Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Igor Matovič podá demisiu, ak koaliční partneri splnia tieto požiadavky
Zdielať na

Igor Matovič podá demisiu, ak koaliční partneri splnia tieto požiadavky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) považuje pre upokojenie situácie za nevyhnutné odstúpenie Richarda Sulíka (SaS) z postu ministra hospodárstva. Tiež požaduje odchod Jany Bittó Cigánikovej (SaS) z funkcie predsedníčky parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal premiér Igor Matovič (OĽaNO). Na situáciu však za krátky čas zareagovali liberáli, ktorí nesúhlasia s podmienkami.

"Naši koaliční partneri miesto vďaky za vakcínu Sputnik V, vyvolali koaličnú krízu," povedal na úvod tlačovej konferencie Matovič.

Matovič požaduje odchod Richarda Sulíka z vlády, ako aj odstúpenie predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej. "Po dôkladnom zvážení, prichádzame ako hnutie so stanoviskom, že pre upokojenie situácie počas rokovania vlády považujeme za absolútne nevyhnutný krok odchod Sulíka a predsedníčky zdravotníckeho výboru," hovorí Matovič. 

Hnutie podľa jeho slov prijíma ponuku Márie Kolíkovej (Za ľudí) na odchod z pozície ministerky spravodlivosti aj Juraja Šeligu (Za ľudí), že odíde z funkcie podpredsedu parlamentu. "Pozitívne vnímame ponuku odstúpenia ministerky Márie Kolíkovej a túto ponuku prijímame. Na miesto nového ministra požadujeme skúseného odborníka, ktorý nemá politické previazanie s vládami Roberta Fica a Petra Pellegriniho.  Taktiež prijímame ponuku odstúpenia Juraja Šeligu," hovorí Matovič. V prípade, že naplnia, čo deklarovali, Matovič je ochotný odísť zo svojej funkcie a pokračovať ako člen vlády. "Som ochotný odstúpiť ak koaliční partneri dodržia požiadavky," hovorí Matovič. 

OĽaNO zároveň požaduje opätovné prerozdelenie miest vo vláde striktne na pôdoryse výsledkov parlamentných volieb z roku 2020. Podľa Matoviča to znamená, že strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa vzdá jedného ministerstva, ktoré jej OĽaNO "prepustilo".

SaS nesúhlasí s odovzdaním ministerského kresla, chce však rokovať ďalej

Liberáli nesúhlasia so stanoviskom premiéra Igora Matoviča, ktorý dnes určil svoje vlastné podmienky, v ktorých chce rozložiť ministerské kreslá na základe voličských hlasov. Strana SaS by sa tak musela vzdať jedného rezortu. Rovnako strana vo svojom stanovisku uvádza, že premiér si odchodom ministerky Kolíkovej, podpredsedu parlamentu Šeligu a odchod predsedníčky zdravotníckeho výboru (SaS) Jany Bittó Cigánikovej rieši osobné animozity.

"Všetci už dlhé mesiace vidia, že Igor Matovič nie je spôsobilý viesť vládu a preto žiadame jej rekonštrukciu na pôdoryse dnešnej koalície, ktorá je definovaná v koaličnej zmluve. Preto nevidíme žiaden dôvod odovzdávať fungujúce a kvalitne vedené ministerstvo," uviedli predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Branislav Gröhling a Karol Galek.


"Aby som premiérovi uľahčil odchod z vlády, ponúkol som aj svoj odchod z vlády. Táto ponuka stále platí. Ak by však Igor Matovič viedol niektoré z existujúcich ministerstiev patriace OĽaNO, moja ponuka je logicky bezpredmetná. Rovnako sme ochotní diskutovať o zámene predsedníctva v zdravotníckom výbore za predsedníctvo v inom parlamentnom výbore," okomentoval predseda SaS Richard Sulík.


"Koaličná kríza sa aj vďaka tomu, že Igor Matovič vyše týždňa mlčal, zbytočne naťahuje a otváraním koaličnej zmluvy by sa predĺžila ešte viac. Sme za čo najskoršie ukončenie koaličnej krízy, ktoré je momentálne v rukách predstaviteľov hnutia OĽaNO, a sústredenie sa na skutočné problémy Slovenska,"
doplnili podpredsedovia strany Branislav Gröhling a Karol Galek.

Ako sa celá situácia vyvinie je tak naďalej otázne. 

Všetko podstatné o koaličnej kríze sledujeme v našej online reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy