Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matovič tvrdí, že si nechal u Rusov "otvorené dvere". Sputnik V má byť testovaný v Maďarsku
Zdielať na

Matovič tvrdí, že si nechal u Rusov "otvorené dvere". Sputnik V má byť testovaný v Maďarsku

BRATISLAVA / Sputnik V opäť rozpútal spoločenské pnutie a s ním prichádza aj Igor Matovič. Kontrakt na dva milióny vakcín, ktorý je dodnes zahalený rúškom tajomstva, bol rozbuškou sporu vo vládnej koalícii, čo spôsobilo rekonštrukciu vlády. Nový minister financií vo štvrtok vycestoval do Ruska za Kirillom Dmitrjevom z Ruského fondu pre priame investície, aby rokoval o Sputniku. Situácií predchádzalo stanovisko ŠÚKL o vakcíne Sputnik V. Poobede agentúra Reuters informovala, že Rusko nás žiada o vrátenie očkovacích látok. Medzitým sa spustila vlna twiterovej kritiky z Ruska a z domácej politickej scény znejú hlasy, že Matovič je opäť na čele.

Igor Matovič po nečakanom odlete do Moskvy na krátkom tlačovom vyhlásení povedal, že vakcína bola nástrojom "geopolitickej hybridnej vojny", ktorá stála za zosadením Mareka Krajčího a jeho samotného z postu premiéra. 

Ako dôvod vypovedania zmluvy z ruskej strany, a tým vrátenie 200 000 kusov vakcíny je "pocit mimoriadneho poškodenia tým, že ŠUKL zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu". Svoj postoj obhajoval tak, že ŠÚKL disponoval informáciou o tom, že  testy musia byť vykonané v sieti certifikovaných laboratórií OMCL. Voči tomuto vyjadreniu sa rázne odmietavo vyjadrilo Biomedicínske centrum SAV. Medzičasom o vakcínu má podľa Matoviča záujem 59 krajín.

Ministrovi financií Igorovi Matovičovi sa v Moskve podarilo dosiahnuť "otvorené dvere" s ruskou stranou.  "Chcem aby som dosiahol, aby sme mali naďalej otvorené dvere," vyhlásil v reakcií na návrat vakcín expremiér Igor Matovič. Ako uviedol, tento zámer sa mu podaril dosiahnuť, no viac detailov nechce povedať. 

Vedľa expremiéra Matoviča sa postavil aj nový minister zdravotníctva Lengvarský. Ten komentoval situáciu jednoduchými vyjadreniami. "Ministerstvo zdravotníctva vzhľadom na ochranu zdravia a  bezpečnosti vakcinácie bude povoľovať vakcinácie, ktoré prejdú štandardným procesom schvaľovania v certifikovanom laboratóriu, prípadne EMA," uviedol šéf rezortu zdravotníctva. 

Vakcínou Sputnik V sa aj napriek schváleniu môže používať. Rozhodol o tom vtedajší minister Marek Krajčí, ktorý prvého marca podpísal rozhodnutie, v ktorom povolil vakcináciu košickou nemocnicou Louisa Pasteura. Toto povolenie je platné do konca augusta.

Maďarsko má vykonať testy Sputnika

V Maďarsku sa na stretnutí so Szijjártom obrátil Matovič o pomoc pre Slovensko. V medzinárodnom akreditovanom laboratóriu v Maďarsku by tak podľa slov šéfa maďarskej diplomacie mali prebiehať kontroly Sputnika V. Szijarttó rovnako vylúčil špekulácie Andreja Danka, že by Maďarsko malo získať slovenské vakcíny. Pripustil však možnosť v prípade nevyužitia vakcíny. 

Na základe žiadosti Slovenska pomôže Maďarsko pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V. Vyhlásil na dnešnej tlačovej besede v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po rokovaní s podpredsedom vlády a ministrom financií Igorom Matovičom. Zároveň zdôraznil, že Maďarsko má záujem na tom, aby sa aj susedné krajiny dokázali účinne chrániť pred koronavírusom. Spolupráca oboch krajín je aj v boji proti pandémii podľa neho prirodzená, keďže Maďarsko a Slovensko sú, rovnako ako Maďari a Slováci, prepojené tisíckami vzťahov a "nedá sa ísť cestou úplnej izolácie oboch štátov". Maďarsko ako jediná členská krajina v rámci Európskej únie očkuje aj ruskou vakcínou Sputnik V.

Po rokovaniach nahral premiér Igor Matovič s maďarským premiérom Viktorom Orbánom spoločné video. "Máme za sebou skvelú priateľskú diskusiu. Teší ma, že som dnes mohol s mojim priateľom Igorom dlhšie podebatovať. Obe naše krajiny počas tejto pandémie vírusu trpia. Pomôcť môže len vakcína. Čím viac vakcín, tým väčšia šanca na úspech. Nech už sme teraz v akýchkoľvek ťažkostiach, Slováci i Maďari, chceme yostať dobrými susedmi. Maďarsko je pripravené poskytnúť všetku pomoc. Som si istý, že keď to budeme potrebovať, aj vy nám to budete opätovať. Všetkým občanom Slovenska prajem mnoho úspechov," vyslovil Orbán.

Skvelé správy z Budapešti?????

Uverejnil používateľ OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Piatok 9. apríla 2021

Po tlačovom vyhlásení minister financií Igor Matovič spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským ušli z budovy rezortu financií. Novinárom pred odchodom zatvorili dvere a neodpovedali na žiadne otázky:

O tom, že protiepidemiologické pravidlá musia platiť pre každého apeluje vláda na dennom poriadku. V praxi to však na tlačových besedách vyzerá inak. Novinári sa pre vyjadrenie museli tlačiť v stiesnených podmienkach:

Biomedicínske centrum SAV obvinenia Matoviča odmieta

Biomedicínske centrum SAV sa po tlačovke "dôrazne ohradzuje voči vyjadreniam" ministra financií Igora Matoviča, považuje ich za nepravdivé. Schváliť samotné testovanie mal ešte vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí.

 

"BMC SAV realizovalo skúšky vakcíny Sputnik V na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího zo dňa 5. 3. 2021 a  následne uzavretého zmluvného vzťahu so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zo dňa 10. 3. 2021.

 Osem zo štrnástich skúšok bolo realizovaných v Biotechnologických laboratóriách BMC SAV, ktoré sú registrované v európskej databáze EudraGMP a certifikované na vykonávanie mikrobiologických, chemických a biologických skúšok liekov (certifikát č. SK/002V/2020).

 O tom, že ďalších šesť skúšok bude uskutočnených vo vedeckých laboratóriách Virologického ústavu BMC SAV, bolo vopred upovedomené Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky aj ŠÚKL.

 V súlade so zmluvnými ustanoveniami boli zo strany BMC SAV výsledky skúšok komunikované výhradne ŠÚKLu. O tom, že výsledky doteraz uzavretých skúšok boli v súlade s normatívnou dokumentáciou výrobcu, už ŠÚKL verejnosť informoval. Naše výsledky teda nijako nemohli poškodiť reputáciu výrobcu.

 Biomedicínske centrum SAV konalo v dobrej viere, s nadštandardným pracovným nasadením a v celej situácii sa zachovalo profesionálne a korektne,"  uviedla Katarína Gáliková z referátu pre komunikáciu a média SAV.

Čo tvrdí ŠÚKL?

  • vakcíny, ktoré sú distribuované do 40 krajín spája len názov, líšia sa od obsahu v štúdií časopisu Lancet
  • U nás bola testovaná v Biomedicínskom centre SAV, voči čomu namieta ruská strana a žiada o vrátenie vakcíny.
  • ŠÚKL oslovil aj iné laboratória, no pre zaneprázdnenosť neúspešne
  • Štátny ústav nemal možnosť nahliadnuť do obsahu zmluvy medzi ministerstvom zdravotníctva a Ruským fondom investícií, preto nevie o jej porušení 
  •  Biomedicínske centrum  SAV má podľa riaditeľky ŠÚKL Zuzany Baťovej platné povolenie na správnu výrobnú prax v rozsahu kontroly kvality liekov
  • chýbajú údaje z predklinických a klinických štúdií, po opakovaných výzvach chýba približne 80% dokumentov, napríklad proces výroby
  • Štátny ústav vydal 49 námietok 
  • Výsledky v 11 zo 14 skontrolovaných parametroch spĺňali limity výstupných špecifikácií k lieku stanovených výrobcom
  •  ŠÚKL nevie zaujať komplexné stanovisko k vakcíne Sputnik V

Cigániková vyzýva aby odborníci neboli zaťahovaní do politiky

Predsedníčka Jana Bittó Cigániková zavolala v poobedných hodinách na tlačovú besedu riaditeľku Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzanu Baťovú. "Považujeme veľmi nešťastné ak odborníkov zaťahujeme do politiky,"  vyhlásila Cigániková. Zároveň pripomenula, že výsledky vakcíny sa líšia od tých, ktoré boli publikované v Lancete a rovnaké stanovisko dalo aj Brazília. Cigániková si zároveň myslí, že výsledky prieskumu popularity vakcíny by nemali byť rozhodujúcim faktorom toho aby sme ňou začali očkovať.

"Ak sme porušili zmluvu, chápem, že toto je problém. Ako je možné že Štátny ústav nevedel o tom, že je takáto podmienka. Ani ruská strana nemohla čakať, že Slovákom napicháme niečo o čoho obsahu nevieme,"  skonštatovala šéfka zdravotníckeho výboru.

"Netvárme sa, že nemáme právo overiť kvalitu tejto dodávky," dodala Cigániková. Šéfka zdravotníckeho výboru taktiež uviedla, že v prípade ak by vakcínou Slovensko nezačalo očkovať, majú ľudia využiť vakcínu od spoločnosti AstraZeneca, ktorá je založená na podobnom princípe. Cigánikova zároveň uvítala krok Igora Matoviča , ktorému bolo prisľúbené testovanie v Maďarsku."Pokiaľ by to bola táto varianta ja nevidím problém, aby naši občania mali viac informácií," povedala Cigániková.

Šéfka ŠÚKL: 3x sme žiadali Maďarsko o testovanie, 3x sme dostali negatívnu odpoveď

Podľa riaditeľky ŠÚKL nie je známe, čo Matovič vyrokoval. Varianty sú podľa nej dva. Jednou z nich je laboratórna kontrola, druhou je samotný posudok.

"Neviem čo teraz majú robiť kolegovia v Maďarsku. My sme sa ich pýtalii 3x z mojej pozície sme dostali 3x negatívnu odpoveď. Je možné, že po intervencií na oveľa vyšších miestach sa táto vec zmenila. Pokiaľ by sme hovorili o posudení, tak by ma to prekvapilo pretože tie procesy máme v EÚ štandardizované. Myslím si, že by vzniesli rovnakých 49 otázok. Toto robíme úplne bežne pri každej vakcíne,"  uviedla Baťová.

Premiér Heger dal zodpovednosť Matovičovi a Lengvarskému

Ku krokom Igora Matoviča sa vyjadril aj premiér Eduard Heger. Matovič s Lengvarským tak dostali poverenie od predsedu vlády na preverenie dostupnosti vakcín na trhu vrátane vakcíny Sputnik V.

"Súčasne poveril vicepremiéra a ministra financií Igora Matoviča, aby dnes v Budapešti s maďarskými partnermi prerokoval možnosť posúdenia vakcíny Sputnik tak, aby sa vylúčili akékoľvek pochybnosti o transparentnosti, odbornosti testovania vakcíny, a čím skôr sme spoločne zastavili pandémiu a jej negatívny dopad na verejné financie Slovenskej republiky," konštatuje Hegerov tlačový úrad. Zároveň zopakoval stanovisko rezortu zdravotníctva, že povolené budú len tie vakcíny, ktoré prejdu štandardným procesom schvaľovania v certifikovanom laboratóriu, prípadne s povolením EMA.

​Hlas-SD vyzýva Hegera nech voči Matovičovi vyvodí zodpovednosť

Strana Hlas - SD vyzýva premiéra Eduarda Hegera, aby zastavil nebezpečné konanie svojho ministra financií Igora Matoviča. Tiež vyzýva, aby si od neho vyžiadal všetky informácie o ceste do Moskvy a Budapešti. Stanovisko poskytla hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková. Strana v ňom okrem iného tvrdí, že Matovič je dnes najväčším slovenským konšpirátorom, pretože "už niekoľko dní šíri bludy, v ktorých akýsi záhadní ‚oni´ na najvyšších miestach štátu vyvolali jeho odchod z kresla premiéra a zároveň spôsobili zásadné komplikácie vakcíne Sputnik".

"Vyzývame aj ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS) na jasné stanovisko k skutočnosti, že zahraničná politika SR sa proti všetkým pravidlám, zákonom a zvyklostiam ocitla v rukách človeka, ktorý musel po roku opustiť úrad predsedu vlády pre svoje totálne zlyhanie a ktorému nedôveruje 82 percent ľudí na Slovensku," tvrdí Hlas-SD.

Danko tvrdil, že vakcíny poputujú do Maďarska

Bývalý predseda parlamentu Andrej Danko tvrdil, že kontrakt so Slovenskom je podpísaný len na jeden milión vakcín. Oponuje tak tvrdeniam Igora Matoviča, ktorý tvrdí o zakontrahovaní dvoch miliónov. Podľa Danka nevôla zo strany Ruska nastala "keď sa zobrazili fotografie očkovaní zvieratiek." 

Podľa predsedu SNS "sme povinní túto látku odovzdať do Maďarska, čakajú nás penále a možná náhrada škody."  Danko mal taktiež kontaktovať premiéra Eduarda Hegera a poskytnúť  pomoc. 

"K utajeniu došlo po kontrole, pretože spôsob nakladania s informáciami vzbudili vlnu nevôle," uviedol Danko. Podľa expredsedu parlamentu je v hre nová zmluva, ktorú môže vyrokovať Matovič. Danko svoje tvrdenia zakladá len na základe medializovaných informácií.

Generálna prokuratúra získala podnet

Mimoparlamentná strana Tomáša Druckera uviedla, že plánuje v súvislosti s vakcínou Sputnik V podať podnet na preskúmanie hmotnej ako aj trestnoprávnej zodpovednosti. Zároveň vyzvala generálnu prokuratúru a orgány činné v trestnom konaní aby bezodkladne zaistila vzorky vakcíny, aby následne mohli byť podrobené detailnemu preskúmaniu.

Medzitým sa na generálnej prokuratúre objavil podnet, tákajúci sa činnosti ŠÚKL-u v súvislosti s dovozom ruskej očkovacej látky Sputnik V na Slovensko. Informoval o tom portál Webnoviny.sk.

"Aktuálne evidujeme podnet, ktorý sa týka činnosti Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv v súvislosti s dovozom vakcíny Sputnik na Slovensko. Po pridelení a preštudovaní spisu prokurátor Generálnej prokuratúry SR rozhodne o ďalšom postupe," uviedol hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Bližšie informácie v súvislosti s podnetom neposkytol. 

Politológ Baboš: Heger sa snaží vyhnúť konfliktu


Korunu celej Sputnikovej eskapáde Matovič nasadil dnešnou cestou do Budapešti, kde opätovne obišiel ministerstvo zahraničia. Rezort diplomacie podobne ako aj Matovičovi koaliční partneri sú nateraz k jeho dobrodružstvám zdržanliví. "Ja by som to čítal ako veľkú snahu vyhnúť sa výbušnému konflitku v relatívne čase, čo sa jedna kríza zažehnala," zhodnotil politológ Pavol Baboš.  

"Stojí nepochybne pred otázkou, čo s tým bude robiť a či bude dbať na nejaký riadny chod inšittúcií a protokolárne postupy. V tom príde do konflitku s Igorom Matovičom," dodal politológ.  Heger totiž mlčí a Matovič lieta, užívajúc, že sa vo vláde posunul len o jednu stoličku.

To, že Matovič chráni ruské vakcíny a napríklad na jeho dnešnej tlačovej konferencii na ministerstve financií nepadla o financiach ani zmienka. To kritizoval aj jeho predchodca Ivan Mikloš "Mal by sa predovšetkým zúčastňovať dnešného pripomienkového konania k Plánu obnovy a pracovať na ňom, keďže ho musíme predložiť do konca mesiaca," skonštatoval Mikloš.


Exminister Kukan prirovnal Matoviča k Mečiarovi


Najprv letel do Moskvy, aby sa ospravedlňoval za našich vedcov, a dnes si zašiel aj do Budapešti. Podľa exministra zahraničia sa podobné manévre mimo akýkoľvek protokol nediali ani za Vladimíra Mečiara.
"Naša diplomacia jednu etapu takú vysvetľovaciu, keď premiér Mečiar povedal nejaké veci, ktoré tí diplomati museli vysvetľovať. Také veci, ako predvádza minster financií to si nepamätám,"  povedal bývalý šéf rezortu diplomacie Eduard Kukan.

Šéfka ŠÚKL Zuzana Baťová bola hosťkou dnešných Ranných novín TV JOJ. Rozhovor s ňou aj o vakcíne spoločnosti AstraZeneca si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy