Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Štát dá MOM-kám menej peňazí: Hrozí, že niekde budú testovať za poplatok
Zdielať na

Štát dá MOM-kám menej peňazí: Hrozí, že niekde budú testovať za poplatok

BRATISLAVA / Na Slovensku aktuálne funguje približne 800 Mobilných odberových miest, ktoré dostávajú dotáciu od štátu a otestovať sa v nich môžeme bezplatne. Koľko ich však zostane otvorených aj po 1.apríli, je zatiaľ otázne. Ministerstvo zdravotníctva totiž na poslednú chvíľu rozposlalo prevádzkovateľom dodatky k zmluvám, na základe ktorých im mesačné platby klesnú v priemere o 40 percent. Niektorí sa preto rozhodli prepúšťať, iní zvažujú úplné zatvorenie. Našli sa aj takí, ktorí dodatkovú zmluvu so štátom nepodpísali, ale testovať budú aj naďalej, no nie zadarmo.

Analýza zistila, že MOM-kám platia priveľa, a tak im rozpočet skresali približne o 40%. "My sme prehodnotili na základe analýzy v teréne aj reálnosť nákladov, ktoré tieto MOM-ky majú," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pre lepšiu predstavu - doposiaľ dostávali MOM-ky cez 800 eur na deň, po novom to bude približne 500eur. A keďže ministerstvo znížilo nároky aj na množstvo pracovníkov, väčšina MOM-iek bude prepúšťať. "Z 5. minimálnych ľudí sa stávajú 4. To znamená, že 20% ľudí stráca prácu," povedal František Fabián, technická podpora MOM. Niektorí uvažujú aj o náhrade doterajších pracovníkov za lacnejšiu posilu.

MOM-ky, ktorým sa dodatok k zmluve zdal nevýhodný, buď v testovaní už ďalej pokračovať nebudú, alebo sa rozhodli, že testovanie spoplatnia. Nedostatok MOM-iek zatiaľ nehrozí, keďže aktuálne ich máme na Slovensku približne 2000. Z toho približne 800 je dotované MZ SR a testovanie v nich je bezplatné, zvyšných cca 1200 je súkromných a za testovanie si platíte. Či bude ale dosť bezplatných MOM-iek aj po 1.apríli sa ešte len ukáže.

Dodatky k zmluvám mali možnosť podpísať prevádzkovatelia MOM-iek do pondelka. Koľko z nich tak v prevádzke bude pokračova,ť sa dozvieme najskôr až v utorok. "Odborníci z konzília odborníkov zároveň informovali, že budú aj prehodnocovať povinnosť testovania v rámci kovidautomatu, takisto štát pripravuje aj víziu samotestovania," vyjadrila sa Eliášová. Kedy však k takémuto prehodnoteniu dôjde nateraz známe nie je.

Čo sa týka Veľkonočných sviatkov MZ SR garantuje, že testovanie bude zabezpečené po celom Slovensku. "Tie MOM, ktoré fungujú na báze zmluvy s MZ SR, tak tieto budú k dispozícii, pretože majú klauzulu v zmluve, že min. 6 dní v týždni musia testovať občanov," doplnila Eliášová. Stále ale nie jasné koľko takýchto bezplatných MOM-iek po 1.apríli zostane. A preto je otázne, či sa pri MOM-kách nebudú tvoriť dlhé rady ako pred mesiacmi.

Staré podmienky:

Pracovné dni Dni prac. pokoja, víkendy, sviatky Príplatok za každý odber nad 250
Exteriérové MOM 871, 05 eur 1295, 35 eur plus 2, 50 za odber
Interiérové MOM 844, 52 eur 1156, 10 eur plus 2, 50 za odber

Nové podmienky:

Pracovné dni Dni prac. pokoja, víkendy, sviatky Príplatok za každý odber nad 250
Exteriérové MOM 518, 90 eur 904, 48 eur plus 2, 00 za odber
Interiérové MOM 492, 37 eur 765, 23 eur plus 2, 00 za odber

Súvisiace články

Najčítanejšie správy