Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
DETAILY o plošnom testovaní. Ak sa nedáte otestovať, pôjdete do 10-dňovej karantény
Zdielať na

DETAILY o plošnom testovaní. Ak sa nedáte otestovať, pôjdete do 10-dňovej karantény

BRATISLAVA / Už cez víkend začína pilotné plošné testovanie na severe Slovenska. Stovky až tisícky zdravotníkov budú ľudí testovať v Námestove, Dolnom Kubíne, Tvrdošíne a Bardejove.

Detaily týkajúce sa plošného testovania

Kedy a kde? 

  • Pilotný projekt bude na severe Slovenska - Dolný Kubín, Tvrdošín, Bardejov, Námestovo. Zriadia tam 235 odberných miest od 23.10 do 25.10
  • Hlavná časť testovania bude od 30. októbra do 1. novembra a od 6. do 8. novembra. (vždy piatok, sobota, nedeľa)
  • Testovanie bude prebiehať od 8:00 do 20:00 

Ako bude prebiehať:

  • Ľudia budú chodiť na testy podľa abecedy vo vyhradených časoch( ak nestihnú prísť v približnom čase, budú otestovaní v čase kedy im to dovolia neodkladné povinnosti)
  • Testovať budú zdravotníci (Testovacie tímy bude vo všeobecnosti tvoriť osem osôb. Veliteľom odberového tímu bude vždy profesionálny vojak, pričom súčasťou tímu budú štyria zdravotnícki pracovníci (MZ SR, MO SR, HaZZ), ďalej príslušník PZ SR a tiež dvaja až traja administratívni pracovníci)
  • Výsledok testu dostane každý testovaný osobitne v zalepenej obálke - do 30 minút
  • V prípade pozitívneho výsledku pôjdu ľudia do domácej karantény
  • Na test stačí prísť na najbližšie odberné miesto, netreba ho absolvovať v mieste bydliska. V prípade druhého kola testovania platia rovnaké pravidlá - netreba ale prísť sa otestovať na rovnaké odberné miesto 
  • Postup testovania bude organizovaný v jednom smere tak, aby testované osoby nestáli v tom istom priestore. V prípade, že to podmienky dovolia, bude testovanie realizované v exteriéri
  • Ľudia, ktorí nepodstúpia antigénový test alebo nebudú mať svoj PCR test, pôjdu na 10 dní do karantény
  • Za porušenie desaťdňovej karantény hrozí pokuta
  • Ak na Dušičky budú ľudia cestovať za rodinou mimo mesta, kde pôsobia, otestujú sa a zistia, že sú pozitívni, nie je problém sa jednorázovo presunúť z bodu A do bodu B do karantény (príklad Michalovce - Bratislava) 
  • Premiér potvrdil, že môžu byť prípady, kedy sa antigénový test pomýli, pretože PCR test je zlatý štandard. Ak si ho človek na vlastný náklad zaplatí a bude ho mať negatívny, tak samozrejme, že prebije výsledok antigénového. "Jeho presnosť je ale 99,8%," povedal na antigénový test.
  • Pri testovaní sa budú zbierať bežné dáta, ktoré sa zisťujú aj dnes pri testovaní
  • Vláda poskytne ľuďom zoznam ubytovacích zariadení, do ktorých budú môcť byť v karanténe, pokiaľ nebudú chcieť zostať doma (napr. ak majú rodiny)

    Kto sa má testovať:
  • Testovať sa budú aj vojaci a všetci v odberových tímoch
  • Testovať sa môžu osoby od 10 rokov, karanténa pri nepodstúpení testu sa vzťahuje aj na deti od 10 r. 
  • Účasť na testovaní sa neodporúča seniorom nad 65 rokov, teda tým, ktorí sa zdržiavajú najmä v domácom prostredí. Testovať sa nebudú ani imobilní obyvatelia.
  • Obyvatelia domovov sociálnych služieb budú testovaní samostatne a priamo v zariadení.

TV JOJ

Čo bude po testovaní: 

  • Premiér Matovič chce, aby sa po plošnom testovaní spustilo na 60 hraničných priechodoch antigénové testovanie. 
  • Antigénový test je potrebné absolvovať na hraniciach raz za dva týždne
  • Ak po plošnom testovaní dosiahneme hodnotu kĺzavého mediánu 500 a "budeme slobodnejší," uviedol Matovič. 

Na margo odštartovania tohto testovania, rezort zdravotníctva spustil projekt s názvom Spoločná zodpovednosť - chcem pomôcť Slovensku. Ide o formulár, ktorým sa môžu zdravotníci, medici prihlásiť a pomôcť. Prečítajte si podrobné informácie súvisiace s plošným testovaním.

Do terénu už tento víkend pôjde aj samotný minister zdravotníctva Marek Krajčí ako lekár. "Chcel by som poprosiť všetkých zdravotníkov, aby sa so mnou postavili na tieto barikády - už tento víkend v Námestove, Bardejove, Dolnom Kubíne, Tvrdošíne. Tak ako som sľuboval, že chcem pomáhať, chcem pomáhať chorým, zachraňovať životy, tak teraz je tá možnosť ukázať a dodržať sľuby. Teraz je možnosť byť silný a zomknúť sa ako Slovensko," vyhlásil minister. Krajčí pôjde teda ako lekár do odberového tímu, bude realizovať odbery už tento víkend. "Budem osobne vykonávať odbery, vrátane môjho štátneho tajomníka Petra  Stachuru." 

https://www.facebook.com/igor.matovic.7/posts/10220671562951451

Slovensko potrebuje viac ako 80 tisíc zdravotníkov pri starostlivosti aj plošnom testovaní. Rezort zdravotníctva spolu s úradom vlády spustili formulár, prostredníctvom ktorého sa môžu prihlásiť ďalší lekári, záchranári, medici, a podať Slovensku pomocnú ruku. Na stránke korona.gov. je už dostupný formulár, kde sa môžu medici, záchranári aj ostatný zdravotnícky personál prihlásiť, a vybrať si možnosť kde chcú pomôcť," vyhlásil minister. Následne sa s takýmito zdravotníckymi dobrovoľníkmi uzatvoria pracovno-právne zmluvy. 

korona.gov.sk

"Máme stovky ľudí, ktorí chcú pomôcť, z radov zdravotníkov.....Predbežne hovoríme o 7eur/hod. plus rizikový príplatok pre tých, ktorí budú robiť tú rizikovú časť- samotný výter. Zatiaľ sme sa dohodli na 20 eur za prípad," informoval o mzde premiér Matovič.  Krajčí na otázku TV JOJ, ako budú zdravotníci pretestovaní a rovnako aj verejnosť, odpovedal, že antigénovými testami. Premiér doplnil, že počas tlačovej konferencie sa na celoplošné testovanie prihlásilo už 465 zdravotníkov.

Ten, kto nepôjde na test a tak sa nebude mať ako preukázať testom, bude musieť dodržať 10-dňovú karanténu. "Bude to s veľmi veľkou pravdepodobnosťou dobrovoľné. Ten, kto sa nepreukáže testom, bude desať dní v karanténe," vyhlásil Matovič. Plošné testovanie tak bude zrejme dobrovoľné. "Je to na našej zodpovednosti...Je to všetko na dobrovoľnosti. Máme pred sebou peknú perspektívu ako zastaviť toto šírenie," dodal šéf rezortu zdravotníctva.

Viac aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy