Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Medici si dištančné vzdelávanie nemôžu dovoliť. Ich prax sú nemocnice, ministerstvo zvažuje výnimku
Zdielať na

Medici si dištančné vzdelávanie nemôžu dovoliť. Ich prax sú nemocnice, ministerstvo zvažuje výnimku

BRATISLAVA / V súvislosti s pandemickými opatreniami sa neustále debatuje o otváraní základných a stredných škôl. Nemenej dôležitou otázkou je však aj vyučovanie študentov vysokých škôl. V niektorých odboroch je prax neodmysliteľnou súčasťou prípravy na budúce zamestnanie. Týka sa to aj študentov medicíny.

Lekárska fakulta Univerzity Komenského oslovila viaceré ministerstvá a aj keď oficiálna odpoveď ešte neprišla, dostala prísľub na zmenu k lepšiemu.

"Potrebujú skutočne živého pacienta, aby mohli byť kvalifikovaní lekári. Ak by ste absolvovali autoškolu len teoretickými testami a nikdy by ste nesedeli za volantom, budete naozajstný vodič, to je tá otázka," reagoval Marek Števček, rektor Univerzity Komenského. Rektor UK sa už začiatkom februára obrátil listom na hlavného hygienika, ministrov zdravotníctva, školstva a vnútra, so žiadosťou u udelenie výnimky. "Oficiálne nám pán hlavný hygienik odpovedal, že to nie je v jeho kompetencii," vysvetlil rektor. "Právny stav je taký, že do nemocníc môžu chodiť tí medici, študenti LF, ktorí majú s daným zdravotným zariadením pracovnoprávny vzťah, za taký rozhodne nemožno považovať prax, ktorá je študijnou záležitosťou," doplnil Števček. Ministerstvo zdravotníctva zastáva názor, že študenti medicíny už dnes môžu chodiť praxovať. "V prípade praxe vykonávanej študentom medicíny v zdravotníckom zariadení ide o výnimku do a z zamestnania, nakoľko ide o pracovnú činnosť, ktorá je prípravou budúceho povolania študenta," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Situácia by sa mala vyjasniť už 10.februára. "Máme sľúbené, že už na vláde, 10.februára, bude táto výnimka udelená, pre študentov LF, aby mohli absolvovať povinné praxe v nemocniciach," povedal Števček. Aj Dominika, študentka 4. ročníka lekárskej fakulty, by chcela čo najskôr pokračovať v praktickej výučbe, tak ako by to za bežných okolností v posledných troch ročníkoch štúdia medicíny malo byť. "Moja škola je nemocnica, tam sa učím, chodíme na oddelenia a tam sa učíme, aplikujeme teóriu do praxe, čo je pre nás absolútne esenciálne," vyjadrila sa študentka Dominika. "Dnes sme mali stretnutie s rektorskou konferencou a hlavným hygienikom, do konca týždňa budeme mať tento problém vyriešený v rámci odporúčania, s tým, že medici a veterinári budú môcť mať prezenčné vyučovanie," reagoval minister školstva Branislav Gröhling. "Trúfnem si povedať za všetkých medikov, že budeme veľmi šťastní, čakáme na to už od minulého semestra, leta,a bude to veľmi dobrá správa pre nás," povedala Dominika. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy