Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Minister Krajčí kontroloval pripravenosť nemocníc na boj s COVID-19. Toto je výsledok
Zdielať na

Minister Krajčí kontroloval pripravenosť nemocníc na boj s COVID-19. Toto je výsledok

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Marek Krajčí v sobotu kontroloval pripravenosť nemocníc na boji proti koronavírusu a na starostlivosť o pacientov pozitívnych na COVID-19. Zameral sa pritom na plán zmien zamerania nemocníc - takzvanú reprofilizáciu. Mala by sa realizovať v troch vlnách. Minister však dúfa, že k tej tretej ani nedôjde. V prípade, že by sa situácia s pandémiou predsa len zhoršila, v rámci troch fáz úprav zamerania nemocníc, by prichádzalo do úvahy až 31 tisíc lôžok.

V ružinovskej nemocnici sa pripravovali na vytvorenie červenej zóny pre pacientov s koronavírusom počas uplynulých dní. V sobotu si prišiel realitu pozrieť minister do kľúčových fakultných a štátnych nemocníc. Zaujímal sa nielen o priestory, ale aj o samotné zdravotnícke vybavenie. A to v bratislavskom Ružinove a na Kramároch. Tie sú totiž aktuálne v takzvanej úvodnej fáze reprofilizácie, pričom ako prvé podstupia prvú fázu.

"Teraz ešte nie sme ani v tej prvej vlne, pretože sa nedokázal komoditný prenos. V tej úvodnej vlne , v ktorej sa teraz nachádzame, všetci pacienti, ktorí su pozitivny na COVID-19 sú hospitalizovaní na infekčných klinikách," vysvetlil minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

V prípade, že potrebuju ventiláciu sú transportovaní na oddelenia intenzívnej medicíny, kde sú "červených boxoch" ventilovaní. V rámci reprofilizácie nemocníc sa na takzvanú červenú nemocnicu zmenilo nielen infekčné oddelenie na Kramároch, ale aj celý pľúcny pavilón Univerzitnej nemocnice v Ružinove. A to s kapacitou presne ako na Kramároch, a to 133 lôžok.

"Z toho 17 je vyčlenených pre pacientov, ktorí si však budú vyžadovať intenzívnu starostlivosť," povedala riaditeľka UNB Renáta Vandriaková. Kedže je najviac infikovnaých, a to k dnešnému dňu 207 ľudí práve v Bratislavskom kraji, môže sa vyčleniť v rámci reprofilizácie aj oddelenie geriatrie na bratislavských Kramároch. V rámci aktuálnej uvodnej fázy máme podľa ministra k dispozícii celkovo 500 lôžok.

Ak dôjde ku komunitnému šíreniu, nastupuje 1.fáza reprofilizácie, v ktorej je zahrnutých 11 nemocníc. "A v prípade, že sa nám naplnia kapacity v týchto nemocniciach, čo ide o minimálne 2 200 lôžok, dostaneme sa do druhej vlny reprofilizácie, ktorá zahŕňa 22 vytipovaných nemocníc na uzemí SR," poznamenal Krajčí.

V tretej zálohovej fáze reprofilizácie ostane približne 40 zdravotníckych zariadení. Minister však dúfa, že k tejto záverečnej fáze snáď nebude musieť dôjsť. 

Minister zdravotníctva v sobotu tiež pripustil, že môže dôjsť k uvoľneniu niektorých opatrení. Povedal tak na tlačovej konferencií a ako príklad uviedol kadernícke či kozmentické salóny. Všetko podľa jeho slov ale závisí od disciplinovanosti Slovákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy