Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pochybnosti o Astra Zenece komplikujú očkovanie na Slovensku. Tu sú štatistické fakty od analytika
Zdielať na

Pochybnosti o Astra Zenece komplikujú očkovanie na Slovensku. Tu sú štatistické fakty od analytika

BRATISLAVA / Situáciu s očkovaním na Slovensku zrejme najviac komplikujú obavy ľudí z vakcíny Astra Zeneca. V podobnej situácii sú však aj iné európske krajiny. Zatiaľ čo pre Britániu ide stále o kľúčovú vakcínu – Dánsko dnes rozhodlo o ukončení jej používania. Obavy súvisia s krvnými zrazeninami. Aj Európska lieková agentúra pripustila, že ide o zriedkavé vedľajšie účinky - stále však platí, že prínos mnoho násobne prevyšuje možné riziko.

"Treba si uvedomiť, že najlepšia vakcína je tá, ktorú môžem dostať dnes," povedal Matej Mišík, vedúci Inštitútu zdravotných analýz. Na Slovensku si vakcínu vyberať stále nemôžete.

Ak máte viac ako 60 dostanete Pfizer alebo Modernu. Pre všetkých mladších je zatiaľ Astra Zeneca. Pre nášho kolegu to nebol problém. "Ja som sa bol dať zaočkovať Astrou Zenecou teraz nedávno - mal som večer zimnicu a potom to prešlo do zvýšenej teploty 37,5. Bolo to akurát nepríjemné, ale nič dramatické. Bol som v práci," povedal o svojich pocitoch moderátor TV JOJ Ján Mečiar. Astra Zeneca je pre Slovensko stále kľúčová. Očkujú ňou veľkokapacitné centrá. Aj to najnovšie v Starej Ľubovni. "Záujem je veľmi veľký, a po uvoľnení rezervačného systému je všetko obsadené," konštatoval predseda prešovského kraja, Milan Majerský.  Ľudí , ktorých sme sa pýtali mali pred očkovaním rešpekt, veria ale, že sa nerozhodli zle. "Strach trošku bol, aj mi búši srdce, ale to je prirodzené," povedala jedna z očkovaných. "Ja som obavy nemala veď pri každej vakcíne sú vedľajšie účinky," reagovala ďalšia očkovaná. Mnohí Slováci však túto vakcínu stále odmietajú. Argumentujú rizikom krvných zrazenín. K 4.aprílu bolo v Európe touto vakcínou zaočkovaných približne 34 miliónov ľudí. Úrady evidujú 222 podozrení na výskyt nebezpečných krvných zrazenín. Viac ako 30 ľudí zomrelo. Podľa matematikov a dátových analytikov to znamená, že na Slovensku môžeme nateraz rátať s rizikom, že pri očkovaní vakcínou od Astra Zeneca môže zomrieť 1 človek. "To je 30 na 34 milionov, to je jeden na milión, takže môžeme povedať, že na Slovensku zo štyroch miliónov nad 18 rokov, jeden milión ak by dostal Astra Zenecu, tak jedno úmrtie by bolo - to je štatistika," vysvetlil dátový analytik z Dát bez pátosu, Ivan Bošňák. U nás posledné údaje k tejto vakcíne zverejnil Šúkl 9. apríla. Z takmer 270 tisíc zaočkovaných nahlásilo nežiaduce účinky takmer 1 500 ľudí. 52 hlásení bolo závažných. Úmrtie nebolo potvrdené. "Medzi podozrenia na závažné nežiaduce účinky patrili krátkodobá strata vedomia, trombóza, flebotrombóza dolných končatín, zvýšenie tlaku krvi, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu," zhodnotila Magdaléna Jurkemíková zo ŠÚKLu.  

Európske krajiny a Astra Zeneca

Postoj k Astra Zeneca sa mení aj v európskych krajinách. Niekde menia vekovú štruktúru. Dánsko dnes dokonca očkovanie touto vakcínou úplne ukončilo.
"Plne súhlasíme so stanoviskom Európskej liekovej agentúry, že prínos tejto vakcíny prevyšuje možné riziká. Jej používanie sme zastavili vzhľadom na špecifickú situáciu v Dánsku, keďže sme už zaočkovali väčšinu rizikovej populácie. Nejde o to, že by sme si o tejto vakcíne mysleli, že je zlá," uviedol Soren Brostrom, vedúci zdravotnej agentúry v Dánsku. Česko však hneď oznámilo, že odkúpi dánske zásoby. A Nemecko ide treťou cestou. Starší ľudia, ktorí už dostali prvú dávku budú preočkovaní Pfizerom alebo Modernou. "Ja som túto správu zachytil dneska iba od kolegu telefonicky, ale jasne - to musia zhodnotiť naši odborníci, či je to možné alebo nie," reagoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. V tejto chvíli nastala u nás zaujímavá situácia. Premiér Eduard Heger má 44 rokov a zaočkovaný nie je. Od včera sa môže prihlásiť do čakárne a nárok bude mať práve na spochybňovanú Astra Zenecu. "V tomto ja nemám žiadne zábrany, akoukoľvek vakcínou, uvažoval som aj nad týmto, ale ešte som to nejako nevyhodnotil," povedal premiér Eduard Heger. Dátoví analytici zdôrazňujú že ak Astra Zeneca u nás môže štatisticky zapríčiniť smrť jedného človeka – koronavírus môže štatisticky zabiť jedno percento z tých, ktorí sa nakazia. "15 tisíc nám zomrelo, to je jedno percento, no tak keď to dostane ešte 2x toľko, no tak 30 tisíc - to je číslo, s ktorým sa rátalo. Keby to dostala celá populácia, no tak 1 percento zomrie, na Slovensku 50 tisíc ľudí -áno, sme na tretine cesty," uzavrel dátový analytik Bošňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy