Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Samosprávy čaká plošné testovanie. Pozreli sme sa, ako sú informovaní a ako vyzerá príprava
Zdielať na

Samosprávy čaká plošné testovanie. Pozreli sme sa, ako sú informovaní a ako vyzerá príprava

ORAVA/BRATISLAVA / Takmer 3000 samospráv má len niekoľko dní na to, aby vláde pomohli zabezpečiť všetko potrebné. Inak by sa mohlo celoplošné testovanie skončiť fiaskom. Mestá aj obce sú vraj pripravené pomôcť, no zatiaľ nemajú presné inštrukcie ako. Pritom pilotné testovanie sa v najviac zasiahnutých okresoch spustí už o tri dni. A práve na Oravu prišli prví vojaci, aby zmapovali terén.

 Pilotné celoplošné testovanie začína už od piatku v troch oravských okresoch. Na obecných či mestských úradoch sa stretli vojaci so starostami. "Musím povedať, že na niektoré otázky zodpovedané nebolo ale dúfam, že sa ho dozvieme v krátkej dobe," vyjadril sa starosta Veličnej Daniel Laura. 

V Dolnom Kubíne si vojaci prezreli aj budovu gymnázia, ktorá by dočasne mohla fungovať ako testovacie centrum. "Primátor je ústretový, vedenie mesta, dúfam, že to zvládneme," povedal Marián Golis, 11 mechanizovaného prápor Martin.  Napriek tomu, že prvé testovania majú spustiť už v piatok, starostovia majú veľa nezodpovedaných otázok. "Koľko vlastne tých odberov za deň sa dá vyprodukovať. My máme asi 1200 obyvateľov, ktorí by mohli byť testovaní. Ďalšia z nezodpovedaných otázok ako to bude s likvidáciou odpadu a financovaním pracovníkov, ktorí budú mať s tým dočinenia,"   pokračoval starosta starosta Veličnej Daniel Laura.  

Bardejov ešte pripravený nie je

​V Bardejove sa, zatiaľ, žiadne odberné miesta nechystajú, pretože ani po zasadnutí bezpečnostnej rady okresu nie je jasné, kde vlastné budú. "To budeme vedieť zajtra zhruba na obed, a následne na to budeme kontaktovať armádu Slovenskej republiky," povedal Štefan Hijm hovorca mesta Bardejov. 

V Bardejove je počas volieb 29 okrskov, v piatok by sa to malo zredukovať na 16 odberových miest. Testovať sa chcú dať aj niektorí kúpeľní hostia.

Príprava Bratislavy

Starosta najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka v ktorej žije približne 100 000 obyvateľov síce celoplošné testovanie podporuje, avšak v praxi si ho, zatiaľ, veľmi predstaviť nevie. A to nie len kvôli šibeničnému termínu ale najmä pre nedostatok informácií. "Bude to improvizácia, bude to veľká improvizácia na rovinu priznávam, ale najzásadnejší problém vidím v tom, že my ani dnes ešte nemáme informácie, čo tí ľudia budú robiť, koľko za to dostanú, v akých ochranných prostriedkoch budú, bohužiaľ, týmto nedisponujeme a strašne ťažko sa mi zháňajú dobrovoľníci. Proste keď sa niekoho spýtate, tak každý vám povie, zatiaľ nevieme, uvidíme ako dopadne testovanie na Orave a podľa toho vám povieme. Len to už je fakt neskoro. " vyjadril sa starosta mestskej časti Ján Hrčka.

 Odpovede aspoň na niektoré otázky odzneli na tlačovom brífingu po zasadnutí Bezpečnostnej rady. Dozvedeli sme sa, že náklady budú samosprávam preplácané rovnako ako v prípade volieb, ďalej že všetky ochranné pomôcky zabezpečí rezort obrany, no a v neposlednom rade je už známa aj výška celodennej odmeny pre dobrovoľníkov. 

 "Mestá a obce na to, aby zvládli spoluprácu pri tejto náročnej úlohe potrebujú precízne usmernenia, ktoré budú včasné, jasné a zrozumiteľné. Zatiaľ ale vykazujeme iba informačný deficit," uviedol odborník na samosprávu Michal Kaliňák. "Mestá sú pripravené spolupracovať, nedokážu však konať bez jasných pokynov a tých sa stále dožadujú. Potrebujú zrozumiteľné pokyny a nie sprostredkované informácie z médií po tlačovej besede vládnych predstaviteľov," dodala Daniela Piršelová, hovorkyňa Únie miest Slovenska. 

O plošnom testovaní sme sa v utorňajších ranných novinách rozprávali aj s hovorkyňou rezortu zdravotníctva Zuzanou Eliášovou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy