Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poslanci OĽaNO sú za zníženie trestov za marihuanu. Dekriminalizácia zatiaľ nie je na stole
Zdielať na

Poslanci OĽaNO sú za zníženie trestov za marihuanu. Dekriminalizácia zatiaľ nie je na stole

V roku 2018 prišla s návrhom dekriminalizácie ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, no neúspešne.

BRATISLAVA / Téma dekriminalizácie marihuany sa opäť dostala do politických radov. Drakonické testy sa tak môžu znížiť. Časť poslancov konzervatívnej strany OĽaNO sa dnes vyjadrila, že je na mieste diskusia.

Koalícia sa aktuálne začala zaoberať niekoľkými návrhmi zákona, ktoré by mal upravovať trestné sadzby za držanie marihuany. Podľa poslanca Juraja Krúpu bol priechodným na diskusiu zatiaľ len jeden.

"Na stole je jeden návrh, o ktorom sa budeme rozprávať. Ten v podstate zníži tieto tresty niekde na úroveň troch rokov a zvyšuje množstvo pre osobnú spotrebu na 15 násobok toho čo máme dnes. Je to na diskusiu. Pretože, ak to máte na osobnú spotrebu, stále vám hrozia tri roky, " uviedol poslanec Juraj Krúpa. Podľa Krúpu je potrebné sa legislatívne zaoberať rozdielom medzi užívateľmi marihuany a samotnými dílermi. Dekriminalizáciu však aktuálne nemožno očakávať, no časť liberálne zmýšlajúcich poslancov OĽaNO má vyššie ambície. "Je tu už najvyšší čas aby sme začali tieto veci riešiť s úplne otvorenou hlavou," dodal Krúpa.

Poslanec Kristián Čekovský na tlačovej besede poukázal na privysoké tresty, vďaka ktorým mnohí mladí ľudia končia za mrežami s rovnakými trestnými sadzbami ako za vraždu či týranie. "Dnešným dňom by sme radi otvorili diskusiu s cieľom znížiť drakonické tresty sa držbu, opakovanú držbu, alebo pestovanie pre vlastnú spotrebu. Hnutie OĽaNO trvá na tom, že legislatíva musí byť upravená tak, aby sme zamedzili dílovaniu, predávaniu drog," uviedol Čekovský. Poslanec zároveň spomenul odporúčanie Európskej únie, ktorá hovorí o prijímaní trestov na hranici 3-5 rokov.

Čekovský taktiež informoval, že sa o téme trestov za držbu marihuany budú rozprávať na poslaneckom klube a v rámci koalície. "Aby sme tie naše jednotlivé návrhy, na ktorých pracujeme, čím skôr zjednotili a predložili buď už na túto schôdzu, alebo najneskôr na tú ďalšiu," dodal Čekovský.

Monika Kozelová za OĽaNO pripomenula, že marihuana má aj liečivé účinky. "Často sa stávalo, že v prípade, ak niekto mal pri sebe cigaretu s marihuanou a zastavili ho príslušníci polície, tak ho odsúdili napriek tomu, že ju mal len preto, lebo mu pomáhala prekonať chorobu," doplnila.

Čo na to iní poslanci?

Podľa Krúpu je potrebná "celospoločenská diskusia" nakoľko sa rozlišujú postoje strán koalície či opozície. Situácia v okolitých krajinách je pritom iná. Strana Sloboda a Solidarita otvorene hovorí o dekriminalizácií a najmenší koaličný partner Za Ľudí má prísť tiež s vlastným riešením. Nejednotný pri tom môže byť aj samotný klub OĽaNO. "V tejto chvíli nevieme garantovať či už všetci alebo v OĽANO budú hlasovať za tento zákon," uviedol Krúpa. Odmietavé stanovisko pritom mal vopred už Boris Kollár, zatiaľ vyjadrenie strany nepoznáme. Otázne tak je, či návrh zákone dostane dostatočnú podporu a neskončí tak rovnako ako zákon o interupciách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy