Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nová krivka koronavírusu úmrtia na Slovensku neuvádza. Prečo je tomu u nás tak?
Zdielať na

Nová krivka koronavírusu úmrtia na Slovensku neuvádza. Prečo je tomu u nás tak?

BRATISLAVA / Nová krivka, ktorú zverejnil Inštitút zdravotnej politiky, modeluje ďalší zo scenárov prenosu koronavírusu. Hovorí sa o počte chorých, hospitalizovaných a ľudí na pľúcnej ventilácii, ale o počtoch úmrtí ani slovo. Zahraničné štúdie však predpovedajú úmrtia aj na Slovensku. Otázka je, prečo slovenská štúdia s obeťami neráta? Naši experti tiež zaujímavo opisujú priamy vplyv školskej dochádzky na šírenie infekcie. Je vraj desaťkrát menší, ako sa predpokladalo.

Po všetkých popôrodných ťažkostiach je podľa expertov Inštitútu zdravotnej politiky zverejnený tretí scenár najpresnejší zo všetkých scenárov. "IZP prešiel obrovským vývojom, od prvého katastrofického scenára a nebola vypracovaná dôsledne," vyjadril sa Richard Kollár, oddelenie aplikovanej matematiky FMFI UK. Donedávna mnohí Slováci sledovali predpovede a scenáre pre Slovensko od zahraničných inštitúcií, keďže naše aktualizované scenáre nezverejňovali. Lenže ani tie neboli dosť presné.
"Aby tie predikcie boli validné, taj je nevyhnutné mať kvantum dát a to sme získali až po rozbehnutí testovania v oveľa väčších číslach," vysvetlil Martin Smatana, Inštitút zdravotnej politiky pri MZ SR. 

Navyše nemajú dáta o mobilite, vychádzajú len z odhadov podľa plošných opatrení. "Že mobilita klesne o napríklad o 70, 80, alebo 90%," dodal Smatana. 

Slovenskí expertu úmrtia nemodelujú

Na druhej strane, zahraničné scenáre uvádzajú aj predpokladané úmrtia. Hoci sa v nich triafajú úplne vedľa. To vychádza z toho, že každá krajina je iná, každá má inú štruktúru, či už index pridružených ochorení. Naši experti však úmrtia nemodelujú vôbec. "Štatistiky smrtnosti závisia od mnohých parametrov a nielen od veku," poznamenal Smatana. 

Ide najmä o pacientov s pridruženými chorobami, závisí to tiež od doby hospitalizácie, kvality starostlivosti podobne. "Preto sme tie čísla nepočítali. Našim cieľom bolo zabezpečiť, aby tie rizikové skupiny boli prioritne vyšetrované, aby mali prioritnú starostlivosť," pokračoval Smatana.

Vplyv školákov na nákazu

Ďalšou zaujímavosťou nového scenára je prekvapenie pokiaľ ide o vplyv školákov na šírenie nákazy.
V dokumente k tretiemu scenáru uvádzajú namiesto predpokladaných takmer 30% iba 2 až 4. Čiže zhruba desaťkrát menej. Má to však jeden háčik.

"Je to menej ako sme rátali, ale keď sa potom pozrieme na služby a obchody k tomu, tak tie percentá narastú trošku viac," podotkol Martin Smatana, Inštitút zdravotnej politiky pri MZ SR. 
Je to tým, že deti v škole znamená aj rodičia v práci. O pár dní vraj budeme poznať 7-dňové mediány ako sa vyvíjajú a podľa toho vidieť či spejeme k uvoľňovaniu opatrení, alebo naopak.  

Portál korona.gov.sk pracuje na tom, aby aj tieto informácie oficiálne zverejňovala, aby sa nikto nemusel dopočítavať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy