Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najznámejší slovenský kapitán je opäť desiatnikom. Danko si hodnosť nezaslúži, tvrdí minister obrany Naď
Zdielať na

Najznámejší slovenský kapitán je opäť desiatnikom. Danko si hodnosť nezaslúži, tvrdí minister obrany Naď

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bývalý predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Andrej Danko prišiel o hodnosť kapitán v zálohe. Informoval o tom v stredu na tlačovom brífingu minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Rezort obrany sa pozrie aj na niektoré staré obstarávania, ktoré vznikli ešte za pôsobenia Slovenskej národnej strany na Ministerstve obrany SR.

"Ja si to zaslúžim!" Takto obhajoval Andrej Danko svoje kapitánske výložky po tom, ako mu ich rozkazom pridelil bývalý minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS). Dnes je už všetko inak.

Minister obrany Jaroslav Naď podpísal rozkaz, ktorým ruší vymenovanie dvoch bývalých politikov do vyšších vojenských hodností. Niekdajší minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smer-SD) tak prišiel o hodnosť plukovník a Andrej Danko o hodnosť kapitán. 

Naď zároveň dodal, že vzhľadom na súčasnú krízovú situáciu mal aj možnosť povolať Andreja Danka do služby, napríklad pri zabezpečovaní proviantu v niektorej z karanténnych osád.

Andrej danko sa na svojom facebooku vyjadril, že z hodnosti kapitán v zálohe pre predsedu SNS nevyplývali žiadne výhody. „Rešpektujem rozhodnutie pána ministra Naďa, tak ako som rešpektoval rozhodnutie pána ministra Gajdoša. Základnú vojenskú službu som si odslúžil v zmysle branného zákona v roku 1998,“ dodal.

Rezort obrany ruší projekt obstarania transportérov 4x4

Ministerstvo obrany vláde navrhne zrušenie projektu obstarania transportérov 4x4. Projekt totiž Jaroslav Naď považuje za „vyslovene netransparentný“ a ak by armáda v budúcnosti takéto vozidlo potrebovala, na ich zabezpečenie sa uskutoční medzinárodné obstarávanie. Naď prisľúbil, že pod jeho vedením bude rezort transparentnejší a zdôraznil, že všetky veľké projekty, ktoré ministerstvo v minulosti uskutočnilo, nechal posúdiť Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP).

Ministerstvo zároveň pozastavuje nákup transportérov 8x8 Naď ho označil za „manuál“ Slovenskej národnej strany (SNS) a jej správania sa v armáde. Proces ich obstarania bol podľa neho plný cieleného utajovania. Naď tiež zdôraznil, že Slovensko vozidlá v takejto konfigurácii aktuálne nepotrebuje a bude rokovať so svojimi partnermi z NATO, pretože má ako krajina záväzok vybudovať ťažkú brigádu.

Nákup 3D radarov plánuje upraviť a stransparentniť

V prípade radarov je podľa ministra najväčším problémom ich aktuálna životnosť. „Sú najväčším problém v ozbrojených silách. Ostal nám jeden jediný a budúci rok mu končí životnosť,“ zdôraznil. Naď sa preto rozhodol, že zašle krajinám, ktoré sa zúčastnili medzinárodnej súťaže, možnosť poslať ešte jednu ponuku. Na základe nich sa neskôr rozhodne.

Naď by chcel v budúcnosti zabrániť aj „papalašizmu“, ktorý sa prejavuje povyšovaním vojakov v zálohe. Informoval, že bývalý minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) za svojho pôsobenia povýšil do rôznych vyšších hodností iných ministrov a vysokých predstaviteľov za stranu Smer - sociálna demokracia (Smer-SD). Boli nimi Vazil Hudák, Marek Maďarič, Ľubomír Vážny, Ján Richter, Ľubomír Jahnátek, Miroslav Lajčák, Robert Fico a Tomáš Borec. Borec si ako jediný povýšenie do hodnosti potvrdil aj na okresnom úrade. Šéf rezortu obrany sa preto rozhodol, že mimoriadne povyšovanie vojakov v zálohe už nebude možné.

Ozbrojené sily by mali byť podľa Naďa transparentné

„Čo nie je tajné, musí byť verejné. Máte môj prísľub,“ zdôraznil. Ministerstvo pod jeho vedením stiahlo žalobu na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorú podalo bývalé vedenie rezortu. „Platili sme pokutu tisíc eur mesačne za to, že sme zmluvu o stíhačkách F-16 nedali ÚVO. To je absurdné,“ povedal s tým, že všetky zmluvy, vrátane utajovaných, úradu poskytli. Podľa ministra je tiež problémom, že na Slovensku sú aj vďaka nákupu stíhačiek F-16 stále ruskí technici, ktorí sa starajú o stíhačky MIG-29. „Nie som z toho nadšený, pretože žiaden ruský technik, nie je ‚len‘ ruský technik. Ani naši spojenci z toho nie sú nadšení a viackrát nás na to upozorňovali,“ ozrejmil s tým, že zmluva na technickú obsluhu stíhačiek MIG platí do roku 2023.

Rezort pod jeho vedením tiež zváži ponuku od Spojených štátov amerických (USA) na spolufinancovaie modernizácie armády. „Nechcem na nikoho hádzať vinu, ale toto nie je ponuka, ktorá prišla včera. Dostali sme ponuku vo výške 50 miliónov dolárov, aby sme vymenili techniku z doby Varšavskej zmluvy za americkú,“ vysvetlil s tým, že pre Slovensko by to znamenalo možnosť nakúpiť americkú techniku v hodnote 100 miliónov dolárov a zaplatilo by polovicu výdavkov. On sám si vie predstaviť využitie týchto prostriedkov aj na nákup špeciálnych vrtuľníkov pre 5. pluk špeciálneho určenia alebo vyzbrojenie a vybavenie vrtuľníkov BlackHawak, ktoré armáda ešte pod Glváčovým vedením obstarala bez dostatočne vhodnej výzbroje a výstroja, za čo bol v minulosti Glváč kritizovaný.

Po tom, ako ho ešte v roku 2017 Gajdoš povýšil na kapitána v zálohe, musel Danko dokonca zrušiť svoj profil na sociálnej sieti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy