Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kočnerova knižnica: Kočnera na stretnutie s Mamojkom mala odviezť priateľka, dokazuje správa z Threemy
Zdielať na

Kočnerova knižnica: Kočnera na stretnutie s Mamojkom mala odviezť priateľka, dokazuje správa z Threemy

BRATISLAVA / Marián Kočner sa len pár dní pred svojím zadržaním chystal navštíviť ústavného sudcu a niekdajšieho poslanca za Smer Mojmíra Mamojku. Vyplýva to z ďalších prepisov správ, ktoré naši redaktori analyzovali v rámci projektu Kočnerova knižnica. Mamojkovi hrozí disciplinárne stíhanie. Na jeho konci môže prísť o sudcovský talár.

Prostredníctvom projektu nazvanom Kočnerova knižnica, ktorý sprístupnila medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov Organized crime and corruption reporting project (OCCRP), žurnalisti postupne zverejňujú jednotlivé odhalenia, ktoré boli zadokumentované počas vyšetrovania vraždy a nachádzajú sa v Kočnerovej knižnici. Súčasťou tohto projektu je aj redakcia spravodajstva Televízie JOJ.

Kedysi známy poslanec za Smer, dnes sudca Ústavného súdu s veľkým problémom. Posledné mesiace sa totiž meno Mojmíra Mamojku skloňuje takmer výlučne v súvislosti s Marianom Kočnerom a to nielen preto, že figurovalo na slávnych motákoch, ktoré Kočner posielal spoza mreží. Začiatkom tohto roka bývalý SISkár Peter Tóth pred súdom v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej svedčil, že sa bol u Mamojku prihovárať, aby kamaráta dostal z väzby.

​Správy z Threemy však ukazujú, že Kočner si týždeň pred policajnou akciou naplánoval návštevu priamo u sudcu v jeho dome a vymyslel to tak, aby to bolo čo najnenápadnejšie. Odviesť ho tam mala jeho priateľka.

13.6.2018 – Kočner - Hatinová:

"Prišiel by som cca o 10:15. O 11:15 by sme šli za pánom Mamojkom ku Sencu. Tam ma počkáš cca 15 minút a ideme späť. Nemôžem ísť k sudcovi Ústavného súdu svojim autom a aj telefón nechám v mojom aute," napísal Kočner Miriam Hatinovej. 

Táto správa, ktorú sa podarilo odkódovať len nedávno, však nie je jediné podozrenie na Kočnerove kontakty s ústavným sudcom. Denník N vo februári zverejnil komunikáciu, podľa ktorej si stretnutie dohadovali už začiatkom júna 2018. Mamojka sa vtedy obhajoval, že číslo naňho má hocikto, Kočner chcel od neho radu v obchodnej veci a on ho odporučil k iným právnikom. Pre závažné podozrenia však o jeho ďalšom osude už niekoľko mesiacov rozhoduje predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan. Ten naňho môže podať návrh na disciplinárne konanie. Na jeho konci môže Mamojka prísť o talár.

Televízia JOJ sa pokúsila s Mojmírom Mamojkom spojiť, telefón nedvíhal. Hovorkyňa ústavného súdu poskytla len strohé stanovisko. Vyplýva z neho, že šéf ústavného súdu ešte o osude Mamojku nerozhodol. "Predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky kontinuálne zabezpečuje podklady pre zodpovedné rozhodnutie v danej veci. S pánom sudcom Mamojkom sa mi nepodarilo spojiť," uviedla hovorkyňa Ústavného súdu SR Martina Ferencová. 

Mojmír Mamojka sa spomínal aj v Kočnerových motákoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy