Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nová linka pomoci v časoch korony
Zdielať na

Nová linka pomoci v časoch korony

BRATISLAVA / V akútnych krízových situáciách sa každý deň nachádza 3 tisíc ľudí, ktorí potrebujú psychologickú podporu. Štatistiky žiaľ, v tejto dobe vyzerajú horšie ako kedykoľvek predtým. Vplyvom pandémie koronavírusu zaznamenávajú krízové linky štvornásobný počet volajúcich. Na Slovensku potrebuje duševnú pomoc približne 30 0 000 pacientov. Ďalších 700 000 prejavuje symptómy psychiatrických diagnóz.

Psychológovia preto prišli s nápadom zriadiť špecifickú Covid-19 Krízovú linku pomoci pre všetkých ľudí, ktorí potrebujú okamžitú odbornú pomoc, v ktorej sa ocitli vplyvom koronavírusu - či už sú to repatrianti v karanténnych zariadeniach alebo obete domáceho násilia. Služba je oddnes anonymná a bezplatná.

"Na krízovej linke pomoci bude pôsobiť až 80 zamestnancov, za posledné 3 mesiace sme boli nútení navýšiť naše stavy až o 40 zamestnancov, resp. poradcov," hovorí psychologička Dominika Rajznerová.

"Asi od polovice marca zaznamenávame štvornásobný nárast kontaktov, najmä ide o tie závažné - sú to situácie, kedy ide o život, samovraždu - tých kontaktov máme cca 10-15 denne," dodáva psychológ Marek Madro.

Prezidentka Slovenskej komory psychológov Eva Klimová vraví: "Vieme to rozdeliť do niekoľko kategórií - jedna z tých kategórií sú ľudia, ktorí už teraz trpia psychickou poruchou a situácia sa im náhle zhorší a nie vždy sa vedia dovolať psychoterapeutovi. Druhá skupina ľudí sú obete trestných činov; tiež sú to malé deti, ktoré ťažko znášajú izoláciu; často sa to dotýka rodičov, ktorí musia zvládať viacero rolí - rodiča, učiteľa. Ďalšia veľká skupina sú seniori, ktorí sa potrebujú s niekým porozprávať."

Prostredníctvom chatu, e-mailu, videoporadenstva či telefonátu na číslo 0800 500 333 poskytujú poradenstvo odborne vyškolení psychológovia, sociálni pracovníci, ale aj špeciální pedagógovia. Podať pomocnú ruku ľuďom so stavmi úzkosti, paniky, či samovražednými myšlienkami môže aj ich okolie.

"To, čo môže urobiť verejnosť, je zaujímať sa. Pozrieť sa na tých ľudí, všímať si, či existuje rozdielne správanie oproti minulosti. Rešpektovať, ak má niekto nejakú emóciu a brať ju vážne," hovorí Eva Klimová.

Dôležitosť psychologickej pomoci ako súčasti zdravotných opatrení v časoch koronavírusu si našťastie uvedomujú viacerí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy