Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Odborníci reagujú na výroky Matoviča: Každým dňom prebúravame nové dno, je to niečo nehorázne
Zdielať na

Odborníci reagujú na výroky Matoviča: Každým dňom prebúravame nové dno, je to niečo nehorázne

BRATISLAVA / Reakcie na útoky Igora Matoviča voči Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv nenechali dlho čakať.

Igor Matovič nezodpovedal ani na jedinú z otvorených otázok. Nevieme prečo nikto nepovedal Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv aké laboratórium smie podľa utajenej zmluvy testy robiť, ani prečo necestoval do Ruska radšej minister zdravotníctva. Aby sa minister vyhol médiám, ochranka zabuchla novinárom dvere a tí ostali zamknutí, až kým minister Matovič neodišiel.

Tento hlavný odkaz z tlačovej konferencie ale vyvolal reakcie v celej vedeckej obci: "Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že slovenský ŠÚKL zveril posúdenie neregistrovanému laboratóriu a výsledky zaplavili celý svet a mimoriadnym spôsobom to narušilo reputáciu vakcíny Sputnik," vyhlásil na tlačovej konferencií Igor Matovič.

Mikas: Je to neadekvátne vyjadrenie

Na vzniknutú situáciu zaregagoval aj hlavný hygienik Ján Mikas pre portál SME.  "Je to neadekvátne vyjadrenie z úst vysokého predstaviteľa štátu. Sú to neadekvátne výrazy takto haniť ľudí. Štátny ústav na kontrolu liečív urobil vzhľadom na svoje obmedzené možnosti maximum, aby získal o Sputniku V čo najviac informácií a mohol sa zodpovedne vyjadriť," povedal Mikas.

Čekan posiela vedcom Poctu Majakovskému

Vedec Pavol Čekan vo svojom statuse označil útoky Matoviča za čosi nehorázne. Situáciu označuje za veľmi vážnu pre budúcnosť vedcov. Pre odborníkov a vedcov vo svojom stanovisku priložil pieseň od Roba Grigorova - Pocta Majakovskému.

"Dnešný "útok" Igora Matoviča na ŠÚKL a BMC SAV kvôli Sputniku V je niečo nehorázne. Plne stojím za kolegami, odborníkmi a vedcami z týchto inštitúcií. Navyše keď to, že ŠUKL zveril validáciu tejto vakcíny BMC SAV, je klamstvo. Veď predsa skúšky Sputnika V robilo BMC SAV na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího! Samozrejme, že všetci sme za to, aby sme mali na Slovensku čo najviac vakcín. A aj tých ruských, keď sa ľudia chcú očkovať v rámci klinickej štúdie, resp. experimentálnej vakcinácie. Ale tieto úbohé útoky na odborníkov, vedcov a nezávislé inštitúcie, ktoré musia dbať o bezpečnosť liekov a vakcín, aby chránili naše zdravie a životy, musia navždy skončiť!," napísal Čekan.

Dnešný "útok" Igora Matoviča na ŠÚKL a BMC SAV kvôli Sputniku V je niečo nehorázne. Plne stojím za kolegami, odborníkmi...

Uverejnil používateľ Pavol Cekan Piatok 9. apríla 2021

Matematik Richard Kollár: Každým dňom prebúravame nové dno

Do kritiky z radov odborníkov sa zapojil aj matematik Richard Kollár. "Každým dňom zase prebúravame nové dno. Chápem, že voličský rybník v istej časti politického spektra je veľký, ale kto by volil Harabina či Danka do parlamentu? Kto by ho chcel mať na stoličke ministra financií? Áno, ako kuvik sa aj ja hlásim k ratlíkom. Verím, že ŠUKL a aj laboratória SAV urobili všetko preto, aby posúdili skúmanú vakcínu čo najlepšie a najzodpovednejšie," píše na svojom profile.

Každým dňom zase prebúravame nové dno. Chápem, že voličský rybník v istej časti politického spektra je veľký, ale kto...

Uverejnil používateľ Richard Kollar Piatok 9. apríla 2021

Biomedicínske centrum SAV obvinenia Matoviča odmieta

Biomedicínske centrum SAV sa po tlačovke "dôrazne ohradzuje voči vyjadreniam" ministra financií Igora Matoviča, považuje ich za nepravdivé. 

 

"BMC SAV realizovalo skúšky vakcíny Sputnik V na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího zo dňa 5. 3. 2021 a  následne uzavretého zmluvného vzťahu so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zo dňa 10. 3. 2021.

 Osem zo štrnástich skúšok bolo realizovaných v Biotechnologických laboratóriách BMC SAV, ktoré sú registrované v európskej databáze EudraGMP a certifikované na vykonávanie mikrobiologických, chemických a biologických skúšok liekov (certifikát č. SK/002V/2020).

 O tom, že ďalších šesť skúšok bude uskutočnených vo vedeckých laboratóriách Virologického ústavu BMC SAV, bolo vopred upovedomené Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky aj ŠÚKL.

 V súlade so zmluvnými ustanoveniami boli zo strany BMC SAV výsledky skúšok komunikované výhradne ŠÚKLu. O tom, že výsledky doteraz uzavretých skúšok boli v súlade s normatívnou dokumentáciou výrobcu, už ŠÚKL verejnosť informoval. Naše výsledky teda nijako nemohli poškodiť reputáciu výrobcu.

 Biomedicínske centrum SAV konalo v dobrej viere, s nadštandardným pracovným nasadením a v celej situácii sa zachovalo profesionálne a korektne,"  uviedla Katarína Gáliková z referátu pre komunikáciu a média SAV.

Čo tvrdí ŠÚKL?

  • vakcíny, ktoré sú distribuované do 40 krajín spája len názov, líšia sa od obsahu v štúdií časopisu Lancet
  • U nás bola testovaná v Biomedicínskom centre SAV, voči čomu namieta ruská strana a žiada o vrátenie vakcíny.
  • ŠÚKL oslovil aj iné laboratória, no pre zaneprázdnenosť neúspešne
  • Štátny ústav nemal možnosť nahliadnuť do obsahu zmluvy medzi ministerstvom zdravotníctva a Ruským fondom investícií, preto nevie o jej porušení 
  •  Biomedicínske centrum  SAV má podľa riaditeľky ŠÚKL Zuzany Baťovej platné povolenie na správnu výrobnú prax v rozsahu kontroly kvality liekov
  • chýbajú údaje z predklinických a klinických štúdií, po opakovaných výzvach chýba približne 80% dokumentov, napríklad proces výroby
  • Štátny ústav vydal 49 námietok 
  • Výsledky v 11 zo 14 skontrolovaných parametroch spĺňali limity výstupných špecifikácií k lieku stanovených výrobcom
  •  ŠÚKL nevie zaujať komplexné stanovisko k vakcíne Sputnik V

Súvisiace články

Najčítanejšie správy