Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
"Veľký Fero" pozná svoj trest. Ľutuje, že sa nechal podplácať, myslel, že pomáha tým,ktorí ho oslovili
Zdielať na

"Veľký Fero" pozná svoj trest. Ľutuje, že sa nechal podplácať, myslel, že pomáha tým,ktorí ho oslovili

Google News Button Sledovať správy

PEZINOK / V kauze korupcie na žilinských súdoch dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku uznal za vinných všetkých piatich obžalovaných. Trojici obžalovaných, a to konkrétne Františkovi Tóthovi známemu ako „Veľký Fero“, Ľubošovi Mahdóňovi a Františkovi Salingerovi, známemu ako „Malý Fero“ uložil súd podmienečné tresty

Veľký Fero bol v Žiline považovaný za akú si spojku medzi podsvetím a justíciou. Za peniaze vedel vybaviť všetko. Od rozsudkov cez podmienečné prepustenia až po prepustenie z väzby. Za tieto služby inkasoval desiatky tisíc eur. Časť z nich odovzdával sudcom a časť si nechával ako províziu.

V prípade Antona Bajdíka súd uložil súhrnný nepodmienečný trest v dĺžke tri roky, keďže obžalovaný si už odpykáva trest v inom prípade. Patrikovi Murzovi súd uložil finančný trest. Pätica sa na predošlom pojednávaní 20. novembra priznala k trestným činom prijímania úplatku a podplácania. V prípade Františka Tótha súd uložil trest tri roky väzenia s podmienečným odkladom na päť rokov. Takisto má zaplatiť pokutu 100-tisíc eur.

Pokiaľ by tak neurobil, súd ako náhradný trest určil dva roky väzenia.Rozsudok je podľa právoplatne odsúdeného Františka Tótha prísny. "Rozsudok je mimoriadne prísny vzhľadom na vysokú finančnú pokutu," reagoval František Tóth. Na otázku, či zaplatí požadovanú sumu odpovedal novinárom, že samozrejme. Na otázku, kde zoberie peniaze na vyplatenie sa len zasmial. "Áno, ľutujem. Pomáhal som tým, ktorí ma oslovili. Myslel som, že im pomáham," odpovedal na otázku, či skutky ľutuje a prečo to robil. Ľubošovi Mahdoňovi súd vymeral tri roky väzenia s odkladom na dva roky. Takisto má zaplatiť finančný trest vo výške 10-tisíc eur. V prípade Františka Salingera, označovaného za príslušníka žilinského podsvetia, uložil súd trest dva roky väzenia s odkladom na tri roky bez finančnej pokuty. Finančný trest v prípade Patrika Murzu súd vyčíslil na 8-tisíc eur.

V prípade Tótha, Murzu a Bajdíka je verdikt súdu právoplatný, keďže práva na odvolanie sa vzdali oni aj prokurátor. Ľuboš Mahdoň a František Salinger si ponechali zákonnú lehotu na vyjadrenie. V prípade Tótha zároveň prokurátor súhlasil s prepustením z väzby. 

​František Tóth a Ľuboš Mahdoň čelili v tomto prípade obžalobe pre trestné činy prijímania úplatku a zvyšní obžalovaní obžalobe z podplácania. Podľa prokuratúry „Veľký Fero“ a Ľuboš Mahdoň vo viacerých prípadoch preberali finančné dary v hodnote tisícov až desaťtisícov euro, ktoré neskôr poskytovali sudcom žilinských súdov. Tí mali za finančné čiastky ovplyvniť rozhodnutia v prejednávaných veciach. Išlo napríklad o rozhodnutia o prepustení z väzby, o podmienečnom prepustení z výkonu trestu a tiež zabezpečenie oslobodenia spod obžaloby. Finančné prostriedky za týmto účelom im v niektorých prípadoch dali práve Patrik Murza, Anton Bajdík a František Salinger. Sudcovia, ktorí podľa policajného vyšetrovania finančné čiastky preberali, sú stíhaní v rámci akcie Plevel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy