Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Vláda nariaďuje povinný home office. Po novom bude karanténa pre infikovaných trvať 14 dní
Zdielať na

Vláda nariaďuje povinný home office. Po novom bude karanténa pre infikovaných trvať 14 dní

BRATISLAVA / Vláda nariadi prácu z domu pre všetkých ľudí, ktorým to charakter ich práce umožňuje. Na stredajšej tlačovej besede to povedal minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. Karanténa bude v dĺžke 14 dní. Predĺženie karantény je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího potrebné vzhľadom na nové mutácie koronavírusu.

Ako ďalej uviedol Krajniak, nariadenie práce z domu pre zamestnanca bolo doteraz na rozhodnutí samotného zamestnávateľa, po novom takéto nariadenie vydáva vláda. Veľa ľudí sa totiž podľa ministra obracalo na rezort práce a sociálnych vecí s podnetom, že im zamestnávateľ neumožnil prácu z domu, hoci povaha ich práce takýto pracovný režim umožňuje.

"Od budúceho týždňa bude rezort práce v spolupráci s inšpektorátmi práce kontrolovať to, či niekomu, kto môže mať home office, to zamestnávateľ aj umožní," povedal Krajniak. Podľa neho nepôjde o žiadne razie. "Budeme preverovať podnety od občanov," povedal.

Karanténa pre infikovaných koronavírusom bude trvať 14 dní

Tento návrh pandemickej komisie bol schválený. Ako na tlačovej konferencii uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, predĺženie karantény je potrebné vzhľadom na nové mutácie koronavírusu. Minister zároveň doplnil, že všetci, ktorí sa vrátia zo zahraničia, budú musieť na ôsmy deň karantény podstúpiť RT-PCR test, ktorý bude následne diagnostikovaný. Následne sa zistí, či nejde o nebezpečný typ mutácie koronavírusu. "Tento test bude uhrádzaný z verejného zdravotného poistenia,“ povedal minister.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy