Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Španielska armáda zostavila správu. Očakávajú ďalšie dve vlny epidémie koronavírusu
Zdielať na

Španielska armáda zostavila správu. Očakávajú ďalšie dve vlny epidémie koronavírusu

Archívna reportáž

MADRID / Španielska armáda očakáva ešte ďalšie dve vlny epidémie koronavírusu. Vyplýva to z internej správy, z ktorej citovala agentúra AP. Armáda v nej tiež uvádza, "že bude trvať rok, kým sa vrátime do normálu."

"Druhá vlna ochorenia COVID-19 nastane na jeseň či v zime," píše armáda v správe. Táto vlna bude viacmenej o čosi menej závažná vzhľadom k väčšej imunite ľudí a kvôli lepšej pripravenosti. "Možno tretia vlna bude budúci rok, potom ale už bude úplne slabá," píše sa ďalej s tým, že ak sa do tej doby dokáže nájsť vhodnú vakcínu proti koronavírusu. 

Dokument ako prví zverejnili španielsky lisť ABC a agentúra AP, neskôr sa jeho pravdivosť aj potvrdila. Armáda správu vytvorila ako svoju vlastnú predpoveď vývoja pandémie a jej výsledky teraz zdieľa s civilnými úradmi. Španielska vláda má tiež svojich odborníkov, s ktorými spoločne robí konečné rozhodnutia týkajúce sa rôznych opatrení v súvislosti so šírením vírusu. Španielsky premiér Pedro Sánchez už skôr varoval, že je veľmi pravdepodobné, že sa vírus vráti, keď ešte nebude vakcína existovať. 

Celkovo sa už v 47 miliónovej krajine koronavírusom nakazilo viac ako 222- tisíc ľudí, a  viac ako 26- tisíc zomrelo. Vyliečených v Španielsku je cez 131- tisíc. Krajina v pondelok uvoľnila časť opatrení - otvorili niektoré obchody a rozšírili reštauračné služby. Pri cestách verejnou dopravou musia Španieli nosiť rúška alebo si inak zakryť ústa a nos. 

Pokiaľ ide o ďalšie kroky v nasledujúcich mesiacoch, armádna správa hovorí, že "bude extrémne dôležité" vyvinúť metódu mapovania kontaktov nakazených osôb s použitím aplikácie v mobilných telefónoch, možno podobne ako je tomu na Slovensku. Španielsko k tomuto kroku, zatiaľ, nepristúpilo a pokiaľ ide o možné nové prípady, spolieha sa len na informácie zo siete miestnych zdravotníckych zariadení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy