Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mária z Česka sa chcela rozlúčiť so svojou umierajúcou mamou. Aby sa dostala na Slovensko, potrebovala výnimku
Zdielať na

Mária z Česka sa chcela rozlúčiť so svojou umierajúcou mamou. Aby sa dostala na Slovensko, potrebovala výnimku

SLOVENSKO/ČESKÁ REPUBLIKA / Pandémia koronavírusu mnohým úplne zmenila život a mnohé situácie neuveriteľne skomplikovala. Mária, ktorá žije v Českej republike sa cez víkend dozvedela, že ak sa chce rozlúčiť s umierajúcou mamou, musí okamžite cestovať na Slovensko. Lenže na to v dnešnej dobe potrebuje získať výnimku.

"Dostali sme informáciu, že mame sa veľmi priťažilo, a že keď ju chceme vidieť ešte živú, tak je to otázka hodín,"  vysvetlil Vojtech Krepindl, syn žiadateľky o výnimku. 

Začal sa boj s časom i hľadanie možnosti ako sa k výnimke pre Máriu dopracovať, aby mohla pricestovať z Ústí nad Labem na Slovensko. "Kontaktoval som úrad verejného zdravotníctva, tam mi povedali, že mám kontaktovať ministerstvo hospodárstva, kde mám vyplniť žiadosť. Už tam mi prišlo divné, že sa tam vyplňuje IČO a prečo sa tam ide, za akým účelom," pokračoval Vojtech. 

Televízia JOJ si prípad tejto rodiny všimla na sociálnej sieti a kontaktovala ministerstvo zahraničných vecí, ktoré rodine spolu s ministerstvom vnútra podalo pomocnú ruku. "Podľa aktuálneho uznesenia môže akýkoľvek občan požiadať o výnimku. Všetky prípady následne posudzujeme a potom žiadame hlavného hygienika o výnimku z povinnej karantény,"  vyjadril sa štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. 

Mária odcestovala do Prahy, pretože iba tam jej vedeli počas víkendu nielen urobiť test na ochorenie COVID-19 ale aj ho vyhodnotiť. Čo je ďalšia podmienka prechodu štátnych hraníc. "Sľúbili, že namiesto 48 hodín to vybavia do 24 hodín, a to z toho dôvodu, že na Slovensku mi umiera mama a potrebujem sa tam dostať," vyjadrila sa Mária. Cesta na Slovensko, kde sa pani Mária narodila, tak pokračovala bez možnosti zastavenia.

V nedeľu napokon pani Mária prešla za pomoci synov a na základe splnenia podmienok, a udelenia výnimky česko-slovenské hranice. Stihla sa so svojou mamou bývajúcou v okrese Ružomberok rozlúčiť.

Prípad Márie nie je ojedinelý. O výnimku len ministerstvo zahraničných vecí už od obdobia sprísnených pravidiel prechodu štátnych hraníc žiadali desiatky ľudí. Pred víkendom ich zvyčajne býva viac. Jednotlivé žiadosti síce posudzuje hlavný hygienik SR, no žiadateľ sa najprv musí obrátiť na jednotlivé ministerstvá. "Máme každé ministerstvo zriadený taký zberný email, kde si tieto informácie vymieňame a snažíme sa, aby bol ten proces čo najrýchlejší," dodal Klus. "Kritériom na udelenie výnimky zo strany ÚVZ SR je posúdená a podpísaná príslušním členom vlády Slovenskej republiky, v tomto prípade ministra vnútra," informovala hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. 

Udelenie výnimky

Nejde len o smutné záležitosti ale riešili už aj súrne svadby a boli aj prípady, keď žiadatelia výnimku dostali zamietavé stanovisko.

Výnimiek bolo doteraz udelených vyše 100. K udeleniu výnimky v prípade keď niekto chce prísť zo zahraničia za rodičom, ktorý  zomrel, sú u nás potrebné nasledovné dokumenty

-           Fotka cestovného dokladu

-           Rodný list aby bolo vidieť aký príbuzenský vzťah majú k zosnulému

-           Úmrtný list (resp. lekárska správa)

-           Hraničný prechod, ktorým budú prechádzať  

-           Dátum prekročenia štátnej hranice na územie SR

-           Dátum prekročenia štátnej hranice z územia SR

-           Mobilný kontakt

"Zároveň žiadateľa upozorníme na nasledovné. Dávame do pozornosti nové opatrenie zo strany SR platné od 20.04, kedy bude potrebné k výnimke preukázať i výsledky negatívneho testu na COVID-19," dodal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Najčítanejšie správy