Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemôžu vyvesiť bielizeň ani otvoriť okno. Touto obcou sa šíri neznesiteľný smrad
Zdielať na

Nemôžu vyvesiť bielizeň ani otvoriť okno. Touto obcou sa šíri neznesiteľný smrad

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Na Slovensku zrejme nie je veľa miest, kde by ste vyslovene nechceli bývať. Lenže v Olcnave je podľa miestnych obyvateľov taký silný zápach, po akom veru netúžite. Ľudia tvrdia, že ho spôsobuje všetok tekutý odpad, ktorý tamojší chovatelia ošípaných majú vylievať priamo za plot svojho areálu.

"Máme tu neznesiteľný zápach. Sa nám tlačí, mne osobne až do domu. A nemôžeme si urobiť ani takú vec, že otvoriť okná a vyvetrať. Zavesiť si prádlo vonku, no nedá sa. Nepomôže ani aviváž," opisuje podmienky obyvateľka Anna Olejníková. Zápach sa šíri z hnojovice, ktorá je vyliata a vysypaná za areálom veľkochovu ošípaných. Priamo pri jej vylievaní zachytil družstevníkov jeden z obyvateľov obce.

"Ako sme svedkom na tom videu, mali sme dlhoročné podozrenia, že neaplikujú hnojovicu tak ako ju majú. Teraz majú zákaz aplikácie hnojovice od novembra do marca. A napriek tomu, porušujú všetky tieto zákazy," upozornil obyvateľ Jaroslav Salaj. Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory existuje zákon o hnojivách. Dodali tiež, že medzi dodržaním a porušením podmienok môže byť veľmi tesný rozdiel. "Tieto normy okrem iného zakazujú aplikovať kvapalné a tuhé hnojivá v zraniteľných oblastiach v zakázanom období v rozmedzí 5. októbra – 15. februára," uviedla vo svojom stanovisku Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora. "Najhoršie na tom je, že farma ošípaných teraz chová 8 000 ošípaných a plánuje rozšírenie chovu ošípaných na 21 000 kusov. Čo je pre nás poburujúce a neskutočne neznesiteľné," povedal Salaj. Podľa starostu Olcnavy, vzorky tu boli odoberať začiatkom týždňa aj kontrolóri spolu s políciou. Na výsledky čakajú. Zaujímať budú aj Ministerstvo životného prostredia. Posudzujú totiž žiadosť o rozšírenie chovu prasiat. "Ministerstvo bude rozhodovať na základe získaných podkladov. Podozrenia z protiprávneho konania, po ich preverení príslušnými orgánmi, MŽP zohľadní aj v posudzovaní vplyvov na životné prostredie," vyjadrilo sa Ministerstvo životného prostredia. Na tieto podozrenia sme sa chceli opýtať aj priamo na farme. No pracovníci si vzali naše kontakty s tým, že sa nám kompetentní ozvú. Zatiaľ sa neozvali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy