Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Od dnes sa môžete po novom otestovať na koronavírus. Zistite, či ste vírus prekonali
Zdielať na

Od dnes sa môžete po novom otestovať na koronavírus. Zistite, či ste vírus prekonali

BRATISLAVA / Na Slovensku sa od dnes budete môcť na koronavírus dať otestovať po novom. Spoločnosť Medirex totiž spúšťa takzvané protilátkové testovanie. Výsledok vyšetrenia nedáva odpoveď na otázku, či ste infikovaní, ale či ste infekciu koronavírusom prekonali.

Výhodou protilátkového testu je aj to, že sa vyhnete nepríjemnému výteru z nosa. Vyšetruje sa z krvi. Proces trvá krátko. Vypíšete formulár, uvediete svoje údaje, jedna injekcia a hotovo. Výsledok by ste mali vedieť do dvoch dní. Netreba na to žiadanku od lekára. Testuje sa viacero vecí naraz. 

"Či ste ešte stále v akútnej fáze. To sú tie IgA a IgM protilátky, teda áno, pravdepodobne ste aj nosičom, ale na to aby sme sa to dozvedeli, si musíte dať urobiť PCR, teda RNA, diagnostiku RNA s výterom," vyjadrila sa Elena Tibenská, medicínska riaditeľka laboratórií Medirex. 

Ak test ukáže, že ste zrejme nosičom, pošlú vás na riadne testovanie, aby sa to definitívne potvrdilo, alebo vyvrátilo. Ak bude výsledok IgG, znamená to, že ste COVID-19 pravdepodobne prekonali. Aj v tomto prípade sa odporúča potvrdiť si výsledok riadnym testom s výterom z nosa. "IgG protilátky pretrvávajú v organizme mesiace, dokonca roky. Samozrejme COVID-19 nevieme, či roky, lebo roky tu nebol," vysvetlila Tibenská, medicínska riaditeľka laboratórií Medirex. 

Čiže ak má niekto podozrenie, že by mohol byť infikovaný na začiatku pandémie, napríklad počas volieb, alebo koncertu pred karanténou, ale nič mu nebolo, tento test ukáže, či sa mýli alebo nie. Ďalšou výhodou je informácia pre štát. "Aby sme vedeli, koľko ľudí to prekonalo, či kvázi tá kolektívna imunita, ktorá sa stále sa spomína, bude, alebo nebude," dodala doktorka. "Protilátkových testov máme niekoľko desiatok tisíc a budeme vlastne si plynule objednávať ďalšie," uviedol riaditeľ laboratórií Medirex Jozef Gavla.

Už od utorka, 5. mája začnú samoplatcov testovať na štyroch odberných miestach. V Bratislave Nitre a Košiciach. Vedenie však jedným dychom dodáva, že rokovania s poisťovňami sú na dobrej ceste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy