Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kedy sa budú môcť deti vrátiť do školských lavíc? Maturantom nastali zmeny
Zdielať na

Kedy sa budú môcť deti vrátiť do školských lavíc? Maturantom nastali zmeny

BRATISLAVA / Od marca minulého roka boli žiaci a študenti - s výnimkou prvého stupňa - v škole iba niekoľko týždňov. Nič podobné sa v našej histórii doteraz nestalo. Kedy sa to skončí a kedy sa školy znovu otvoria?

Minister školstva Branislav Gröhling verí v lepšie školské časy už vo februári. "Nie je to ešte isté, zajtra si máme všetko potvrdiť s ministrom zdravotníctva, ale už od 1. februára by sa mohli otvoriť materské školy a prvý stupeň," prezradil plán minister. Definitívny verdikt závisí od hodnotenia skríningového testovania. 

Postupné otváranie ďalších tried bude na týždňovom princípe

Na začiatku sa otvoria materské školy a prvý stupeň základných škôl. Od 7. februára by sa mali otvoriť aj druhý stupeň a končiace ročníky stredných škôl. V ďalších týždňoch sa bude otváranie odvíjať od covid automatu a aktuálnej epidemiologickej situácie. "Pozitívne pre mňa je to, že sa pôjde do regionálneho otvárania jednotlivých okresov. Je to taká zodpovednosť ľudí, že keď v danom okrese budú zodpovední, tak uvoľňovania pravidiel môžu byť rýchlejšie ako v iných, kde nie sú ľudia až tak zodpovední," konštatoval minister školstva. 

Jarné prázdniny nemajú v pláne zrušiť

Veľkým otáznikom boli aj jarné prázdniny. Mnoho ľudí tvrdí, že deti majú prázdniny už takmer rok. Minister školstva nesúhlasí s týmto tvrdením. "Deti sa vzdelávajú a to vzdelávanie je naozaj náročné. Zasahuje to rodičov doma a následne aj učiteľov. Učiť sa formou online takto dlhodobo je naozaj náročné," vyjadril sa minister. Verí, že úplný návrat do škôl príde práve po jarných prázdninách, ktoré by mali pomôcť krivku úplne sploštiť. 

Druhý stupeň a vyššie ročníky majú podmienku pretestovania

Podľa covid automatu bude pretestovanie záležať od úrovne alebo farby, v ktorom sa okres bude nachádzať. "Pretestujú sa žiaci, učitelia a jeden zákonný zástupca ako bonus," vysvetlil Gröhling. Spôsob testovania je spomínaný už dlhšie. Sú to práve tie kloktacie testy. Podľa ministra je to dlhší schvaľovací proces zákonov. "Snažíme sa to stihnúť do 7. februára, kedy by mali eventuálne nastúpiť do škôl. Oslovujeme aj firmy," oznámil Gröhling.

Ohľadom maturity nastali zmeny

"Maturantom sme zrušili časť, kde písali test. A v tej, ktorú skladajú za zeleným stolom budeme odporúčať učiteľom a riaditeľom škôl, aby zredukovali učivo, z ktorého budú skúšať," oznámil minister školstva, ktorý dúfa, že sa aj žiaci končiacich ročníkov čo najskôr vrátia do škôl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy