Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Majiteľom salónov krásy už došla trpezlivosť: V tento deň chcú otvoriť prevádzky
Zdielať na

Majiteľom salónov krásy už došla trpezlivosť: V tento deň chcú otvoriť prevádzky

BRATISLAVA / Kaderníčkam, vizážistom a zamestnancom salónov krásy došla trpezlivosť. Napriek pretrvávajúcemu lockdownu chcú svoje prevádzky otvoriť. Tvrdia, že mnohé už skrachovali a ďalšie skrachujú, ak nezačnú pracovať. Otvoriť chcú 15. apríla, teda o dva týždne. Dovtedy však plánujú rokovať aj odborníci o tom, aké opatrenia budú môcť po Veľkej noci uvoľniť.

Asosiácia služieb krásy, združenie kaderníkov a vizážistov a Slovenská podologická spoločnosť tvrdia, že situáciu v súvislosti s lockdownom už ďalej zvládať nevedia. Doslova padli na kolená, majú obrovské straty a stav prevádzok pred pandémiou budú dobiehať minimálne 10 rokov. "Ľudia všeobecne už strácajú nádej a už nemajú chuť do tej svojej roboty," skonštatovala Karolína Volková, prezident Asociácie profesionálov krásy. "Z roka sme zatvorení 4 mesiace. To je už neúnosné teraz. Takto chcem všetkých vyzvať, 15. apríla otvárame, či sa vám to páči, alebo nepáči," vyhlásil Elalmis Polat, prezident združenia kaderníkov a vizážistov SR. A zdá sa, že ich podporia aj ľudia v regiónoch. Ide totiž o stovky rôznych smutných osudov.

Hlavný hygienik už avizoval, že po sviatkoch zasadne konzílium odborníkov a že je nádej na lepšie časy. Kaderníctva sú zatvorené od 19. decembra. Od polovice februára je v obehu petícia, ktorú podporilo 15-tisíc ľudí. Straty vyčísľujú na niekoľko desaťtisíc eur. "Pri 20-tich zamestnancoch mne nebola ešte poskytnutá podpora žiadna. Pri mne sa rozprávame o 60- až 80-tisíc eur," povedala Volková.

Pritom dlhodobé zatvorenie podologických prevádzok môže spôsobiť klientom vážne zdravotné problémy. "Keď sa im otvárajú rany, keď nemajú správnu starostlivosť," skonštatovala Milada Nádašiová, prezident Slovenskej podologickej spoločnosti. Vo svojom memorande k záchrane odvetvia osobných služieb zadefinovali aj presný návrh zvýšených hygienických opatrení po otvorení prevádzok. Tvrdia, že majitelia aj klienti by akceptovali aj 48 hodinové testy. "My vieme zabezpečiť všetko," dodal Polat.

Aby udržal svoje kaderníctvo, predal dve autá

Mladý podnikateľ z Humenného mal holičstvo zatvorené približne 8 mesiac. Za ten čas sa dostal do strany viac ako 15 tisíc eur. "Ja už som aj popredával autá, už nemám čo predať. aby som udržal prevádzku. Dve autá som predal," hovorí Janík Puškár. 

Vyučený kaderník si otvoril štýlový barber shop len vďaka svojej usilovnosti a našetreným peniazom. Zamestnáva dvoch ľudí. Ak čo najskôr neotvoria, bude to pre nich likvidačné ich tvrdá práca vyjde nazmar. "Ja už neviem, či obličku mam darovať, aby som to poplatil," dodal Puškár. Prevádzku plánujú o dva týždne otvoriť. "Určite sa nebojíme a otvoríme. Aj keby ma mali stadiaľ vyniesť policajti, tak budem robiť a na druhý deň potom zas," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy