Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rok zahraničnej politiky Igora Matoviča: One time dobre, next time zle
Zdielať na

Rok zahraničnej politiky Igora Matoviča: One time dobre, next time zle

BRATISLAVA / Pod hodnotenie zahraničnej politiky Slovenska za posledný rok sa viac ako rešpektovaný minister Korčok podpísal nevyspytateľný premiér Matovič. Jeho nákup a teatrálne vítanie ruskej vakcíny na letisku napokon vedie k rozpadu jeho vlády. Okrem toho je už viac ako známy jeho bruselský One time, Next time a mnohé ďalšie prešľapy, ktoré miestami zabávali, inokedy iritovali, prípadne vyvolali prvý demarš pre Slovensko od čias vlády Vladimíra Mečiara. Naša zahraničná politika sa pritom začala uberať dobrým smerom. K "rozumnosti" na domácej politickej scéne preto vyzývajú aj traja bývalí ministri zahraničných vecí - Kňažko, Kukan a Demeš.

Začalo to veľmi dobre

Z pohľadu politológov sa to začalo dobre. Dobre sa nastavil aj tím na ministerstve zahraničných vecí pod jeho šéfom Korčokom. Podarilo sa schváliť a revidovať viaceré strategické dokumenty. "Programové vyhlásenie bolo nastavené jasne proeurópsky, prozápadne a bolo to aj podložené tým, že bola schválená obranná a bezpečnostná stratégia," zhodnotil bývalý minister zahraničných vecí Pavol Demeš.

Prvá cesta do Prahy

Cesta Matoviča do Prahy, ktorá  začala selfíčkom skončila vyjadrením: "Oficiálne dokumenty, ktoré mi nachystali a ktoré treba otvoriť a o ktorých by sme sa mali rozprávať som ani neotvoril."


V tomto momente viacerým začala blikať kontrolka, že si premiér pôjde svoju vlastnú zahranično-politickú spektakulárnu šou. V októbri v Bruseli, keď z trucu voči Sulíkovi nezobral na samit štátneho tajomníka Klusa zaznel azda najznámejší výrok. "Can I go one time, next time?" 


Next time v Paríži vo februári zase prekvapil, keď Emanuella Macrona informoval o svojom účese.  "Klárka ma ostrihala takže to je taký iný pohľad na politiku," vravel francúzskemu prezidentovi Matovič.

Medzitým stihol Matovič prekvapiť, keď o masívnom testovaní najskôr informoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, a nie slovenskú prezidentku Čaputovú. Okrem toho sa na ňom aj zabávali zahraniční novinári, že nevie používať prezentácie na počítači. 

Ruská zápletka


No a potom prišlo na rad ďalšie prekvapenie Igora Matoviča – ruský Sputnik V. Nákup vakcíny spustil priam lavínu udalostí no a z pohľadu zahraničnej politiky nám to veľa neprinieslo.

"Je to aj spôsob ako prijímal túto zásielku z Ruska neregistrovanej vakcíny," podotkol exminister Demeš.

Čerešničkou na torte bol potom jeho vtip v diskusnej relácii rádia Expres, keď sa ho moderátor spýtal, čo za ňu Rusom ponúkol. "Zakarpatskú Ukrajinu," vyslovil premiér Matovič.


Týždeň na to, potom poúčal agentúru EMA ako má pracovať. Igor Matovič si taktiež pomýlil jej šéfku s inou osobou a ešte ju v statuse aj familiárne oslovoval.  "Je to také zrkadlo jeho neschopnosti adekvátne vnímať verejný záujem Slovenskej republiky z dlhodobého hľadiska v medzinárodnom kontexte," zhodntoil konanie Matoviča zahranično-politický analytix Alexander Duleba.



Rok Igora Matoviča v zahraničnej politike by sa tak dal zhrnúť ako dobrý začiatok ale horší koniec. Aby nebol katastrofický, vyzvali traja bývalí ministri zahraničných vecí, Demeš, Kňažko a Kukan súčasného ministra Korčoka, aby zostal na svojej stoličke a všetkých zodpovedných k rozumnosti. "Zahraničná politika Slovenska si vyžaduje stabilitu, predvídateľnosť a jej kontinuita nesmie byť prerušovaná malichernými politickými šarvátkami," vyhlásili vo svojom stanovisku exministri.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy