Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
COVID AUTOMAT: Slovensko už nie je v čiernej farbe. Otvárajú sa služby, obchody a ďalšie prevádzky za týchto podmienok
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Slovensko už nie je v čiernej farbe. Otvárajú sa služby, obchody a ďalšie prevádzky za týchto podmienok

BRATISLAVA / Covid automat vytvárali a schválili odborníci. Jeho obsahom sú kritériá na uvoľňovanie alebo sprísnenie pravidiel. Od ôsmeho februára je Slovensko v čiernej farbe. Každý utorok v týždni zhodnotí minister zdravotníctva situáciu a vysvetlí, kde sa podľa Covid automatu nachádzame.

Trinásteho apríla na tlačovej konferencií premiér Eduard Heger, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a minister financií Igor Matovič predstavili aktuálny epidemický stav Slovenska. 

Situácia na Slovensku sa zlepšuje. Podľa slov premiéra Eduarda Hegera sme skúšku Veľkej noci zvládli. Aj napriek dobrým správam zaznamenali zvýšenú tendenciu reprodukčného čísla. "Zďaleka nemáme vyhraté, reprodukčné číslo nám začalo stúpať," informoval premiér Heger. Reprodukčné číslo indikuje frekvenciu prenosu. Podľa slov premiéra číslo máme pod hodnotou jeden, za posledné dni nabralo narastajúci trend. Od budúceho týždňa bude Slovensko v lepšej, bordovej farbe. Podľa nastavenia Covid automatu tak príde k uvoľňovaniu. 

Slovensko od pondelka už nebude v čiernej farbe, prechádza do III. stupňa varovania. Toto sú uvoľnenia a otvorenia:

  • Obchody a služby s podmienkou testu a jednej osoby na 15m štvorcových,
  • Športovanie v exteriéri (max. 6 osôb a potrebný je negatívny test)
  • Otvorenie kostolov s podmienkou jednej osoby na 15 m štvorcových,
  • Otvorenie knižníc, maximálne 6 osôb
  • Otvorenie hotelov a penziónov bez reštaurácii
  • Otvorenie zoologických a botanických záhrad 
  • Otvorenie múzeií
  • Pohyb v prírode s testom aj mimo okresu
  • Otvorenie bazénov (max. 6 osôb a potrebný je negatívny test)

Aj napriek uvoľňovaniu a otváraniu prevádzok naďalej platí zákaz vychádzania po 20tej hodine. 

Ministerstvo zdravotníctva SR

Klesajúci trend počtu infikovaných je aj v susedných krajinách

Ako informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík aj napriek klesajúcemu trendu v susedných štátoch aj u nich je možné vidieť stagnáciu. Najlepšie čísla vykazuje Poľsko. Aktuálne čísla na Slovensku ukazujú priaznivú situáciu, ktorá umožňuje uvoľňovanie. Dôležitým číslom bol počet hospitalizovaných, ktorý za posledný týždeň klesol pod hranicu 2 500. Okrem toho je priaznivou hodnotu aj pokles ventilovaných. Z minulého týždňa klesol počet z 340 na 296.

V nemocniciach hlásia menej ako pol tisíca infikovaných medzi personálom

V nemocniciach hlásia viac prepustených pacientov ako prijatých na oddelenie pre Covid- 19. Na konci decembra 2020 hlásili viac ako 2 000 infikovaných spomedzi zdravotníkov. Aktuálne je Covid pozitívnych 472 ľudí v zdravotníctve. Medzi novými hospitalizovanými je najviac z vekovej kategórie medzi 60 a 70 rokov. Tvoria až 30% nových hospitalizovaných.

​Slovensko už nebude čierne a nebude mať ani jeden okres v čiernej farbe

Od pondelka, 19. apríla, sa mapa Slovenska podľa schváleného Covid automatu zmení na bordovú farbu. Doteraz bola v čiernej farbe, posledného stupňa varovania. V týždni od 12. apríla malo Slovensko v čiernej farbe dva okresy - Poprad a Kysucké Nové mesto. Od budúceho týždňa, od 19, apríla, už nebude čierny ani jeden okres. "V novej mape od budúceho týždňa už nemáme čierne okresy," konštatoval premiér Eduard Heger. Niektoré okresy sú už v ružovej farbe. V ktorej farbe sa nachádza váš okres, nájdete v galérii. 

​Slovensko má zaočkovaných 80% v Zariadeniach sociálnych služieb

Do čakárne na očkovanie sa môžu prihlasovať už ľudia od 40 rokov. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský informoval o dohode s predstaviteľmi samosprávnych krajov na mobilných jednotkách očkovania pre chronicky chorých. "Zvažujeme otvorenie čakárne pre ľudí bez vekového ohraničenia," reagoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na situáciu voľných miest na východe a preplnenia na západe Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy