Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najvyšší súd zamietol sťažnosť Kajetána Kičuru, ostáva vo väzbe
Zdielať na

Najvyšší súd zamietol sťažnosť Kajetána Kičuru, ostáva vo väzbe

BRATISLAVA / Najvyšší súd SR zamietol sťažnosť Kajetána Kičuru podanú proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý pred týždňom zamietol žiadosť Kičuru o prepustenie na slobodu. Informovala o tom hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

"Senát 3T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť obvineného JUDr. Kajetána Kičuru, podanú proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (z 3. novembra 2020, poznámka redakcie), ktorým bola zamietnutá žiadosť obvineného o prepustenie z väzby na slobodu a zároveň predĺžená lehota trvania väzby u obvineného do 21. júna 2021," priblížila Važanová. 

Senát zároveň zamietol aj sťažnosť prokurátora, ktorú podal proti rozhodnutiu sudcu pre prípravné konanie nerozšíriť dôvody väzby u obvineného. "Najvyšší súd v tejto súvislosti poukazuje na to, že Ústavný súd dal vo vzťahu k obvinenému súhlas na jeho väzobné stíhanie len v súvislosti s uznesením o vznesení obvinenia zo dňa 21.apríla 2020. Vo vzťahu k ďalším uzneseniam o vznesení obvinenia je preto potrebné opätovne žiadať Ústavný súd o súhlas," doplnila Važanová. 

Polícia v rámci vyšetrovania prípadu s krycím názvom „Rezervy“ vzniesla ešte 21. apríla tohto roku voči bývalému šéfovi SŠHR SR obvinenia za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Vzhľadom na to, že Kajetán Kičura je sudcom s prerušeným výkonom funkcie, rozhodoval o súhlase s väzbou Ústavný súd SR v Košiciach. Ten dal 22. apríla súhlas na jeho vzatie do väzby, čo ŠTS pre hrozbu ovplyvňovania svedkov urobil. Následne 11. mája sťažnosť obžalovaného voči rozhodnutiu ŠTS zamietol NS SR.

Obvinený následne žiadal prepustenie z väzby aj v lete tohto roku, súdy mu však nevyhoveli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy