Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci za hranicami posielajú odkaz premiérovi Matovičovi. Nové pendlerské pravidlá sú pre nich problémom
Zdielať na

Slováci za hranicami posielajú odkaz premiérovi Matovičovi. Nové pendlerské pravidlá sú pre nich problémom

BRATISLAVA/RAJKA/KITTSEE / Po tom, čo ústredný krízový štáb zverejnil nové opatrenia pre takzvaných pendlerov, tí sa začali proti tomu búriť. Ide o Slovákov, ktorí bývajú do 30 kilometrov za hranicou a denne dochádzajú na Slovensko za prácou či príbuznými. Sociálne siete valcujú ich emotívne videá a spísali už aj petíciu.

"Najskôr som prekonala rakovinu prsníka a dostala som akútnu leukémiu. Žijem z 361 eur a vy mi ešte chcete ukradnúť za testy. Už ste na nás zabudli, že my sme Slováci, ktorí celý život pracovali. Nie je to fér," vyjadrila sa obyvateľka Rajky. 

Pendleri musia mať pri prechode hranice pri sebe potvrdenie od zamestnávateľa. A po novom s účinnosťou od 1. mája budú musieť mať aj negatívny test na ochorenie COVID 19 nie starší ako 30 dní. Ten si ale majú platiť sami, čo je 70 eur na osobu. A to je pre mnohých problém.

"Môj manžel je nevidiaci a tieto testy budú pre nás likvidačné. Vzhľadom na to, že to bude stáť 140 eur," povedala ďalšia z obyvateliek Rajky. 

Odkaz premiérovi 

Bežnú stvorčlennú rodinu by testy stáli až 280 eur mesačne. Len v Rakúsku a v Maďarsku ide o desaťtisíce ľudí s rôznymi osudmi. Aj preto už spísali petíciu. A nespokojnosť vládne aj medzi Slovákmi v Kittsee. Premiérovi už nápisali viacero listov.

 "Pán premiér, som približne Váš rovesník, a preto si myslím, že sme mali podobné učebnice dejepisu. Cítim sa ako označený žltou hviezdou. Ako člen ľahko identifikovatelnej skupiny ľudí, ktorých môžete perzekuovať. Našli ste si ľahký terč v obyčajných ľuďoch. My si potrebujeme udržať prácu, živiť rodiny," napísal premiérovi obyvateľ Kittsee. 

Premiér aj minister vnútra sa ale v tejto veci odvolávajú na hlavného hygienika. "O akýchkoľvek epidemiologických opatreniach na Slovensku rozhoduje Úrad verejného zdravotníctva," vyjadril sa premiér Igor Matovič. "Je to opatrenie hlavného hygienika," povedal minister vnútra Roman Mikulec.  

"Opatrenie bolo vydané na základe sledovania vývoja epidemiologickej situácie v zahraničí a na Slovensku," informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. 

V rozpore s premiérom je opäť minister hospodárstva Richard Sulík. S opatreniami pre pendlerov, najmä ohľadom testov, totiž nesúhlasí. Premiér Igor Matovič ale priznáva, že všetko môže byť do prvého mája inak. "280 eur je potom už veľký peniaz. Mali by sme s tým čím skôr prestať," vyhlásil minister hospodásrtva Richard Sulík. 

"Ak sa dosiahne stav, že na Slovensku bude chorobnosť približne rovnaká alebo ešte vyššia ako v okolitých krajinách, to opatrenie už by stratilo zmysel. Čiže ja by som na mieste pendlerov 2-3 dni počkal," poznamenal premiér. 

"Robte všeky kroky tak, aby ste ten oheň uhasili tam, kde horí. A nezakladali ho tam, kde nehorí. Pevne dúfam, že po tých troch či štyroch dňoch príde rozumné riešenie," povedala Ľudmila Lenárová, obyvateľka Rajky a autorka videa pre premiéra. 

"Nevylučujeme, že opatrenie bude v zmysle epidemiologickej situácie ešte aktualizované," informovala ďalej hovorkyňa ÚVZ SR. 

Štát pendlerom testy preplácať zatiaľ nebude

"Zatiaľ štát neuvažuje o tom, aby sme to hradili. Vyhodnocuje sa to dennodenne," dodal minister Mikulec. A otázne je aj to, akú hodnotu má 30 dňový test.

"Nepovažujem ho za správne, lebo mesiac starý test je vám prakticky na nič," podotkol Sulík. 

"Aj mesiac starý test vykonávaný v pravidelných intervaloch má zmysel, pretože dokáže zachytiť časť pozitívnych pendlerov," dodala k téme hovorkyňa ÚVZ SR Račková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy