Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kedy príde vakcína a ako bude očkovanie prebiehať? Odborníčka vysvetlila detaily
Zdielať na

Kedy príde vakcína a ako bude očkovanie prebiehať? Odborníčka vysvetlila detaily

BRATISLAVA / Svet už netrpezlivo čaká, kedy budú konečne dostupné vakcíny proti koronavírusu. Zdá sa, že je to jediný nástroj, ktorý by mohol definitívne ukončiť toto zvláštne obdobie. Ako by mal tento nástroj fungovať, zodpovedala doktorka Zuzana Krištúfková, prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.

Dlho očakávaná vakcína proti koronavírusu je už na svete a čaká sa len na schválenie. Častou otázkou je, ako je možné, že jej vývoj prebehol tak rýchlo.  Prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti, Zuzana Krištúfková, je sama prekvapená, no upozorňuje, že sme "nezačali na zelenej lúke." "Vychádzalo sa už z tých základov, ktoré boli položené, keď sa vyvíjala vakcína proti Mers," uviedla Krištúfková. Ďalším faktorom sú nové technológie a ich rýchly vývoj.

Medzi najčastejšie skloňované vakcíny, ktoré by mohli byť uvedené na našom trhu sú od spoločnosti Astra Zeneca, Pfizer a Moderna. Aký je medzi nimi rozdiel opísala Krištúfková nasledovne: "Pfizer a Astra Zeneca sú RNA vakcíny. Dostávame otázky či RNA sa nezabuduje do našej DNA. Chcem povedať, že to bude len malý kúsok RNA vírusu, ktorý dodá do nášho organizmu informáciu, aby sme si my sami vytvorili antigén, čo je látka na základe ktorej nastáva imunitná odpoveď v organizme.... Každý vírus v sebe obsahuje RNA takže nemusíme sa báť." Spomínané vakcíny nie sú takzvané "živé vakcíny."Je to len malá čiastka toho vírusu, ktorá je zodpovedná za tvorbu protilátok a tak nás ochráni," dodáva Krištúfkova s tým, že nikto nebude povinne očkovaný.

Účinnosť

Pri vakcínach je dôležitou súčasťou účinnosť. Odborníci sa tešia z výsledkov, ktoré naznačujú vyše 90%.Krištúfková považuje tento fakt za pozitívny.  "Chápať to môžeme tak, že keď zaočkujem 100 ľudí, koľkí si vytvoria protilátky a koľkí vakcína ochráni. V medicíne nie je nič na 100%. Môže sa stať, že aj ten čo bol zaočkovaný ochorie. To je tých 5-6%," povedal odborníčka.

Kedy príde vakcína?

 

Vakcíny proti koronavírusu sú už na ceste, no ešte zopár mesiacov potrvá, kým sa dostanú ku všetkým. Minister zdravotníctva Marek Krajčí v minulosti avizoval prvé dávky očkovacích látok už v decembri. Tento fakt ale Krištúfková vyvrátila nakoľko stále prebieha proces schvalovania. "Musíme si byť vedomí, že ten schvalovací proces je veľmi náročný a treba preštudovať veľmi veľa materiálov. Ja si myslím, že netreba vyvíjať tlak na tých ľudí, ktorí to posudzujú,"  informovala odborníčka. Očkovať by sa mohlo začať v januári.

Ako bude očkovanie prebiehať?

Dlhoočakávaná vakcína tak už o pár mesiacov bude dostupná pre Slovákov. Najvä vakcína od firmy Pfizer musí byť skladovaná pri - 80 stupňov. Vytipovaných by malo byť v krajine približne 25 miest, kde bude vakcína dovezená a skladovaná.  Päť dní môže byť rozmrazená, kým sa podá. Na Slovensku by sme mali mať dostatočné technické podmienky na jej uskladnenie. "Bude sa na to veľmi dbať, každé toto balenie je opatrené monitorovacím zariadením aby sa vedelo, že bola správne skladovaná aj počas transportu,"  priblížila Krištúfková. Medzi prvými zaočkovanými by mali byť zdravotnícki pracovníci, zamestnanci a klienti zariadení sociálnej starostlivosti, následne policajti, hasiči, vojaci a pracovníci v kritickej infraštruktúre, potom ľudia nad 65 rokov no a nakoniec bežné obyvateľstvo. Pri vakcíne od spoločnosti Pfizer budú potrebné dve očkovania s mesačným odstupom. Pre tehotné ženy zatiaľ očkovanie nebude odporúčané.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy