Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koronavírus: Skoré rušenie reštriktívnych opatrení by mohlo viesť ku vzkrieseniu infekcií, varuje šéf WHO
Zdielať na

Koronavírus: Skoré rušenie reštriktívnych opatrení by mohlo viesť ku vzkrieseniu infekcií, varuje šéf WHO

Archívna reportáž

Takto sa zmenil život na Slovensku mesiac po prvom potvrdenom prípade:

ŽENEVA / V čase vítaného úbytku v počtoch nakazených ľudí mnohé krajiny pomaly upúšťajú zo svojich reštriktívnych opatrení. Príkladmi sú aj napríklad susedné Rakúsko či Česká republika, ktoré už avizovali rušenie niektorých obmedzení po veľkonočných sviatkoch. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ale varuje pred príliš skorým uvoľňovaním reštrikcií, ktoré by mohli mať za následok práve zhoršenie pandémie.

Príliš skoré rušenie reštriktívnych opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu by mohlo viesť k "smrtiacemu vzkrieseniu" infekcií, varoval šéf Svetovej zdravotníckej organizácie doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa jeho slov by mali byť krajiny obozretné, čo sa týka uvoľňovania reštrikcií, hoci viaceré z nich bojujú s ekonomickými dopadmi pandémie.

Šéf WHO na virtuálnej tlačovej konferencii v Ženeve uviedol, že zaznamenali "vítané spomalenie" pandémie v niektorých európskych krajinách. Dodal, že WHO spolupracuje s vládami na vytvorení stratégií na uvoľňovanie opatrení, nesmie k tomu podľa neho však dôjsť priskoro. Príliš rýchle uvoľnenie reštrikcií by mohlo viesť k "smrtiacemu vzkrieseniu" pandémie, varoval štáty Ghebreyesus.

Slová šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie zdieľal aj predseda vlády Igor Matovič:

​Najviac zasiahnuté európske krajiny, Španielsko a Taliansko, uvoľňujú pomaly niektoré opatrenia, aj keď hlavné zákazy platia naďalej. Celosvetovo sa koronavírusom nakazilo už 1,7 milióna ľudí a vyše 102-tisíc mu podľahlo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy