Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Suma vyplácania PN a OČR je podľa analytikov nízka, žiadajú zvýšenie aj príspevku na dieťa
Zdielať na

Suma vyplácania PN a OČR je podľa analytikov nízka, žiadajú zvýšenie aj príspevku na dieťa

BRATISLAVA / Medzi opatreniami, o ktorých rokovali vedci začiatkom marca s premiérom a vládou, malo byť aj zvýšenie sumy, ktorú dostávajú ľudia na pandemickej OČR a PNke. Odvtedy sa nič zásadné nezmenilo. Naďalej platí, že je to 55% z čistej mzdy, čo pre mnohé rodiny, ktorým výplaty sotva pokryli nevyhnutné náklady, znamená existenčný problém.

Mnohí ľudia, ale aj odborníci sú presvedčení, že zvýšenie sumy za OČR a PN by pomohlo obyvateľom, ktorí sa v dôsledku pandemických opatrení ocitli v existenčných problémoch. 

Vedec Pavol Čekan, ktorý sa osobne zúčastnil na rokovaniach s premiérom a členmi vlády na začiatku marca, bol nielen za pokuty, ale aj motiváciu pre tých, ktorí opatrenia dodržiavajú: "Chceli sme zlepšiť dodržiavanie opatrení pomocou benefitov a to napr. tak, aby vláda zvýšila výšku a dostupnosť pandemickej PN a OČR." Za zvýšenie sumy sa prihovárajú nielen vedci, s ktorými vláda rokovala o aktuálnych opatreniach, ale aj analytici Inštitútu stredoeurópskych štúdií. Takýto návrh podávali už pred polrokom. "Povedzme matka, ktorá má v hrubom príjem 900 eur, v čistom je to niekde okolo 600 a reálne v prípade, že je nútená zostať na pandemickej OČR z dôvodu, že dieťa nemohlo ísť do školy, tak sa dnes bavíme o dopade rádovo 150 a viac eur o koľko sa jej príjem zníži," vysvetlil Peter Helexa z Inštitútu stredoeurópskych štúdii. Ide veľkú skupinu obyvateľov, ktorých bežný príjem ledva postačí na pokrytie bežných výdavkov. Ak aktuálne štát prepláca v prípade pandemickej PN ako aj OČR 55% čistej mzdy, je to zníženie príjmu o takmer polovicu, a to ich už posúva pod hranicu existenčných problémov. Za obdobie trvania pandémie to môžu byť už aj do 2 tisíc eur. Analytici preto navrhujú, aby štát vyplácal 100% čistej mzdy. 

Okrem PN a OČR aj príspevok na dieťa

Okrem toho navrhujú aj jednorazový príspevok na dieťa 300 eur a potom mesačne po sto eur na dieťa až do skončenia núdzového stavu. "Je to veľmi rýchle riešenie a nepotrebuje zdĺhavú implementáciu do IT systémov," konštatoval Peter Helexa. Viacerí odborní sa zhodujú v tom, že by to malo pozitívny dopad nielen na sociálnu situáciu samotných rodín, ale aj na psychológiu obyvateľstva. Tým, že odpadá obava a neistota, či zaplatia účty, môžu sústrediť pozornosť na svoje zdravie. "Môže rozmýšľať nad dodržiavaním pandemických ochranných opatrení," povedal Helexa a doplnil, že v Nemecku to funguje už od októbra minulého roka. "Chceme to mať rovnako ako policajti, vojaci," vyjadril sa lekár a predseda Lekárskeho odborového zväzu Peter Visolajský. Stavovské organizácie sa o to neúspešne pokúšajú od začiatku pandémie, a zdá sa, že im ministerstvo práce čoskoro aj vyhovie. Hovorkyňa Michaela Slivková Kirňaková ministerstva práce potvrdila, že návrh zmeny je už v riešení: "na základe žiadosti ministerstva zdravotníctva, ktoré sa tým zaoberá, sme pripravili pozmeňovací návrh spresňujúci znenie zákona o sociálnom poistení. Návrh bude predložený na tejto schôdzi NR SR, predpokladaný termín je v utorok 30.3.2021." Znenie už schválili všetky štyri koaličné strany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy