Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
ŠÚKL reaguje na kritiku z Ruska: Nevieme o tom, že by sme porušovali zmluvu
Zdielať na

ŠÚKL reaguje na kritiku z Ruska: Nevieme o tom, že by sme porušovali zmluvu

Archívne video

BRATISLAVA / Štátny ústav pre kontrolu liečiv vydal stanovisko v ktorom sa ohradzuje voči tvrdeniam Ruského fondu priamych investícií. Namieta tak niekoľko tvrdení ruskej strany.

"Ruský fond priamych investícií požiadal Slovenskú vládu aby vakcínu na testovanie nechala Európsky certifikovaným laboratóriám. A 6. apríla listom požiadal o vrátenie vakcín z dôvodu viacerých porušení zmluvy, aby mohli byť použité v iných krajinách," informovalo na twittri RUDF.

Správa na Twitteri ruského oficiálneho predajcu vakcín zapadla do zmyslu pracovnej cesty Igora Matoviča do Moskvy. Podľa tohto statusu tam išiel zrejme už len zachraňovať svoj pôvodne veľkolepý nákup Sputnika V. Otázkou je do akej miery bol, či nebol úspešný.

"Keď sme priviezli Sputnik V na košické letisko, navreli im z nenávisti oči krvou. Spustili svoju geopolitickú špinavú hru proti "hybridnej zbrani" Ruska ... a bolo im úplne jedno, či budú predčasné voľby a vráti sa mafia k moci. Dnes však svoje dielo dokonali. Gratulujem IDIOTI," napísal expremiér Matovič na facebooku.


Najzásadnejším problémom je podľa Ruskej strany porušenie zmluvy, podľa ktorej vraj nebol Sputnik certifikovaný v Európsky certifikovanom laboratóriu.

"V súvislosti s tvrdeniami ruského fondu upozorňujeme, že oficiálna sieť laboratórií EÚ kontroluje kvalitu vakcín r registrovaných v EÚ. Vakcína Sputnik V nie je ani na Slovensku, ani v EÚ registrovaná a jej použitie bolo povolené mimo registračného procesu," uviedlo v stanovisku ŠÚKL.


Kameňom úrazu budú podľa ruského tvrdenia zdá sa laboratóriá, ktoré ústav na Slovensku na testovanie, pre urýchlenie procesu registrácie oslovil. Biomedicínsky ústav SAV a laboratóriá v Šarišských Michaľanoch, ktoré podľa zistení TV JOJ nemajú európsku certifikáciu.

"ŠÚKL požiadal o spoluprácu 30 oficiálnych laboratórií určených na kontrolu liekov a vakcín v EÚ. Oficiálne laboratória EÚ vzhľadom na vyťaženosť požiadavke nevyhoveli," konštatuje štátny ústav.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv navyše argumentuje tým, že pre použitie na Slovensku ju v rámci možností skontrolovali dostatočne. Ústav navyše tvrdí, že o žiadnej požiadavke na Európsky certifikované laboratórium nebola pri zadávaní požiadavky na testovanie zo strany Ministerstva zdravotníctva, ani len zmienka.

"ŠÚKL nepozná obsah dohody medzi výrobcom vakcíny a Slovenskom. Keďže podpísaná zmluva je utajená a nebola štátnemu ústavu poskytnutá," dodal ŠÚKL.


A práve zmluva s ruskou stranou bude zrejme tým základným kľúčom k rozlúšteniu tejto črtajúcej sa veľkej medzinárodnej blamáže.  "Tá zmluva bola podpísaná ešte predtým, než som sa stal povereným ministrom. Neskúmal som detaily lebo už bola uzatvorená a nemal som potrebu to riešiť, keďže som mal ďalší rezort. O tento detail som sa nezaujímal," vyhlísil premiér Eduard Heger.

Po celom dni sa ozvalo aj ministerstvo zdravotníctva s jednoduchým a strohým vyjadrením.

"Ministerstvo zdravotníctva uvedené vyjadrenie berie na vedomie, vzhľadom na to, že očkovanie považýujeme za jediný účinný nástroj, v boji s pandémiou, vyjadríme sa zodpovedne po oboznámení sa so všetkými detailami,"
uzavrela hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

 

Celé stanovisko ŠÚKLu k vyjadreniam Ruského fondu priamych investícií:

Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa dôrazne ohradzuje voči
dnešným zavádzajúcim  tvrdeniam Ruského fondu priamych investícií
ohľadne laboratórneho testovania šarží vakcíny Sputnik V, ktoré
boli dovezené na Slovensko.

ŠÚKL nepozná obsah dohody medzi výrobcom vakcíny a Slovenskom,
keďže podpísaná zmluva je utajená a nebola štátnemu ústavu
poskytnutá. V súvislosti s tvrdeniami RDIF však upozorňuje, že
oficiálna sieť laboratórií EÚ kontroluje kvalitu vakcín
registrovaných v EÚ. Vakcína Sputnik V nie je ani na Slovensku, ani v
EÚ registrovaná a jej použitie bolo povolené mimo registračného
procesu.

Napriek tomu ŠÚKL požiadal o spoluprácu 30 oficiálnych
laboratórií určených na kontrolu liekov a vakcín v EÚ, ako aj
akreditované laboratórium Biomedicínskeho centra SAV. Oficiálne
laboratóriá EÚ vzhľadom na vyťaženosť pri prepúšťaní šarží
 registrovaných vakcín požiadavke nevyhoveli.

Biomedicínske centrum SAV má platné osvedčenie o dodržiavaní
správnej výrobnej praxe v rozsahu kontrola kvality liekov.  Na to, že
testovanie v SAV by malo údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským
výrobcom, nebol ŠÚKL nikým zodpovedným za dovoz vakcíny
upozornený.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy