Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Očistec pre podnikateľov v čase koronakrízy: Vláda im poskytne preklenovacie úvery
Zdielať na

Očistec pre podnikateľov v čase koronakrízy: Vláda im poskytne preklenovacie úvery

BRATISLAVA / Slovenská ekonomika je vo vážnych problémoch. Desaťtisíce zatvorených prevádzok, podniky bez objednávok a zamestnanci odkázaní na pomoc, predstavujú pre štátnu kasu obrovskú záťaž. Vláda preto siaha na dno rezerv a pre podnikateľov pripravuje preklenovacie úvery vo výške 500 miliónov eur. Krízovým očistcom však, napriek tomu, mnohé firmy neprejdú.

Na štátnu pomoc využilo ministerstvo hospodárstva nevyčerpané peniaze z eurofondov, ktoré budú mať formu návratných pôžičiek. V prvej vlne ide o 100 miliónov eur a podnikatelia o ne budú môcť požiadať niektorú z deviatich bánk. "Banky z toho vedia cez ten takzvaný pákový efekt spraviť 250 miliónov eur, ktoré vieme prakticky okamžite začať poskytovať firmám," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. 

Na čo bude možné tieto peniaze použiť?

"Financovanie mzdových výdavkov zamestnancov, nákup tovarov, výrobkov, služieb, ale aj úhrada nájomného a energií, prípadne obstaranie investícií," vysvetlil Ján Rudolf, expert na eurofondy. Prvé žiadosti by mohli začať prichádzať už od pondelka. Výhodou je úroková sadzba blížiaca sa k nule a možnosť ročného odkladu splátok. "Ak si na budúci týždeň nejaký podnikateľ požičia určitú sumu, bude ju môcť začať splácať o rok v roku 2021," poznamenal Rudolf. 

Podnikatelia si tak budú môcť jednorazovo požičať takmer jeden a štvrť milióna eur a tieto peniaze by im mali pomôcť prekonať ťažké časy súvisiace s koronakrízou. No práve pandémia by mala byť jedno z dôležitých kritérií na získanie úveru.

"My nemôžeme chcieť zachrániť úplne všetkých podnikateľov a tváriť sa, že o dva mesiace tu bude všetko, ako bolo na začiatku," povedal Martin Vlachynský, ekonomický analytik Iness. 

"Toto nemá byť nástroj na to, aby sme zachraňovali firmy, ktoré by aj bez krízy išli do krachu. Preto existuje tá podmienka, že podnik sa nesmie nachádzať v ťažkostiach," upozornil Sulík. Súčasná kríza je niečo ako očistný proces, ktorý prežijú iba silnejšie firmy, nuž a tie slabšie nebude, žiaľ, dôvod dotovať.  Štátnu podporu by mali, podľa ekonóma, prideľovať na základe testov a dostať by ju mali iba tie firmy, ktoré majú šancu rýchlo sa pozviechať. "Zároveň nebude podporovať vznik takzvaných zombie firiem," dodal Vlachynský, ekonomický analytik Iness. 

Po presunutí druhej časti peňazí by sa suma určená na preklenovacie úvery mohla vyšplhať nad 700 miliónov eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy