Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
MANUÁL: Ako získať oficiálny európsky certifikát Covid pass
Zdielať na

MANUÁL: Ako získať oficiálny európsky certifikát Covid pass

BRATISLAVA / Digitálny COVID preukaz EÚ, ktorý je platný vo všetkých krajinách Eúropskej únie, už distribuujú aj na Slovensku. Od soboty, 26. júna spustili vydávanie certifikátov. Ako prvá začala s distribúciou štátna zdravotná poisťovňa cez aplikáciu. Dnes, od 29. júna, je možné oň požiadať aj cez korona.gov.sk

Ešte v pondelok, 28. júna, ľudia nedostávali certifikáty a nedalo sa o ne požiadať cez korona.gov.sk. Od utorkového rána, 29. júna, po štyroch dňoch od oficiálneho spustenia je to už možné. 

Pri žiadaní budete zadávať niekoľko údajov, okrem telefónneho čísla, roku narodenia aj údaj Covid Pass. Ten majú ľudia, ktorí sa prihlasovali na PCR testovanie alebo antigénové testovanie. NCZI ho rozposiela do SMS správ. Po prihlásení bude zaslaný autorizačný kód do SMS správy aj do e-mailu, ktorý je nutné vypísať pre overenie. Ide o takzvané dvojité overenie. V ďalších krokoch si vyberiete spôsob doručenia certifikátu - emailom alebo si ho stiahnete priamo do telefónu či počítača. Prístup k certifikátu je podmienený zadaním rodného čísla (BIČ).

​Problémy s vydávaním Digitálnych COVID preukazov EÚ majú ľudia, ktorí sa očkovali v zahraničí. Štátny tajomník zahraničných vecí informoval, že komunikujú s krajinami mimo EÚ, aby to vyriešili čo najskôr.

 Digitálny COVID preukaz EÚ získate aj cez aplikáciu svojej zdravotnej poisťovne​

Na rozdiel od tej štátnej už majú svoje vlastné aplikácie zdravotné poisťovne. Po všeobecnej zdravotnej poisťovni, chystá spustenie aj Union a Dôvera. "Bola potrebná zmena legislatívna, ale po podpise prezidentkou to môžu poisťovne od 1. júla realizovať," povedal člen predstavenstva poisťovne Dôvera, Marián Faktor. "Aj ja som dostal sms, cez zdravotné poisťovne nemusia ľudia ani žiadať o nič, automaticky to príde ľuďom," odkázal minister Lengvarský. Tí, ktorí nie sú technicky zdatní dostanú vytlačený pas na pobočke poisťovne. "Postupne budú pribúdať info o prekovaní ochorenia Covid, testoch vykonaných atď.," doplnil Faktor. "Očkovanie je najlepšou vstupenkou, možnosťou cestovať, ak chcú ľudia cestovať tak budú pasy potrebovať," konštatoval minister zdravotníctva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy