Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Do zahraničia cestovať za rekreáciou bude zakázané od soboty, pokutu môžete dostať až 1 000 eur
Zdielať na

Do zahraničia cestovať za rekreáciou bude zakázané od soboty, pokutu môžete dostať až 1 000 eur

BRATISLAVA / Stopka do Zanzibaru, Egypta, Maldivy, či Dubaja bude trvať od soboty do 28. apríla. Pred 19tou hodinou takéto uznesenie poslal úrad vlády. Plánovaný zákaz dovoleniek poteší mnohých, ktorí tvrdia, že vďaka tomu sa na Slovensko dostávajú nové mutácie koronavírusu, alebo že je to neetické voči všetkým, ktorí bojujú v nemocniciach o život a aj voči zdravotníkov, ktorí sa o nich starajú.

V Európe však pôjde o ojedinelý zákaz a cestovné kancelárie, ktoré už aj tak ledva prežívajú nevedia, či dostanú nejaké kompenzácie.

Po rôznych výčitkách sa vláda rozhodla takto: na služobnú cestu áno, dovolenku nie. V únii ide o ojedinelý stav. "Pokiaľ ide o rekreačné účely neviem o takom žiadnom ďalšom štáte," vyjadril sa štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Zábery slniacich sa ľudí iritujú aj Maďarov, či Rakúšanov alebo Čechov. Nikde však nezačne platiť plošný zákaz. Aj keď nápad sa pozdáva napríklad Andrejovi Babišovi. "Určité obmedzenie z hľadiska cestovania by bolo na mieste, ale to je iba môj laický názor," povedal Andrej Babiš. Na stole však nič také nemajú. Ani Nemci, ktorí evidujú masový nárast predaných letov na Malorku. Kúsok blbý pocit má z toho aj dovolenkárka Donata. "Cestovanie v čase koronavírusu je privilégium. Takže musím priznať, že celkovo je to dosť nezodpovedné," konštatovala Donata. Masovky - to je to, čo najviac prekáža aj našej vláde. "Jednalo sa najmä o organizované zájazdy, ktoré sú hojne využívané najmä v exotických, ktoré sú pre nás problematické," priblížil situáciu Martin Klus. Podľa uznesenia by však zákaz mal platiť už od soboty.

Za porušenie pokuta až do 1 000 eur

"Policajný zbor bude dôsledne kontrolovať a preverovať účel vycestovania osôb do zahraničia. V prípade porušenia tohto obmedzenia môže byť uložená bloková pokuta na mieste až do výšky 1000 eur a priestupok je možné prejednať až do dvoch rokov od jeho spáchania," informovala hovorkyňa prezídia Denisa Bárdyová. Kontrolovať budú všetky letiská na Slovensku, ale hlavne odlety do dovolenkových destinácii. 

Cestovné kancelárie sú skeptické pri kompenzáciách od štátu

Najviac zaskočené sú už aj tak skúšané cestovné kancelárie. "Čo dramaticky zasahuje do činnosti cestoviek a tu sa naskytuje otázka, ako budú riešené prípadné straty cestovným kanceláriám," pýtal sa Roman Berkes, predseda Asociácie cestovných kancelárii SR. "Toto musí ísť ruka v ruke, o tom som presvedčený," reagoval Martin Klus. Cestovky sú ale skeptické, Slovensko sa práve efektívnou pomocou postihnutým firmám chváliť nemôže. Okrem toho si vedia predstaviť, že sa nariadenie bude dať obísť zmenou dovolenky na pracovnú cestu. "Neviem si ani predstaviť, niekto má kamoša v Španielsku, ten mu pošle, že sa stretnú na Mallorce, aby poriešili biznis," povedal možný scenár Roman Berkes. Lety zatiaľ neruší ani bratislavské letisko, z ktorého sa momentálne lieta do troch destinácií. "Linky do Londýna a Stockholmu využívajú ľudia, ktorí tam žijú alebo pracujú. Lety do Hurgady využívali aj na rekreáciu," informovala Veronika Ševčíková, hovorkyňa letiska. Aj ministerstvo zdravotníctva si uvedomuje, že keď niekto naozaj bude chcieť môže to obísť. Je to teda jedna z ďalších vecí, ktorá sa u nás nesie v znamení rýchlosti, chaosu a nepresnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy