Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Pandémia urobila aj z krehkej baletky odvážnu kaskadérku, ktorá tancuje vo výške na hradných múroch
Zdielať na

VIDEO: Pandémia urobila aj z krehkej baletky odvážnu kaskadérku, ktorá tancuje vo výške na hradných múroch

STARÁ ĽUBOVŇA / V stredovekej pevnosti v Starej Ľubovni sa počas víkendu na kamenných hradbách tancovalo baletné grand plié či debulé. Hrad zostáva naďalej zatvorený, a tak múzejníci pripravujú netradičnú online prezentáciu. A keďže chceli byť originálni, pozvali si baletku. Tá v niekoľko metrovej výške zvládla tanečné umenie bez strachu a s obrovským šarmom.

V úvodnom videu si môžete pozrieť netradičnú prípravu na otvorenie letnej turistickej sezóny, takú akú si mnohé hrady a zámky určite nepredstavovali. "Myslím si, že baletka v živote na tomto hrade, ktorý ma takmer 700-ročnú históriu netancovala," hovorí riaditeľ hradu Ľubovňa Dalibor Mikulík. 

Do histórie hradu sa zapíše mladá tanečnica

Ona bude hlavnou hrdinkou slávnostného online otvorenia stredovekej pevnosti. Dokopy tu dali tím takých umelcov, ktorých koronavírus pripravil o časť ich práce. "Toto je asi po pol roku taká prvá príležitosť," hovorí choreograf Viliam Mikula. 

Baletka sa symbolicky pretancovala k niektorými expozíciám. Tanečnica má za sebou desiatky predstavení, no ešte nikdy netancovala na kamenných hradbách. Baletka sa výšok nebála, sústredila sa iba na to, aby nezakopla a všetko zvládla bez menšieho zaváhania. "Bolo to náročné, lebo sa nie je o čo oprieť, tak to bol poriadny adrenalín," hovorí tanečnica Maria Dulová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy