Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poliaci napriek pandémií vyšli do ulíc. Kreatívnymi spôsobmi protestujú proti zákonu o potratoch
Zdielať na

Poliaci napriek pandémií vyšli do ulíc. Kreatívnymi spôsobmi protestujú proti zákonu o potratoch

POĽSKO / Ľudia naprieč celou krajinou v týchto dňoch vychádzajú do ulíc. Vášne rozpútal zákon sprísňujúci potraty, ktorý je v týchto dňoch v miestnom parlamente.

Poľskí poslanci  poslali do druhého čítania návrh zákona na sprísnenie protipotratovej politiky. Proti nariadeniu protestovali na sociálnych sieťach a v malých skupinkách pred budovou parlamentu aktivisti a ochrancovia ľudských práv. Kvôli pandémií spôsobenej koronavírusom  sú verejné zhromaždenia v poľsku zakázané. Nový  návrhm ktorý presadzujú protipotratoví aktivisti, by mal v  Poľsku zakázať aj umelé prerušenie tehotenstva a to v  prípade, že plod vykazuje genetické vady.

Potratová politika v  silne katolíckom Poľsku už teraz patrí k najprísnejším  v Európe. Tehotenstvo je dovolené  ukončiť jedine v prípade, že žena otehotnela v dôsledku znásilnenia alebo incestu, pokiaľ tehotenstvo ohrozuje zdravie alebo život  matky a v prípade, že je plod neodvratne  poškodený alebo trpí nevyliečiteľnou chorobou ohrozujúcu jeho život.

Poľský prezident Andrzej Duda, ktorý  je blízkym spojencom vládnucej národno-konzervatívnej strany  Právo a spravodlivosť (PiS),  pred časom povedal, že: "je toho názoru,  že zabíjanie postihnutých detí je jednoducho vražda"

Právo a spravodlivosť, ktoré sa stavia do role obhájcu tradičných katolíckych hodnôt sa nepáči ani sexuálna výchova v školách. Podľa straníckych politikov ide o propagáciu hnutí za sexuálne menšiny, čo  údajne ohrozuje poľskú kultúru. Dnes (štvrtok) by sa poslanci mali zaoberať zákonom, ktorý navrhuje až trojročný trest  pre každého, kto bude propagovať sex medzi maloletými. 

Nie je to však prvýkrát čo v Poľsku rozprúdil zákon sprísňujúci potrany pozornosť. V roku 2016 vyšlo niekoľko stoviek tisíc ľudí do ulíc so symbolickými dáždnikmi pod aby podporili protest s názvom "Czarny poniedziałek". Napriek tomu  v čase pandémie ženy v Poľsku nechcú ostať doma  a vyšli von pričom využívajú kreatívne prístupy protestu. Na uliciach možno badať hŕstky ľudí, ktorí majú v rukách transparenty a stoja  za sebou v dlhom rade. Neoddeliteľnou súčasťou sú aj plagáty, ktoré takpovediac zaplavili ulice. Protestujúci  obsadili aj cesty vo Varšave, kde autami  zablokovali hlavné dopravné toky.  Terčom sa stal aj instagramový  účet  poľskej vlády. Ľudia označujú vo svojich  príspevkoch jej profil čo vyvolalo obrovskú vlnu podpory.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy