Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nekupujte si lieky na základe článkov z internetu, upozorňuje Ústav pre kontrolu liečiv. Môžete si uškodiť
Zdielať na

Nekupujte si lieky na základe článkov z internetu, upozorňuje Ústav pre kontrolu liečiv. Môžete si uškodiť

Vo svete sa okrem očkovania proti Covidu- 19 často hovorí aj o liekoch. Ešte na začiatku pandémie vkladali vedci a lekári nádej do remdesiviru a kortikoidov. V ostatných týždňoch sa skloňujú aj iné názvy medikamentov, ktoré by mohli mať priaznivé účinky pri liečbe pacientov.

Najviac rozruchu je okolo účinnej látky Ivermectin. a to napriek tomu, že ide o liečivo proti parazitom určené pre zvieratá, kravy, ovce, či ošípané. Pre ľudí je schválený len vo forme masti, ktorá sa používa na liečbu pupienkov a začervenania pri rosacey. Liverpoolska univerzita v meta analýze skúmala ivermectin na 2282 pacientoch. Ukázala 75% zlepšenie v prežití, rýchlejší čas do klinického zotavenia. Napriek tomu vedci tvrdia, že pre ľudí musí prejsť liečivo rozsiahlejšími testami.

"Napriek povzbudivému trendu, ktorý ukazujú tieto dáta, to ešte nie sú dostatočne spoľahlivé dôkazy na odôvodnenie použitia ivermectinu," uvádza sa v jednej zo štúdii. U nás sa týmto liečivom nelieči. Naši lekári tiež čakajú na lepšie dáta a štúdie. "Treba počkať na výsledky veľkých randomizovaných klinických štúdií, ktoré momentálne prebiehajú a dúfame, že ich výsledky nám budú čoskoro známe a tie potom definitívne či ivermectin áno alebo nie," vyjadril sa doktor Sabaka z kliniky infektológie. Aj keby lekári chceli použiť liek, nie je to možné. Na Slovensku tento liek nemáme registrovaný. "Tieto lieky nie sú momentálne registrované a ani neevidujeme žiadosť o ich registráciu," vysvetlila Magdaléna Jurkemiková, hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. "Slovenská spoločnosť infektológov samozrejme požiada ministerstvo zdravotníctva o povolenie použitia lieku, ktorý obsahuje látku ivermectin," vyjadril sa profesor Jarčuška. "Keď dostanem žiadosť, rozhodnem kladne," doplnil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ďalšou nádejou sa ukazuje byť liek na DNU a stredozemnú horúčku. Je to kolchicín, Kolchicín. prirodzený alkaloid z jesienky obyčajnej. Kanadský kardiologický inštitút zverejnil štúdiu na 4159 covid - 19 pozitívnych pacientoch, podľa ktorej liečivo kolchicín znižuje riziko hospitalizácie až o 25%, potrebu umelej pľúcnej ventilácie až o 50% a riziko smrti o 44%. "O tieto dôkazy sa skutočne vieme oprieť a je teda možné, že to znamená prielom v liečbe ambulantných pacientov s ochorením Covid-19," konštatoval doktor Sabaka. Problémom tohto lieku sú nežiadúce účinky ako hnačky, zvracanie, bolesti brucha, zníženie počtu bielych krviniek. A pomerne ľahké môže byť aj predávkovanie, ktoré môže byť smrteľné. "Bude odporúčaný iba pacientom, ktorí majú vysoké riziko ťažkého priebehu," doplnil Sabaka.  Ďalšími nádejnými liečivami sú tzv. monoklonálne látky. Tými liečili dokonca aj bývalého prezidenta Donalada Trumpa. Od budúceho týždňa nimi začnú liečiť univerzitné nemocnice v Nemecku. "Sú to umelo laboratórne vyrobené protilátky proti koronavírusu. S nimi to vyzerá tak, že tiež ak sa podajú dostatočne včas pacientom s vysokým rizikom ťažkého priebehu, že k tomu nedojde," vysvetlil Sabaka. V každom prípade Slovenský štátny ústav pre kontrolu liečiv hovorí, že takéto lieky by si ľudia rozhodne nemali ordinovať sami. "Pacientom odporúčame, aby sa riadili pokynmi lekára a nekupovali si lieky na základe článkov z internetu," odkázala Jurkemiková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy