Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Matovič sa ospravedlnil Ukrajine za svoj výrok, že sľúbil Rusom za Sputnik V Zakarpatskú Ukrajinu
Zdielať na

Matovič sa ospravedlnil Ukrajine za svoj výrok, že sľúbil Rusom za Sputnik V Zakarpatskú Ukrajinu

BRATISLAVA / Ukrajina žiada od Slovenska oficiálne ospravedlnenie. Môže za to výrok premiéra Igora Matoviča v rádiu Expres. V diskusnej relácii o vakcíne Sputnik V nemiestne žartoval, že za očkovaciu látku Rusom sľúbil Zakarpatskú Ukrajinu. Kyjev si už predvolal nášho veľvyslanca a ten ich odovzdal demarš na našom ministerstve zahraničných vecí. Matovič sa Ukrajine ospravedlnil prostredníctvom statusu na Twitteri.

Prostredníctvom Twitteru sa Matovič ospravedlnil Ukrajine za svoj výrok, že sľúbil Rusom za Sputnik V Zakarpatskú Ukrajinu. "Postoj Slovenska k územnej celistvosti Ukrajiny bol vždy veľmi jasný. Dodržiavanie medzinárodného práva je nevyhnutné. Ospravedlňujem sa všetkým Ukrajincom za moju nevhodnú reakciu, ktorá mohla podkopať ich spravodlivé úsilie.“ uviedol. 

Ukrajina je krajina, ktorá si toho zažila veľa a potom, čo v roku 2014 Rusi anketovali Krym, je na svoju územnú celistvosť viac ako citlivá. Kyjev preto pobúril výrok nášho premiéra v rádiu Expres, keď sa ho moderátor pýtal, čo Rusom sľúbil za vakcínu sputnik. Matovič svojím svojským spôsobom potom ešte dodal, že šlo o žart a Moskve nesľúbil za vakcínu nič. Nešťastnú situáciu sa snažil potom hasiť na svojom profile Ivan Korčok. "Komunikoval som dnes s mojim ukrajinským partnerom, ministrom zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Ospravedlnil som sa mu za nevhodné výroky premiéra SR Igora Matoviča na adresu Ukrajiny," uviedol Korčok. 

Kyjev medzitým požiadal o oficiálne ospravedlnenie a na koberček si pozval nášho veľvyslanca na Ukrajine. O incidente informujú aj na svojej stránke zahraničných vecí. "Bez ohľadu na motívy, žáner alebo kontext sú takéto poznámky šéfa Slovenskej vlády, ktoré priamo odkazujú na územnú celistvosť Ukrajiny, kategoricky neprijateľné a majú negatívny vplyv na priateľskú a susedskú atmosféru Ukrajinsko-Slovenských vzťahov," oficiálne stanovisko MZV Ukrajiny. Ministerstvo dodalo, že ukrajinský veľvyslanec Jurij Muška odovzdal demarš na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Samotný matovič sa zatiaľ neospravedlnil.

Okrem toho, že slovenského ministra zahraničných vecí premiér Matovič neupovedomil o nákupe a dovoze vakcín z Ruska, tak v relácii Braňa Závodského na Rádiu Expres svojim žartom pohneval aj susednú Ukrajinu. Moderátor relácie sa opýtal premiéra čo sľúbil Rusom za nákup vakcíny Sputnik V. Premiér chcel byť vtipný a zažartoval odpoveďou: "Zakarpatskú Ukrajinu." Celý úsek s odpoveďou po 17-tej minúte vo videu nižšie. 

"Nechajte ho prisľúbiť za niekoľko regiónov Slovenska. Je poľutovaniahodné, že slovenský premiér svojimi nesprávnymi vyhláseniami kazí mimoriadne priateľské a úprimné vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom," reagoval na Matovičovu odpoveď na sociálnej sieti ukrajinský minister zahraničných vecí, Dmytrov Kuleba. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy