Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čína sa zľakla. Opäť pribúdajú nakazení
Zdielať na

Čína sa zľakla. Opäť pribúdajú nakazení

PEKING / Čína v pondelok zaznamenala 78 novoinfikovaných ľudí koronavírusom, dvakrát viac než deň predtým. V utorok, ale počet opäť klesol na 47 nových prípadov. Aj keď sa v pondelok objavili štyri prípady prenosu v Číne, odkiaľ sa nákaza rozšírila do sveta, miestne úrady uvoľňujú prísne karanténne opatrenia, ktoré platia od 23. januára.

Pevninská Čína, do ktorej sa nepočíta Hongkong a Macao, bola pôvodne ohniskom epidémie, ktoré teraz postihla v podstate celý svet, píše český portál novinky.cz. Počet nových prípadov tam však po zavedení striktných ochranných opatrení znateľne klesal. Wu-chan v pondelok zaznamenal svoj prvý prípad nákazy po piatich dňoch. Čína od pondelka začala uvoľňovať reštrikcie v provincii Chu-pej, odkiaľ sa koronavírus rozšíril do sveta.

Úrady v Chu-peji majú v stredu čiastočne zrušiť obmedzenia voľného pohybu pre miestnych obyvateľov, ktoré platia už vyše dva mesiace. Skončia kontroly na cestách, vodiči ale budú potrebovať tzv. QR kód, ktorý im vydá provinčná vláda potom, čo zdravotná prehliadka dokáže, že sú zdraví. Úrady v Šanghaji či Šen-čene už oznámili, že ľudia s QR kódom, ktorí prídu z Chu-peja, nebudú musieť zostať 14 dní v karanténe a budú môcť ísť hneď do práce, napísal denník The South China Morning Post. Výnimkou bude mesto Wu-chan, epicentrum nákazy, kde budú reštrikcie uvoľnené až 8. apríla.

Čína sa teraz snaží zabrániť tomu, aby vírus do krajiny zavliekli cestujúci zo zahraničia. Z utorka oznámenej bilancie 78 nakazených (dvakrát viac ako o deň skôr) prišlo 74 z nich z cudziny a štyria ľudia sa nakazili lokálne.

Krajina pritom v minulom týždni zaznamenala niekoľko dní bez novo hlásených prípadov. V stredu však počet opäť poklesol na 47 nových prípadov a to iba u ľudí, čo prišli z cudziny. Celkom do stredy evidovala Čína 81 218 prípadov nákazy a 73 650 vyliečených.

Úrady v Pekingu preto v utorok oznámili, že všetci, ktorí prilietajú do metropoly zo zahraničia, alebo sa pred príchodom do mesta v zahraničí zdržiavali, budú podrobení karanténe a podstúpia testy na koronavírus.

Kvôli pandémii sa presúvajú aj Letné olympijské hry, ktoré sa mali uskutočniť toto leto v Japonsku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy