Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spochybnený nákup samotestov: Odborník tvrdí, že s tým, čo sme nakúpili sa pracovať nedá
Zdielať na

Spochybnený nákup samotestov: Odborník tvrdí, že s tým, čo sme nakúpili sa pracovať nedá

SLOVENSKO / Minister zdravotníctva Marek Krajčí avizoval veľkú zmenu testovania na Slovensku. Má to byť testovanie, ktoré si každý z nás môže urobiť doma, čo by bola skvelá správa. Lenže podľa bývalého riaditeľa Inštitútu zdravotnej politiky ministerstva zdravotníctva sme si za 140-miliónov eur objednali 35-miliónov nesprávnych testov. Jeden z objednaných typov totiž nepatrí do nosa a nie je ani samotestom. Druhý typ síce je nazálny, ale na realizáciu testu musí dohliadať zdravotník.

Spomínané testy, ktorých ministerstvo zdravotníctva kúpilo toľko, že Slovensku vystačia na 10 mesiacov sa však nedajú používať doma ani v školách, za to v mobilných odberných miestach by svoje využitie našli. Napokon prvý z kúpených antigénových testov, ktorý ale nie je nazálny a nie je určený ani na samotestovanie, sa práve v MOM-kách používa a prišli s ním do kontaktu všetci, ktorí sa doteraz nechali otestovať. "Tá istá firma 18. decembra uviedla nový nazálny typ, ktorý sa volá aj inak, ktorý sme nekúpili," hovorí riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana. 

Druhý test, ktorý ministerstvo zakúpilo síce nazálny je, teda vzorka sa odoberie z nosa, ale má na to minimálne dozerať zdravotník. 

Ministerstvo zdravotníctva však oponuje

"Výrobca testov ešte pred podpisom zmluvy predložil potvrdenia, podľa ktorých je produkt technicky zhodný s nazálnym typom testov. Na základe dokumetnácie je teda zrejmé, že testy sa môžu použiť na výter zo špičky nosa," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

"My sme požiadali o povolenie pre tieto typy testov na samotestovanie," hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí. A tu je ďalší problém. Niektoré krajiny, ako Česko, Nemecko či Rakúsko spomínané testy na samotestovanie používajú, avšak na dočasnú výnimku, keďže nemajú zásobu iných testov. "Iné krajiny najskôr spravili tie testy a potom ich povolili. My sme kúpili testy a počas toho sa pýtame, či je to dobré," hovorí Satana. 

Podľa dostupných informácií ministerstvo zdravotníctva podpísalo zmluvu na nákup týchto testov v čase, keď rokovalo s vedcami o tom ako zmeniť stratégiu testovania na Slovensku. "Domáce testy sú menej presné a problém je ten, že by to podporovalo morálny hazard ľudí, pozitívni ľudia by sa nenahlasovali," hovorí Smatana. Minister Krajči o testoch, ktoré obstarávala Európska komisia, hovorí ako o výhodnom nákupe. "Dobrá suma to bola, 3,50 eur od firmy Siemens a 3,70 eur za test od firmy SD Biosensor ," hovorí Krajčí.  

Útvar hodnoty za peniaze sa k nemu vyjadriť nevie

"Útvar hodnoty za peniaze neposudzoval predmetný nákup. Pre viac informácií sa prosím obráťte na Ministerstvo zdravotníctva SR," stanovisko Útvaru hodnoty. A to odpovedalo stručne a rovnako ako na ďalšie otázky televízie JOJ. "Aktuálne sa ešte pracuje na detailoch, následne budeme komplexne informovať," hovorí Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy