Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Fázy 2. a 3. priniesli otvorenie autoškôl a zmeny v autobusovej doprave. Ako budú fungovať?
Zdielať na

Fázy 2. a 3. priniesli otvorenie autoškôl a zmeny v autobusovej doprave. Ako budú fungovať?

BRATISLAVA / Spustenie druhej aj tretej fázy otvárania ekonomiky so sebou prinieslo aj niekoľko prekvapení, ako napríklad otvorenie autoškôl. Do áut môžu sadnúť aj taxikári. Musia si ale vozidla upraviť podľa nových predpisov. Zmeny nastanú aj v hromadnej verejnej doprave.

Takmer 2 mesiace čakali taxikári na po celom Slovensku, kedy budú môcť sadnúť opať za volant a voziť zákazníkov. Od dnes je to realita, aj keď za prísnych hygienických opatrení. V zodpovedných taxislužbách riziko nákazy nepodceňujú. V niektorých takéto opatrenia dokonca očakávali a už vopred sa pripravili. Takto si napríklad poradili s oddelním zadného priestoru pre cestujúcich. "Prepážka je vytvorená z polykarbonátu, ktorý je možné použiť v cestnej premávke a do vozidiel," vyjadril sa jeden z taxikárov Libor. 

Podmienky pre taxikárov 

Splniť ale musia aj niekoľko ďalších predpisov. Samozrejmosťou sú rúška ako u vodičov, tak aj u cestujúcich. V aute sa môžu viesť maximálne dvaja zákazníci. Po každej jazde musí vodič dezinfikovať dotykové plochy. Navyše ďalších 15 minút nesmie taxikár zobrať ďalšieho klienta, pretože vozdilo musí nechať vyvetrať. Spôsob platby si može zákazník vybrať podľa možností, rovnako ako v obchodoch. 

"Buď sa to bude dať beznkontaktne, alebo keď bude chcieť zákazník zaplatiť, tak cez štrbinku v okne," poznamenal taxikár Libor. 

Taxikár Libor už počas prvého dňa uvoľnenie opatrení zaznamenal pokles zákazníkov. Napriek tomu, je to vždy lepšie ako keď boli doma a nejazdili vôbec. 

Fungujú aj autoškoly

"Som veľmi rád, že sa tieto opatrenia uvoľňujú a od dnešného dňa taxíky i autoškoly môžu fungovať ďalej," vyjadrila sa minister dopravy Andrej Doležal. Približne 600 autoškôl po celom Slovensku môže znova otvoriť brány, ktoré takmer pred 2 mesiacmi zatvorili.

Podľa nových podmienok musí inštruktor po každej jazde vydezinfikovať interiér vozidla, najmä volant a rýchlostnú páku.

"My máme aj niektoré prvky naviac a rozhodli sme sa, že budeme merať aj teplotu žiakom pred jazdou. Navyše máme aj to, že žiaci budú musieť mať aj gumové rukavice," podotkol inštruktor autoškoly SPŠ Snina Michal Roman. 

Inštruktori autoškôl sa najviac obávali toho, že žiaci by si museli začatý výcvikový kurz zaplatiť po skončení epidémie ešte raz. Tieto kurzy sú totiž viazané termínmi. "Nevzniká žiadne nebezpečenstvo, pretože o tento termín zastavenia budú všetky lehoty posunuté," vysvetlil Jozef Rohaľ, predseda Slovenskej komory výcvikových zariadení autoškôl. 

Medzi jednotlivými jazdami po zmene účastníka musí byť pauza minimálne 15 minút.

Autobusová preprava v Bratislave je pripravená

Na uvoľňovanie sa chystá aj autobusová preprava. "Od budúceho pondelka budu premávať v kratších časových intervaloch a rovnomerne počas celého dňa," informovala hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová. 

Doteraz mohli cestujúci požívať len zadné dvere. Lístok museli mať vopred kúpený, či už preplatený alebo museli použiť aplikáciu. Najnovšie dostali šoféri novú ochranu a lístok si tak budete môcť kúpiť už aj priamo v autobuse.

"Napriek uvoľneniu pravidiel, vyzývame všetkých občanov, aby cestovali len v nevyhnutných prípadoch a uprednostanovali bezhotovostnú platbu," vyzvala na záver ľudí hovorkyňa Slovak Lines. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy