Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Spor OĽaNO a SaS sa opäť prehlbuje, Matovič označil poslankyňu koaličného partnera za lobistu Penty
Zdielať na

Spor OĽaNO a SaS sa opäť prehlbuje, Matovič označil poslankyňu koaličného partnera za lobistu Penty

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Spor dvoch koaličných partnerov, strany OĽaNO a SaS, sa opäť prehlbuje. A zapríčinil sa o to premiér osobne. Poslankyni a zároveň predsedníčke zdravotníckeho výboru Jane Bittó Cigánikovej adresoval nie práve štátnicky odkaz.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru a poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková je ťažká lobistka v prospech finančnej skupiny Penta. Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) to uviedol po rokovaní vlády. "Správa sa ako sluhy Penty," pokračoval Matovič. Reagoval tým na vyjadrenia Cigánikovej, podľa ktorej prispievanie štátu iba na poistencov štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) hraničí s ústavou. „Penta vlastní súkromnú zdravotnú poisťovňu, preto tento lobing proti štátnej zdravotnej poisťovni,“ uviedol premiér. 

Ako Matovič uviedol, ku koncu septembra bola VšZP v strate 87 mil. eur. Koaličná rada preto 5. októbra schválila, že do konca roka štát pomôže štátnej zdravotnej poisťovni ďalšími 100 mil. eur. Vláda teda podľa premiéra postupuje v súlade s týmto rozhodnutím.

Matovič na tlačovej konferencii taktiež vyhlásil, že Cigánikovú nepovažuje za koaličnú poslankyňu. „Ak sa niekto nepodpíše pod programové vyhlásenie vlády a hlasuje s opozíciou, tak ho nemôžem považovať za koaličného poslanca, správa sa ako opozičná poslankyňa,“ uviedol premiér.

"Chcela by som povedať, že ja pána premiéra Matoviča považujem za premiéra, aj keď sa niekedy nechová ako premiér," reagovala na svojom profile na sociálnej sieti Cigániková. 

Premiér sa tiež vyjadril k stovkám zamestnancov, ktoré Penta ponúkla na plošné testovanie. „Myslíte si, že stovkami zamestnancov si Penta, ktorá vykradla 460 mil. eur zo slovenského zdravotníctva bez toho, aby zaplatila jedno jediné euro daní, že si nás kúpi? Že si kúpi okradnuté tri milióny poistencov vo VšZP? Pardon, ja obchod s Haščákom nebudem robiť žiadny,“ dodal predseda vlády. Títo lekári si podľa neho za víkend „parádne“ zarobili, takže štát nedostal ľudí od Penty zadarmo.

SaS na vláde nezahlasovala za dofinancovanie VšZP

Koaličná strana SaS v stredu na rokovaní vlády nezahlasovala za dofinancovanie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) v hodnote 98 miliónov eur. Strana dlhodobo tento krok kritizuje a označuje ho za nebezpečný krok, ktorý narúša konkurenčné prostredie na Slovensku.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v utorok večer na koaličnej rade predložil návrh na ďalšie dofinancovanie VšZP v celkovom objeme takmer 100 miliónov eur. "Moji kolegovia žiadali odklad a žiadali, aby to nešlo na vládu. Nerozumeli, prečo to takto treba akútne z večera do rána riešiť," vyjadrila sa v stredu na tlačovej besede pred novinármi predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS).

Cigániková, ako tvrdí, sa ešte v utorok opakovane rozprávala s Marekom Krajčím, no takýto zámer strany OĽaNO nespomenul. "Pýtam sa, prečo je to tak, keď má niekto predsa dobré riešenie, ktorému verí, tak s hrdosťou predsa predstaví verejnosti aj koaličným partnerom dôvod, prečo to robí a takéto riešenie určite nebude do poslednej chvíle utajovať. Chcem zdôrazniť, že politici nemajú vlastné peniaze, majú iba peniaze, ktoré zoberú z výplat ľudí na to, aby spravovali krajinu a mali by mať aspoň toľko slušnosti, aby ju spravovali čo najefektívnejšie, s čo najväčším prínosom pre občanov," dodala Cigániková. 

Dofinancovanie VšZP je podľa strany SaS nebezpečný krok, ktorý ničí konkurenciu. Investícia vo výške 100 mil. eur do základného imania VšZP podľa Cigánikovej hádže cez palubu 2,2 mil. poistencov súkromných zdravotných poisťovní. "Dotácia do najmenej efektívnej poisťovne motivuje k neefektívnosti," povedala Cigániková ešte 14. októbra. Tento krok považuje za obrovský morálny hazard.

Predseda finančného výboru Marián Viskupič konštatoval, že súkromné zdravotné poisťovne za roky svojho fungovania prišli s mnohými inováciami. Budovali tým podľa neho nielen svoju pozíciu, ale ťahali aj štátnu poisťovňu k lepším výsledkom. Prezidentka Asociácie na ochranu práva pacientov Mária Lévyová opäť pripomenula, že 100 mil. eur sú odvody a zdroje všetkých poistencov. "O nich by vláda nemala rozhodovať svojvoľne. Ak dofinancovať zdravotníctvo, tak prostredníctvom platby za poistencov štátu a úplne férovo a rovnocenne tak, aby ani jeden pacient nebol ohrozený," uzavrela.

Videli ste už poslednú časť relácie Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy