Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Školy sa o chvíľu otvoria. Riaditelia riešia mnohé problémy
Zdielať na

Školy sa o chvíľu otvoria. Riaditelia riešia mnohé problémy

SLOVENSKO / Základné školy v piatok uzatvoria počty detí, ktoré od prvého júna nastúpia do školských lavíc. Niektoré prekvapil vysoký záujem. Teraz riešia ako žiakov posadia, aby dodržali hygienické normy. Iné školy hľadajú kuchárky či upratovačky pretože ich zamestnanci majú viac ako 65 rokov.

Bratislavská škola v mestskej časti Ružinov už pozná počet detí ktoré prvého júna nastúpia do školy. Zo 480 detí pôjde do školy 450, čo riaditeľke spôsobuje vrásky na čele.

"Nepočítali sme s takým počtom očakávali sme len 50 percent. Máme kapacity ale môže sa stať, že ak bude detí dvadsaťdva tak dve pôjdu inde. Prvý týždeň vytvoríme zbernú triedu a budú tam rôzne detí. Staršie aj mladšie. Viem, že sa to rodičom nebude páčiť," uviedla riaditeľka ZŠ v Bratislave Erika Drgoňová.

Zásobujú sa už dnes. Nakúpili dezinfekciu aj papierové vreckovky v predstihu.

"Ja to riešim s rodičmi a pomáhajú. Ony zabezpečili hygienické vreckovky. Ale chceme kúpiť aj ionizačné prístroje bezdotykové mydlá ak to škole vyjde, chceme deti čo najviac chrániť," uviedla Drgoňová.

V súčasnosti si ale láme hlavu ako všetkým zabezpečiť stravu tak, aby dodržali prísne hygienické normy - odstupy a pravidelnú dezinfekciu. "Každá trieda má dvadsať minút na jedlo a to je málo. A ešte aj keď im dáme tento čas, tak pri počte tried to logicky nevychádza aj keď obedy vydáme o 11 hodine. Neviem, ako to urobiť," rozpráva Drgoňová.

Školu v Stupave navštevuje o čosi viac detí a ak by všetky prejavili záujem, škola svoje brány ani neotvorí.

"Ak by mali záujem všetky deti, to nezvládneme. Teraz máme záujem 50 na 50. A možno budeme uprednostňovať deti, ktorých rodičia sú na OČR alebo deti zdravotníkov," informuje riaditeľka ZŠ v Stupave Zuzana Šimková.

V Trnave chcú počkať až na uzavreté definitívne počty detí a až následne začnú s prípravami. Za pekného počasia chcú vyučovať deti aj vonku v areáli školy, aby uzavreté priestory prestriedali s čerstvým vzduchom.

Sú však aj školy kde narýchlo hľadajú nové pracovné sily, pretože ich zamestnanci patria do rizikovej skupiny nad 65 rokov.

"Kapacitne vieme zabezpečiť umiestnenie detí, takisto aj hygienické opatrenia v priestoroch škôl . Čo sa však momentálne snažíme vyriešiť je nepostačujúci počet nepedagogických zamestnancov, čiže kuchárov a upratovačiek," hovorí  Mária Halašková, hovorkyňa mestskej časti Petržalka. 

Podľa ministerstva školstva SR je na Slovensku tri tisíc materských škôl a dve tisíc základných škôl a každá má absolútne iné podmienky. Je len na rozhodnutí zriaďovateľa či školu otvorí alebo nie.

"Podľa rozhodnutia ministra sa zriaďovatelia základných škôl v spolupráci s riaditeľmi základných škôl môžu rozhodnúť, vzhľadom na ich miestne podmienky, ale aj vzhľadom na ich personálne, materiálne, priestorové možnosti, či ZŠ 1 – 5 otvoria a v akom režime," píše sa v stanovisku odbore komunikácie MŠVVaŠ SR.

Toho, že by ich hneď v prvých dňoch mali čakať písomky alebo skúšanie, sa deti obávať nemusia.

Školy sa chcú zamerať predovšetkým na socializáciu. "Celý vyučovací proces sa bude niesť v duchu komunikácie, socializácie, budeme sa zameriavať na to, aby deti získali návyky učiť sa," uviedla riaditeľka ZŠ Hrnčiarska v Humennom Jitka Fiľová.

V základnej škole Hrnčiarskej v Humennom ku každému vchodu pribudnú bezdotykové dávkovače dezinfekcie a podľa radnica predpokladá, že zo štátnych hmotných rezerv získajú ochranné štíty.

"Musieť mať teplomery plus zamestnancov, ktorí za to budú zodpovedať. Ochranné rukavice pre zamestnancov školských jedální, dezinfekčné prostriedky," povedala vedúca odboru školstva Jana Vasilcová. Definitívne počty žiakov zatiaľ nevedia, no už teraz je záujem o návrat nad očakávania. Riešia aj kapacitné možnosti.

"Zatiaľ je dosť veľký záujem. Rátame s tým, že budeme musieť rozdeliť do menších skupín, využijeme aj triedy na druhom stupne, vypomôžu aj učitelia, ktorí učia výchovy," hovorí Fiľová.

Ktorá škola a za akého režimu a podmienok svoje brány pre žiakov otvorí bude definitívne rozhodnuté počas budúceho týždňa.Rodičia budú včas informovaní. Všetky školy aj keď len pre jedného žiaka ale súbežne zabezpečia aj online vyučovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy