Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pracujúci dôchodcovia majú problém. Po práci už podľa nariadení nenakúpia
Zdielať na

Pracujúci dôchodcovia majú problém. Po práci už podľa nariadení nenakúpia

PREŠOV / Ľudia nad 65 rokov majú zákaz nakupovania mimo vyhradených časov. Takéto sú pravidlá vydané hlavným hygienikom. Niektorí dôchodcovia toto nariadenie nerešpektujú, no sú medzi nimi aj takí, ktorí inú možnosť nemajú. Chodia totiž do práce a nie je ich málo. Sú medzi nimi aj lekári, či zdravotné sestry. To nariadenie sa týka aj ich.

Vlasta bude mať o pár dní 65 rokov. Vôbec na to nevyzerá, navyše sa cíti mlado. A stále pracuje ako zdravotná sestra. V stredu po práci sa až v obchode dozvedela, že ju zákaz nakupovania mimo vyhradených časov minul len o pár dní. Takmer sa nedostala cez ochranku.

"No včera sa pýtala, pani, prosím vás pekne, už ste mali 65 rokov? No nemám, ale budem mať," hovorí Vlasta.

Štát a hlavný hygienik chce chrániť rizikovú skupinu. Pritom Vlasta nie je jediná. Podľa údajov Sociálnej poisťovne máme na Slovensku takmer 150 tisíc pracujúcich starobných dôchodcov.

Medziročne tie počty dokonca stúpajú, vlani ich bolo 2 tisíc menej, no v porovnaní s rokom 2017 je ich teraz o 16 tisíc viac. Sú to však údaje o všetkých starobných dôchodcoch, no i tak to číslo prekvapilo aj pani Vlastu. Keď nemôže nakupovať ráno pred prácou ani popoludní po práci, tak sa sama seba pýta, že kedy vlastne.

"No tak ja neviem, moja dcéra je tiež záchranárka, tiež je v prvej línii. Zastupujeme z vedľa z ambulancie, tak my sme tu do druhej, do tretej, bežne," uviedla Vlasta. 

Vlasta je presvedčená, že by to mali zmeniť. Ona osobne pozná niekoľko aj starších pracujúcich dôchodcov. Ak môže pracovať, navyše v prvej línii, nerozumie tomu, prečo by si nemohla nakúpiť. Aj ako zdravotná sestra síce chápe prísne pravidlá, ale vekové ohraničenie by mali podľa nej upraviť.

"Hádam nebudem pýtať pani doktorku, aby ma pustila na nákup," dodáva Vlasta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy