Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na jar bude vakcína na Covid-19 aj na Slovensku
Zdielať na

Na jar bude vakcína na Covid-19 aj na Slovensku

BRATISLAVA / Svet obletela správa o tom, že vakcína, ktorú vyvíja americká a nemecká spoločnosť, prešla klinickou štúdiou a vykázala neočakávane vysokú účinnosť. Pre milióny ľudí, politikov i lekárov je to v týchto časoch veľmi dobrá správa. A európska komisia už dohodla dodávku 300-miliónov vakcín pre obyvateľov krajín únie.

Viacerí výskumníci sa tešia z toho, že nová vakcína znamená aj novú sľubnú technológiu vakcín na báze nukleových kyselín, ktoré by mohli slúžiť v prevencii ďalších infekčných aj neinfekčných chorôb. Informácia americkej a nemeckej spoločnosti o tom, že klinická štúdia preukázala až 90% účinnosť novej vakcíny, vyvolala vo svete rozruch. 

Informácia americkej a nemeckej spoločnosti o tom, že klinická štúdia preukázala až 90% účinnosť novej vakcíny, vyvolala vo svete rozruch.
"Je mimoriadne, že prichádza v čase, keď ju svet potrebuje najviac,"  povedal riaditeľ spoločnosti Pfizer, Albert Bourla
Na túto správu reagovali mnohí svetoví politici, vrátane amerického prezidenta, predstaviteľov Európskej komisie, finančného trhu a mnohých svetových odborníkov, vrátane našich. "Pre mňa boli tieto správy o prvých predbežných výsledkoch mimoriadne pozitívne nielen kvôli korona vírusu," prejavil radosť doktor Peter Celec. "Je to veľmi pozitívna správa, nakoľko si myslím, že kým nebude vakcína, tak problém s kovidom sa nevyrieši," verí vo vakcínu ako riešeniu doktor Július Hodosy. 90% účinnosť je podľa nich nečakaný výsledok, keďže dobrým výsledkom je účinnosť nad 50%. Vakcína, ktorú vyvíja americká spoločnosť Pfizer spolu s nemeckou spoločnosťou BioNTech bola testovaná na vzorke 43 500 ľudí v šiestich krajinách - v USA, Nemecku, Brazílii, Argentíne, JAR a Turecku. Dobrovoľníkom podali dve dávky s 3-oj týždňovým rozostupom. Pokusy preukázali, že 90% ochranu poskytla sedem dní po aplikácii druhej dávky. Aj napriek nadšeniu vedcov a verejnosti, kým bude schválená a dostupná, môže ešte nejaké mesiace trvať.
"Je to dlhá cesta, kým bude schválená a tiež distribuovaná stovkám miliónov Američanov. Dovtedy musíme byť stále opatrní," povedala americká doktorka Leana Wen.


Obe spoločnosti uviedli, že budú žiadať americký úrad na kontrolu potravín a liečiv o schválenie vakcíny aj na núdzové použitie. Viacerí výskumníci vo svete však v tejto vakcíne vidia viac ako prevenciu voči ochoreniu COVID-19. Je vyvinutá unikátnou technológiou na báze nukleových kyselín. "RNA alebo DNA vakcína v podstate len dáva informáciu ako nejaký software, ktorý umožňuje našim vlastným bunkám vyprodukovať tú cudzorodú bielkovinu, voči ktorej si potom vieme vytvoriť imunitu," opisuje vakcínu doktor Peter Celec. Dobudúcna bude takto možné vytvoriť vakcíny voči akýmkoľvek infekčným chorobám ale neinfekčným. Doteraz vyvíjané vakcíny sú zvyčajne buď z umŕtvených patogénov, alebo ich bielkovín. "Na tejto technológii by sa dala vyrábať univerzálna vakcína proti desiatkam chorôb," vysvetľuje doktor. Niektorí odborníci ale aj politici upozorňujú na to, že tu zostáva aj naďalej niekoľko otvorených otázok: "tá efektivita je dobrá, ale podstatne dôležité budú nežiadúce účinky, od teplôt, nevoľnosti a kopec príznakov vrátane neurologických," povedal doktor Július Hodossy. Ak všetko dobre dopadne, na jar by mohla byť dostupná aj na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy