Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Očkovať sa začali učitelia, čo však so seniormi? Tí sa presunuli zo 4. do 8. fázy
Zdielať na

Očkovať sa začali učitelia, čo však so seniormi? Tí sa presunuli zo 4. do 8. fázy

BRATISLAVA / V Starej Ľubovni dnes začali očkovať učiteľov. A hoci vakcín dostali takmer tisícku, na očkovanie sa neprihlásila ani polovica pedagógov. Kým viacerí učitelia očkovanie odmietajú, mnohí ľudia nad 65 rokov by ho hneď prijali. Ich termín sa však presunul z fázy 4. až na fázu 8.

SUP: V staroľubovnianskej nemocnici zaočkovali prvého pedagóga dnes ráno a učitelia tak nebudú musiet cestovať do desiatky kilometrov vzdialených krajských miest. V troch ambulanciách majú k dispozícii 900 vakcín od spoločnosti Astra Zeneca. Ale záujem učiteľov nebol až taký obrovský ako očakávali. "Len dnes sme boli komplet obsadení, tie ďalšie dni tomu už tak nie je," informoval riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice, Peter Bizovský. Učitelia, ktorých sme sa pýtali, sú presvedčení o tom, že rozhodnutie, aby očkovali práve pedagógov, bolo správne. 

"Treba pozerať hlavne na deti, lebo my robíme s deťmi a na 1-4 s malými deťmi tak možno týmto sa to dá ospravedlniť," reagovala učiteľka Mária Mízenková zo základnej školy. "Deti sú bezpríznakové, my sme s nimi pol dňa, tak ja si myslím, že bolo správne nás uprednostniť," vyjadrila sa učiteľka Lucia Barnovská. Minister školstva chce vakcíny aj pre vysokoškolských pedagógov a už v dohľadnom čase o tom plánuje diskutovať s rezortom zdravotníctva. Vakcinácia je podľa Gröhlinga predpoklad na to, aby sa mohli študenti z niektorých odborov vrátiť na akademickú pôdu. A kým sa učitelia tešia, najviac ohrození seniori nad 65 rokov len prekvapene pozerajú. Zo 4. fázy očkovania sa totiž ich skupina prepadla až do fázy 8. "Prečo? Je to odborne odvôvodnené, keď seniori vo veku nad 65 rokov sú najviac ohrozenou skupinou," pýtala sa diváčka. "Odborníci na ministerstve spolu s ďalšími odborníkmi prehodnocovali túto vyhlášku a rozhodli sa, že by sme mali uprednostniť v tejto chvíli chronicky chorých pacientov. Ozývajú sa nám mnohí onkologicky chorí pacienti a takisto aj skupiny iných chronicky chorých pacientov, ktorí potrebujú byť chránení," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Štatistiky a odporúčania zo sveta a svetových organizácii však hovoria jasne, očkujte starších. Sú najrizikovejší, čo sa týka vážneho priebehu covidu - 19, a teda aj najviac zaťažujú aj nemocničný systém, a rovnako s vekom rapídne narastá aj úmrtnosť. Napriek tomu sa očkovať budú neskôr ako sa plánovalo. "Nebojte sa, na všetkých sa dostane," doplnila Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy