Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matovič bol premiérom 374 dní. Takto vyzerala jeho cesta za mocou
Zdielať na

Matovič bol premiérom 374 dní. Takto vyzerala jeho cesta za mocou

BRATISLAVA / Igor Matovič, ktorý suverénne vyhral voľby v roku 2020, bol druhým najkratšie slúžiacim premiérom v dejinách Slovenskej republiky. Na svojom poste bol 374 dní.

"Mali sme plné zuby toho, čo nám tu Fico, Slota, Mečiar stváral, tak sme sa ľudí snažili presvedčiť, že to musíme zmeniť," uviedol pre TV JOJ Igor Matovič 14.6.2010,  37-ročný podnikateľ z Trnavy. Ako absolútny politický nováčik sa do parlamentu dostal v rámci SaS. Tam sa ale ohrial len pol roka. Konflikty politického manželstva s Richardom Sulíkom už vtedy vyústili do rozvodu. "Sulík klamal," vyhlásil Matovič. 

Založil si hnutie Obyčajných ľudí. Už v tom čase sa o ňom hovorilo ako o parlamentnom showmanovi alebo šašovi. Igor Matovič na seba upútaval aj mnohými ďalšími výstrelkami. Svoje úlety rozdával na všetky strany. Martin Poliačik si od neho vyslúžil vysypané injekčné striekačky na hlavu. Hovorilo sa o vulgárnych nadávkach. Aj takých, ktoré kamery nezachytili. "To jediné slovo, ktoré začína na k, končí na t a má päť písmen," povedal líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. 

​Samostatnou kapitolou sú fyzické potýčky. V salóniku si to najprv rozdal s národniarom Rafaelom Rafajom. "Prišiel ku mne a stiahol ma za kravatu, tak mi vyletela ruka, pritlačil som ho k stene, tak mu vyleteli oči," popísal roztržku Igor Matovič. Za stenou rokovacej sály si "potykal" s Robertom Kaliňákom. Asi najznámejšiu parlementnú fackui dostal od národniarky Anny Belousovovej. "Fuk a už to bolo," poznamenal Matovič. 

Igor Matovič sa stal jedným z najznámejších slovenských politikov. Preslávil sa výrokmi o mafii a ukradnutom štáte. Organizoval protesty pred komplexom Bonaparte, či Úradom vlády SR. Na druhej strane sám čelil obvineniam z daňových podvodov, na ktoré poukázal jeho najväčší protivník Robert Fico. Náročné obdobie politika sa prejavilo v priamom prenose. Matovič sa na pol roka stiahol z parlamentu a verejného života. Neskôr to vysvetľoval dostavbou domu.

Matovičovo hnutie OĽaNO nepatrí medzi štandardné politické strany. Počas desiatich rokov ho poznačili odchody známych tvárí. Matovič sa neštítil postaviť ani proti svojim partnerom. Vedel by o tom rozprávať Radoslav Procházka. "Rado máš jedinú šancu priznať, že si zlodej a podvodník," povedal Procházka. 

Za "prestup roka" mnohí označovali odchod ďalších členov vrátane Matovičovej pravej ruky Remišovej, ku konkurencii. "Sme doslova zhrození, zhrození, z prístupu strany Za ľudí a Andreja Kisku," okomentoval to líder OĽaNO. 

​Aj najskúsenejší politológovia dvíhali obočie pred poslednými eurovoľbami. Igor Matovič oznámil, že síce kandiduje, no do europarlamentu sa ani v prípade zvolenia nechystá. "Precitnutie, možno som dostal rozum, možno som sa zbláznil," vyjadril sa k tomu Matovič. 

Kvôli Matovičovým úletom sa dokonca menil rokovací poriadok v Národnej rade, zakázali sa sušienky, tričká, či transparenty. Provokatívny spôsob pútania pozornosti je preňho typický. Práve tento spôsob je dôvod, prečo vlastne viacerí politici hovoria, že si nevedia predstaviť spoluprácu s Igorom Matovičom.

Po úspešných a veľmi rýchlych rokovaniach o zostavení vlády ho za premiéra menovala prezidentka Zuzana Čaputová 20. marca 2020. Následne si Igor Matovič získal pozornosť pamätnou tlačovkou v Štátnych hmotných rezervách. Zistil, že sklady Štátnych hmotných rezerv sú prázdne, Kajetána Kičuru okamžite odvolal.  

Vlnu nevôle so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou získal premiér svojim postojom k Veľkej noci a pendlerom. Veľkí zamestnávatelia bili na poplach, na hraniciach sa protestovalo a fitnessáci zablokovali diaľnicu. V týchto chvíľach blikali kontrolky kompetencie u viacerých Slovákoch a sociológovia upozorňovali na nejasné vyjadrenia. Chaos s niekoľko kilometrovými kolónami áut okomentoval aj minister hospodárstva, čo viedlo azda k prvej z mnohých nezhôd. "Kvôli 800 mŕtvym na chrípku ročne si ekonomiku nelikvidujeme. Kvôli 500 nakazeným na koronu áno. Po celom Slovensku sa tvoria kilometrové zápchy na inak poloprázdnych diaľniciach. Zavreli sme desaťtisíce malých obchodov a vláda nie je v stave im ani len prispieť na nájomné," uviedol vo svojom statuse Richard Sulík.

​Boris Kollár, Branislav Gröhling a Igor Matovič. Tieto mená spájal pred rokom škandál s diplomovými prácami. Situácia v parlamente pritom bola vyostrená a opozícia kritizovala napríklad aj neúmerné množstvo schválených zákonov v skrátenom konaní. Premiér 23. júla 2020 po vznesení požiadaviek opozíciou, čelil odvolávaniu.

​Leto bolo v znamení uvoľnenia opatrení a Plánu obnovy. V pláne malo byť 30 online diskusií o novej budúcnosti Slovenska. Koniec koncov o ňom v tom čase nepočuli ani naši europoslanci zvolali stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Medzitým Matovič informoval na sociálnych sieťach o atipycikých malinách či potrebách Dunča, jeho psa. 

Jeseň priniesla rokovania, dokonca aj tie na Európskej úrovni. V Bruseli menej lingvisticky zvládol svoj príhovor na takzvanom "doorstepe" Igor Matovič. Pred vystúpením vytvoril menší chaos s otázkou, či ide naživo alebo nie. "Môžem ísť ešte raz? Can I go one time? Next time?," pýta sa Matovič na videu. Po príchode z Bruselu sa podľa jeho slov tejto kauze nevenoval. "Keď niekto chce robiť si z toho vedu, nech si robí, ale oveľa viac to svedčí o tom človeku," reagoval na kritiku Petra Pellegriniho, ktorý premiérové kroky označil za nedôstojné.

V čase summitu lídrov EÚ sa však na Slovensku stretli stovky ľudí, aby protestovali proti zavedeným opatreniam.

​Celoplošné testovanie

Na jeseň nasadil do "boja proti hnusobe" antigénové testovanie. Vtedajší miister práce, sociálnych vecí a rodiny ho nazval druhým SNP. Slovensko sa tak na popud premiéra stalo krajinou, ktorá ako prvá otestovala takmer celé obyvateľstvo. "Posledné tri týždne sme chystali najväčšiu logistickú operáciu, aká kedy bola na Slovensku spravená. Je to celoplošné pretestovanie obyvateľov Slovenska, a to nielen raz. Situácia je vážna a bolo vo verejnom záujme, aby sme tie tri týždne mlčali," ozrejmil v októbri premiér. 

Matovič zároveň uviedol, že predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR v tejto súvislosti spustil verejné obstarávanie na testy na koronavírus a samotné testovanie podmienil svojim odchodom. Nákup antigénových testov a samotný plán narazil na faux pas, kedy o ňom vedela nemecká kancelárka skôr ako napríklad naša hlava štátu či verejnosť. Samotný zmysel plošného antigénového testovania spochybňovali mnohí odborníci, premiér však tvrdil opak a opieral sa pri tom na vlastných odborníkov. Na viaceré výzvy televízie JOJ, aby predstavil svojich odborníkov nereagoval a verejnosť dodnes nevie, názormi ktorých odborníkov sa Matovič pri celoplošnom testovaní riadil.

Spor dvoch koaličných partnerov, strany OĽaNO a SaS, sa v novembri opäť prehlboval. A zapríčinil sa o to premiér osobne. Poslankyni a zároveň predsedníčke zdravotníckeho výboru Jane Bittó-Cigánikovej adresoval nie práve štátnicky odkaz. Označil ju za lobistku finančnej skupiny Penta. Predseda vlády to uviedol po rokovaní vlády. "Správa sa ako sluha Penty," pokračoval Matovič. Reagoval tým na vyjadrenia Bittó - Cigánikovej, podľa ktorej prispievanie štátu iba na poistencov štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) hraničí s ústavou. "Penta vlastní súkromnú zdravotnú poisťovňu, preto tento lobing proti štátnej zdravotnej poisťovni,“ uviedol premiér. 

Postupné uvoľňovanie opatrení a návrat do škôl podmienil v závere roka 2020 Igor Matovič ďalším testovaním. Sprevádzali ich nezhody o nákupe antigénových testov, či už povestná plačúca tlačovka. Matovič obvinil pritom Sulíka za tisíce mŕtvych a nezhody pretrvávali v prekladaní si horúceho zemiaku o zodpovednosti za ich nákup.

Premiér Igor Matovič následne 17.decembra 2020 v relácii Braňa Závodského v rádiu Expres vyzval Richarda Sulíka, aby podal demisiu, pričom ministra hospodárstva nazval aj idiotom. Predseda vlády uviedol, že Sulíkovi sú životy ľudí ukradnuté.

Slovensko chce byť pre Francúzsko majákom odvahy a spoľahlivosti, hlásal vo februári Igor Matovič pred Emanuelom Macronom. Premiér francúzskej hlave štátu zároveň poďakoval za pozvanie. Počas prejavu Igora Matoviča v Elyzejskom paláci zabrala jeho najväčšiu časť pasáž, kde spomínal svoju dcéru, ktorá ho strihala namiesto bábiky. Vskutku neštandardný prejav umocnila ešte strana OĽaNO, ktorá to Slovákom vysielala naživo a niekoľkokrát skomolila meno francúzskeho prezidenta. Oficiálnymi témami návštevy bola pandémia či plán obnovy. Ak by ste však čakali niečo konkrétne, napríklad presne opísanú spoluprácu, boli by ste sklamaní. 

Odchod Igora Matoviča sprevádzal konflikt s Richardom Sulíkom aj v januári, kedy sa opäť nezhodli na protipandemických opatreniach. Poslednou kvapkou však bol nákup neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V. Tá sa stala rozbuškou a vydláždila tak cestu premiérovi do zabudnutia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy