Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko podľa Ruska porušilo kontrakt na dodávku vakcín. Zásielku vakcín Sputnik V máme vrátiť
Zdielať na

Slovensko podľa Ruska porušilo kontrakt na dodávku vakcín. Zásielku vakcín Sputnik V máme vrátiť

BRATISLAVA/MOSKVA / Slovensko podľa štátneho Ruského fondu priamych investícií (RDIF), ktorý zodpovedá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, porušilo kontrakt na dodávku tejto očkovacej látky. Fond preto požiadal slovenskú vládu, aby vrátila zásielku vakcín Sputnik V, uviedla agentúra Reuters. Minister financií Igor Matovič išiel vo štvrtok do Ruska rokovať o vakcíne Sputnik V.

RDIF podľa agentúry TASS povedal, že Slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) porušil zmluvu tým, že zadal testovanie zásielky vakcín Sputnik V dodaných na Slovensko laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií Európskej únie, hoci táto sieť laboratórií je dostupná.

Fond na twitteri uviedol, že takisto požiadal o zaslanie šarže do špeciálne certifikovaného laboratória k ďalším kontrolám. ŠÚKL uviedol, že vakcíny, ktoré dostal, sa líšili od šarží preskúmaných Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a lekárskym časopisom The Lancet.

"Podľa publikovaných správ by sa Sputnik V mal používať približne v 40 krajinách sveta, ale tieto vakcíny spája len názov. Nie je preukázaná porovnateľnosť a konzistentnosť rôznych šarží vyrobených na rôznych miestach. Vo viacerých prípadoch sa javí, že ide o vakcíny s rozdielnymi vlastnosťami," uviedol ŠÚKL vo vyhlásení. Spomínané rozdielne vlastnosti jednotlivých dávok Sputnika V sa podľa ŠÚKL týkajú napríklad zloženia a spôsobu výroby vakcíny.

ŠÚKL tiež oznámil, že Slovensko získalo ruskú vakcínu, ktorá nie je zhodná s tou látkou, ktorú by mala posúdiť Európska agentúra pre lieky (EMA). Slovenský úrad dodal, že od ruského výrobcu vakcíny nedostal asi 80 percent požadovaných údajov v súvislosti so Sputnikom V. ​Aj po niekoľkých výzvach a pripomienkach neboli ŠÚKLu dodané základné údaje, ktoré je potrebné na vyhodnotenie bezpečnosti vakcíny. "Dáta mali byť dodané výrobcom, ale ani po opakovaných výzvach podstatná časť údajov (približne 80 %) dodaná nebola," píše v stanovisku ŠÚKL. 

V najnovšom stanovisku ŠÚKL tvrdí, že požiadal o spoluprácu 30 oficiálnych laboratórií určených na kontrolu liekov a vakcín v EÚ, ako aj naše slovenské akreditované laboratórium Biomedicínskeho centra SAV. "Oficiálne laboratóriá EÚ vzhľadom na vyťaženosť pri prepúšťaní šarží registrovaných vakcín požiadavke nevyhoveli," konštatuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

"Ministerstvo zdravotníctva uvedené vyjadrenie berie na vedomie, vzhľadom na to, že očkovanie považujeme za jediný účinný nástroj v boji s pandémiou, vyjadríme sa zodpovedne po oboznámení sa so všetkými detailmi. Z toho dôvodu budeme informovať až po detailnom skompletizovaní informácií k danej téme." informuje hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. 

Ako uviedol na sociálnej sieti, vo štvrtok sa stretne v Moskve s Kirillom Dmitrievom, CEO Ruského fondu pre priame investície (Russian Direct Investment Fund), pod ktorého priamo spadá výrobca vakcíny Sputnik V Gamaleya a s ktorým expremiér dohodol celý kontrakt na 2 milióny ruských vakcín.

"Akékoľvek pokútne a systematické snahy zabrániť tomu, aby sa Sputnik V na Slovensku mohol používať, z hĺbky duše odsudzujem a urobím všetko pre to, aby boli nakoniec neúspešné a milión ľudí sa Sputnikom V mohol na Slovensku konečne začať očkovať,“ uviedol Matovič s tým, že o výsledkoch rokovania bude informovať.

Podľa prezidentky je s cestou Matoviča do Ruska spojených viac otázok ako odpovedí

S cestou ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) do Ruska je spojených viac otázok ako odpovedí. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pokiaľ by výsledkom cesty bolo to, že ruská strana dodá chýbajúcich 80 percent informácií k vakcíne Sputnik V, tak ju bude možné podľa hlavy štátu hodnotiť zmysluplne. Čaputová však zdôraznila, že dôležité bude, ako výsledok cesty vysvetlí samotný minister financií.

Korčok sa o Matovičovej ceste do Moskvy dozvedel v stredu 7. apríla

O ceste ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) do Moskvy sa minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) dozvedel v stredu 7. apríla od slovenského veľvyslanca v Moskve. Šéf slovenskej diplomacie to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii.

Dodal, že následne ho informoval aj predseda vlády Eduard Heger a minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽaNO). "Chcem sa obidvom poďakovať, takto si to predstavujem. V momente, keď sa chystá takáto cesta, ktorá je predmetom pozornosti, tak sa to dozvedám nielen od nášho veľvyslanca, čo je diplomatická prax. Vážim si to, je to dobrý začiatok aj s novým predsedom vlády Eduardom Hegerom,“ priblížil Korčok. Doplnil, že ide o rokovania o vakcíne Sputnik V.

Minister zahraničných vecí nevie, či sa na rokovaní Igora Matoviča zúčastňuje aj slovenská diplomacia, preto sa o tom bude informovať. "Účasť zástupcov slovenskej diplomacie, či už veľvyslanca alebo rádových pracovníkov našich veľvyslanectiev, na rokovaní štátnych predstaviteľov považujem za štandard, za niečo úplne jasné, čo by nemala byť téma. Budem sa teda pýtať aj na toto,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie s tým, že Matovičova cesta nebola schválená vládou, no tá to môže spraviť dodatočne.

O ceste Matoviča do Moskvy bol premiér aj ministerstvo zahraničných vecí informovaní

O pracovnej ceste expremiéra a súčasného ministra financií Igora Matoviča do Moskvy vedel súčasný predseda vlády Eduard Heger (obaja OĽaNO) aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. O výsledkoch cesty a ďalších súvislostiach bude informovať samotný Matovič.

Tlačový odbor ministerstva financií informoval, že Matovič sa dnes v Moskve stretne s výkonným riaditeľom Ruského fondu priamych investícií Kirillom Dmitrievom. Rokovanie sa bude týkať vakcíny Sputnik V. Cieľom pracovného stretnutia je doriešenie technických záležitostí súvisiacich s realizáciou dodávok tejto vakcíny na Slovensko. "Bol som o tejto informácií informovaný, rovnako aj koaliční partneri a ja som informoval aj pani prezidentku," uviedol Heger. Obsah zajtrajšieho stretnuita v Maďarsku nepozná.

Sulík vníma Matovičovu cestu do Moskvy ako snahu zachrániť Sputnik

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík vníma cestu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) do Moskvy ako snahu zachrániť vakcínu Sputnik V, respektíve sprístupniť ho ľuďom. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že „čas hrá proti nám”. Vakcína má podľa neho expiráciu v júli. Treba preto konať a Matovič má túto snahu a chce docieliť, aby vakcínu Sputnik V mali k dispozícii čím skôr tí, ktorí chcú.

"Neboli sme nikdy proti dovozu Sputnika. My sme naopak hovorili fajn, dovezme ho, len nech to má kladné hodnotenie zo strany Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL). Tam to momentálne hapruje, ale dúfam, že sa to podarí dotiahnuť do konca,” dodal. Dúfa, že k tomu prispeje aj Matovičova cesta do Moskvy. O jeho ceste sa podľa svojich slov dozvedel dnes. Táto téma sa v stredu 7. apríla na rokovaní vlády neriešila.

"Igor Matovič tam nešiel ako minister financií, ale ako bývalý premiér, ktorý sem Sputnik doviezol spolu s bývalým ministrom zdravotníctva. Pokiaľ on dospel k záveru, že najlepšie bude osobné stretnutie, také situácie existujú, a rozhodol sa tam cestovať, tak nevidím teraz dôvod to nafukovať na nejakú veľkú medzinárodnú aféru,” podotkol.

SaS vníma Matovičovu cestu ako snahu dopomôcť overovaniu, aby mohli byť občania Slovenska očkovaní vakcínou Sputnik V

"Záleží nám na tom, aby Sputnik ďalej nerozdeľoval koalíciu a spoločnosť. Faktom je, že dovoz Sputnika bol neštandardný a boli vynechané pravidlá pre garanciu bezpečnosti liečiva. Dnes máme v sklade vakcínu, ktorej dochádza čas, o ktorú má časť spoločnosti záujem, ale nemáme a nebudeme mať kladné stanovisko ŠÚKL. Musíme sa s touto situáciou vysporiadať v prospech občanov a bez toho, aby sme odborníkov tlačili do politických rozhodnutí a utajovania dôležitých faktov. Potrebujeme riešenie," uviedla v tlačovej správe predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková.

Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe Strana SaS nebude zdržiavať podanie vakcíny, ktorú máme na sklade a jej stabilitu vie ŠÚKL garantovať len tri mesiace, ale bude nápomocným koaličným partnerom. "Budeme akceptovať spustenie očkovania Sputnikom v prípade, že sa tak nový minister zdravotníctva rozhodne, ak verejnosť vopred dostane komplexné a neskreslené informácie o vakcíne od ŠÚKL. Správa obsahuje aj informácie o tom, že výrobca odmietol dať všetky potrebné podklady pre zhodnotenie prínosov a rizík. Tiež sa vďaka nej verejnosť dozvie, že máme na Slovensku iné zloženie vakcíny vyrobenej zrejme na inom mieste, ako deklarujú dokumenty, iné ako dostali ďalšie krajiny a iné aké pozitívne hodnotil časopis Lancet. Ak sa napriek tomu rozhodnú občania pre očkovanie Sputnikom, musia byť prísne sledovaní a musí byť vedená štatistika nežiaducich účinkov, ku ktorej sa ŠÚKL nevie dostať napriek tomu, že sa vakcínou Sputnik očkuje v mnohých krajinách," uzavrela Janka Bittó Cigániková.

SaS naďalej dôveruje odborníkom a rovnako ako oni odporúča obyvateľom, aby sa očkovali registrovanými vakcínami, ktorých pomer prínosov a rizík, na rozdiel od Sputnika V, poznáme.

Podľa Fica reagoval Korčok opatrne, lebo vedel, že reaguje na neriadenú strelu 

"Prosím, ja nechcem nikoho znevažovať. Každý je ľudská osobnosť, ale on je blázon. Mala byť schvaľovaná cesta. O tom, že o kvalite vakcíny má v kompetencii ministerstvo zdravotníctva. Ivan Korčok reagoval opatrne, lebo vedel, že by reagoval na neriadenú strelu," povedal Fico.

Strana Hlas-SD uviedla, že Matovičova cesta do Moskvy a Budapešti potvrdzuje pokračovanie jeho vládnutia

Cesta ministra financií SR Igora Matoviča (OĽaNO) do Moskvy a Budapešti potvrdzuje podľa strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) pokračovanie jeho vládnutia. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Doplnila, že Hlas-SD naďalej považuje za skutočné riešenie situácie na Slovensku predčasné parlamentné voľby a nový mandát od ľudí pre budúcu vládu.

"Minister financií priamo zasiahol do kompetencií ministra zahraničných vecí, ministra zdravotníctva a úplne poprel akúkoľvek autoritu nového predsedu vlády. Je úplne neprijateľné, aby sa dotknutí ministri, ale aj koaliční partneri, tvárili, že takýto prístup je v poriadku,“ konštatovala strana Hlas-SD. Matovič chce podľa nej naďalej vládnuť Slovensku ako „sultán“ bez akýchkoľvek pravidiel a vytvárať konflikty vo vláde a v celej krajine.

Šimečka vyzýva Hegera, aby sa mal dištancovať od Matovičovej cesty do Moskvy

Predseda vlády Eduard Heger by sa mal dištancovať od pracovnej cesty ministra financií a bývalého premiéra Igora Matoviča (obaja OĽaNO) do Moskvy. Vyzýva ho k tomu europoslanec a podpredseda mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka, ktorý v tejto súvislosti poukázal na situáciu na východných hraniciach Ukrajiny, kde sa sústreďujú ruské vojská.

"Je krajne nezodpovedné, aby člen vlády SR odletel rokovať do Moskvy bez mandátu vlády, v mimoriadne napätej geopolitickej situácii, keď Putinov režim presúva čoraz väčšie armádne jednotky na hranice s Ukrajinou a vyhrocuje tým aj vzťahy s EÚ a NATO,“ upozornil Šimečka. Podľa neho by súčasný premiér mal konať a verejne sa dištancovať od zahraničnopolitických Matovičových „avantúr“. Podotkol, že minister financií dáva do rúk ruskej propagandy svojou cestou zbytočné tromfy.

Šimečka zároveň navrhuje, aby sa Heger pripojil k európskym politikom, ktorí v týchto dňoch verejne vyjadrujú podporu ukrajinskej vláde a verejnosti.

Podľa Valáška Matovičov let do Moskvy „búra mýty“ o jeho odstúpení

Let expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO) do Moskvy „ búra mýty“ o jeho odstúpení a bude mať trojaký dopad na slovenskú domácu a zahraničnú politiku. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol poslanec parlamentu, ktorý opustil stranu Za ľudí, Tomáš Valášek (nezaradený). 

Podľa Valáška sa Matovič mieni naďalej venovať aspoň časti tém, ktorú riešil ako premiér. "Bude akýmsi ministrom pre čokoľvek sa mu zachce a vláda Igora Matoviča ostáva vládou Igora Matoviča,“ doplnil.

Cesta stavia podľa neho Za ľudí a stranu Sloboda a Solidarita (SaS) do nemožnej situácie a zvyšuje pravdepodobnosť ďalšej krízy či kolapsu vlády. "Od cesty budú chcieť dať ruky preč, ale to celkom nejde. O zahraničných cestách ministrov rozhoduje vláda. Tam síce môžu Ivan Korčok (nom. SaS), Mária Kolíková a Veronika Remišová (obe Za ľudí) zahlasovať proti, ale budú prehlasovaní. Igor Matovič letí do Moskvy aj v ich mene, či chcú, alebo nechcú,“ podotkol. Uviedol tiež, že na stredajšom rokovaní vlády tento bod na programe nebol a zrejme príde dodatočná žiadosť o schválenie cesty.

Za najdôležitejšie Valášek považuje to, ako "naloží Matovič s otázkou ruských vojsk na hranici Ukrajiny“. Pripomína, že tam letí v čase, kedy Moskva nazhromaždila najviac vojsk od intervencie na východe Ukrajiny v roku 2014. "Za týchto okolností, keď vysoký predstaviteľ členskej krajiny Európskej únie (EÚ) a NATO navštívi Moskvu, nemôže sa tváriť, že ho dianie na Ukrajine nezaujíma,“ zdôraznil.

Matovič by mal podľa neho podporiť minimálne dlhodobú slovenskú, európsku a aliančnú pozíciu, a to, že Rusko je v tomto konflikte agresorom a malo by jednotky z hranice stiahnuť a kontrolu nad hranicou navrátiť Ukrajine. "Čokoľvek iné znamená ísť proti záujmom Slovenska. A teraz: aká je pravdepodobnosť, že Igor Matovič urobí to, čo sa od vysokého predstaviteľa západného štátu v tejto situácii očakáva?,“ pýta sa bývalý koaličný poslanec.

Podľa SNS išiel Matovič vysvetliť hanbu, ktorú v Rusku spôsobil

Slovenská národná strana uvádza v tlačovej správe, že Igor Matovič ako predseda vlády v rozpore s podmienkami verejného obstarávania nakúpil očkovaciu látku Sputnik. "Nečudujeme sa preto, že Igor Matovič cestuje do Moskvy, aby vybavil dodatok k zmluve pre slovenskú stranu, jednak odklad odberu Sputnika ako aj zmiernenie finančných sankcií." 

Podľa SNS neexistuje štát, ktorý šiesty týždeň drží na sklade očkovaciu látku Sputnik. "Veríme, že Igor Matovič napriek tomu, že to už nie je v jeho kompetencii, dohodne také podmienky pri rokovaní, aby Slovensko neutrpelo finančné škody, a že Slovensko bude mať nádej vôbec očkovaciu látku Sputnik dostať. Je to neskutočná hanba, ktorú predseda vlády v Ruskej federácii urobil."

Použitie vakcíny Sputnik V na Slovensku je stále otázne

Úrad pre verejné obstarávanie začal preverovať jej nákup. "Môžem potvrdiť, že Úrad pre verejné obstarávanie preveruje nákup Vakcíny Sputnik V a, že tak robí z vlastného podnetu," informuje hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková. 

K 200-tisíc vakcínam, ktoré sú na Slovensku, pritom čoskoro pribudnú ďalšie. "V najbližšej dobe by na Slovensko malo prísť 400-tisíc dávok," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Exspirácia je pol roka," hovorí štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková.

Matovič vidí za neschválením ruskej vakcíny Sputnik V „špinavú hru“

"Sputnikom dnes už vo veľkom očkujú vo viac ako 50 krajinách sveta. Len na Slovensku si s ním naďalej niekto hrá svoju špinavú hru. Čo tam po ľuďoch, veď ide o geopolitiku! Vraj,“ napísal v stredu na sociálnej sieti bývalý premiér, počas ktorého vládnutia doviezlo Slovensko z Ruska zatiaľ 200-tisíc kusov vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19.

Podľa ministra Matoviča robí niekto bližšie nekonkretizovaný, krok za krokom už šiesty týždeň všetko preto, aby úplne znemožnil použitie Sputnika V na Slovensku. "Nestačila im exemplárna poprava Mareka Krajčiho, za drzosť kúpiť ruskú vakcínu a ísť to oznámiť na košické letisko. Zobrali si aj ,moju hlavu´ a stále nekončia. Cynicky a chladnokrvne, bez ohľadu na zdravie a životy ľudí na Slovensku,“ uviedol Matovič, ktorý nateraz nechce prezradiť "aké svinstvá je niekto schopný pre dosiahnutie tohto špinavého cieľa páchať.“

Súvisiace články

Najčítanejšie správy