Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ťažba uhlia definitívne končí o tri roky, na Hornej Nitre začali rekvalifikovať baníkov
Zdielať na

Ťažba uhlia definitívne končí o tri roky, na Hornej Nitre začali rekvalifikovať baníkov

HORNÁ NITRA / Ťažba uhlia sa na Slovensku má definitívne skončiť už o tri roky. Na Hornej Nitre preto hľadajú riešenie pre baníkov, ktorých už nebude štát potrebovať. Pomôcť má kompenzačný príspevok, odstupné a tiež rekvalifikácie. Tie má Trenčianskemu kraju zaplatiť priamo Európska únia.

Na Hornej Nitre začali s rekvalifikáciou baníkov. Bude stáť milióny eur. "Takmer 12-miliónov eur," priblížil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). ​Túto sumu pošle európska únia priamo na účet trenčianskeho samosprávneho kraja a ten ju následne minie na rekvalifikácie baníkov. 

"Momentálne máme zapojených 16 zamestnancov. Jeden skončil, lebo si našiel prácu," uviedla hovorkyňa hornonitrianskych baní Adriana Siváková. "Počas týchto 6 mesiacov sú zamestnancami baní a dostávajú plat," povedal predseda TSK Jaroslav Baška. Župa zamestnala 13 tútorov, ktorí majú baníkov usmerniť a pomôcť im nájsť prácu."Doteraz to župu stálo 200 000 eur," upresnil Baška. 

S útlmom a najmä prepúšťaním začali hornonitrianske bane už pred niekoľkými mesiacmi. "Od 1. marca odtiaľto odišlo 230 pracovníkov, ešte tu pracuje 2 300 ľudí," poznamenal Jozef Fabian, riaditeľ ÚPSVaR Prievidza. 

Pokiaľ by všetkých prepustili naraz, bol by to obrovský nápor na tunajší úrad práce. Vyriešiť by to mali práve rekvalifikácie. Baníci by mali nájsť uplatnenie predovšetkým v strojárskom priemysle. "Som si istý, že v strojárstve bude práce dosť," zhodnotil Krajniak. 

Plán je taký, že baníci po rekvalifikácii prejdú plynule do nového zamestnania, bez toho, aby sa museli evidovať na úrade práce. "Predpokladá sa, že do roku 2023 sa zapojí 700 zamestnancov," skonštatovala Siváková. 

V opálových baniach využili koronakrízu na nové nápady:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy