Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Raši: Pri vzniku Remišovej ministerstva bol porušený zákon, skonštatovala Rada pre štátnu službu
Zdielať na

Raši: Pri vzniku Remišovej ministerstva bol porušený zákon, skonštatovala Rada pre štátnu službu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerstvu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie hrozia pracovnoprávne spory za státisíce eur, zodpovednosť má Veronika Remišová, Rada pre štátnu službu skonštatovala, že pri vzniku Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie bol porušený Zákon o štátnej službe. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencií poslanec NR SR a podpredseda strany HLAS - sociálna demokracia Richard Raši.

Dodal, že Rada tak spochybnila celý proces transformácie bývalého Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu na ministerstvo, na čo on upozorňoval už v septembri. Rada pre štátnu službu je nezávislý koordinačný a monitorovací orgán na ochranu princípov štátnej služby. Má 5 členov, ktorí sú volení Národnou radou, ktorým návrh na vymenovanie predkladá predseda NKÚ, verejný ochranca práv, poradný orgán vlády pre mimovládne organizácie, konfederácia odborových zväzov a výbor NRSR.

Raši zároveň upozornil na teóriu tzv. plodov otráveného stromu. Hovorí o tom, že keď je otrávený strom, budú otrávené aj jeho plody. A v tomto prípade si treba uvedomiť, že MIRRI je jediným riadiacim orgánom eurofondov v novom programovom období. Hrozí, že v budúcnosti môže nastať problém aj s eurofondami a Slovensko v krajnom prípade môže prísť o takmer 15 miliárd eur.

Dôvod je podľa Rašiho jednoduchý, na nové ministerstvo v rozpore so zákonom o štátnej službe prešiel aj celý Centrálny koordinačný orgán, čo je sekcia, ktorá nastavuje podmienky na čerpanie eurofondov. Táto sekcia tiež pripravuje a schvaľuje výzvy a riadi čerpanie štrukturálnych fondov.

"7. septembra v roku 2020 sme upozornili, že pri vzniku ministerstva boli porušené zákony, čo môže ohroziť čerpanie eurofondov. Napríklad tak, že akýkoľvek neúspešný uchádzač o eurofondy alebo dotácie podá žalobu, že jeho žiadosť bola zamietnutá ministerstvom, ktoré vzniklo v rozpore so zákonom. Ak mu dajú súdy za pravdu, bude spochybnený jediný riadiaci orgán eurofondov. A kým sa uskutoční celý proces až po rozhodnutie súdov, môže byť po novom eurofondovom období. Navyše sa môže stať, že peniaze, ktoré budú rozdelené ministerstvom, ktoré vzniklo v rozpore so zákonom, budú musieť byť vrátené. Zároveň som upozornil, že problematický bol aj samotný proces transformácie, ale aj dosah na štátnozamestnanecké a pracovnoprávne vzťahy,“ zdôraznil Raši.

Pripomenul tiež, že ministerka Remišová mu po svojom hovorcovi vtedy odkázala, že sa nebude venovať mojim paranojám. "A zrazu tieto podľa pani ministerky Remišovej paranoje, potvrdila Rada pre štátnu službu a pani ministerka má obrovský problém, ktorý v najlepšom prípade bude stáť desiatky, možno stovky tisíc eur, v tom horšom je ohrozených takmer 15 miliárd eur,“ dodáva.

Raši hovorí, že nové ministerstvo vzniklo novelou kompetenčného zákona, ktorý poslanci, schválili bez riadnej diskusie a pripomienkového konania v skrátenom legislatívnom konaní. "Keď pani Remišová chcela zamestnancov pôvodného Úradu podpredsedu vlády presunúť na svoje ministerstvo dala im iba oznámenie, podľa ktorého sa mení názov úradu, mal byť v súlade so zákonom s každým zamestnancom uzavretý dodatok a ich súhlas so zmluvou. Zákon si vyslovili po svojom," dodal. 

Na reakciu vicepremiérky Veroniky Remišovej čakáme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy