Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Máme 2 týždne náskok pred Talianmi, tvrdí Slovenka žijúca v Lombardii
Zdielať na

Máme 2 týždne náskok pred Talianmi, tvrdí Slovenka žijúca v Lombardii

Archívne video

TALIANSKO/BRATISLAVA / Slovensko má v boji s koronavírusom jedno veľké privilégium – nie je tou prvou krajinou, ktorá sa musí konfrontovať s pandémiou a všetkým čo so sebou prináša. Slovenka žijúca v Lombardií opísala aktuálnu situáciu.

Je na Slovákoch, či túto výhodu využijú. Inak môžete dopadnúť ako my. Môžete sa zariadiť a vyvarovať chýb, ktorých sa Taliansko dopustilo. “Máte šancu preskočit’ prvé dva chaotické a dramatické týždne plné davovej psychózy, strachu z nepoznaného, rozporuplných informácii, testovania rôznych riešení a hľadania toho najsprávnejšieho pre celú spoločnosť.” Hovorí Katarína Somaschini Valent, Slovenka z Banskej Bystrice, 13 rokov žijúca v talianskej Lombardii približne 40 km od Milána. Spomína si na absurdnú situáciu, ku ktorej došlo minulý víkend a pevne verí, že Slováci takú istú chybu neurobia. “V predvečer vyhlásenia nového dekrétu, v ktorom vláda rozširovala územie červenej zóny na celú Lombardiu, južania pracujúci v Miláne (zrejme zo strachu, že budú musieť ostať 14!!! dní v karanténe), húfne nasadli do vlakov na juh. Sebeckosť, nezodpovednosť, arogancia! Návratom do svojej ‘comfort zone’ vystavili celu rodinu, kamarátov a známych nákaze!!! Iba na Sicíliu sa vrátilo 7 000 ľudí. Predstavte si to riziko nákazy a ak Lombardia nestíha, neviem si predstaviť čo urobí Sicília, kde zdravotnictvo nie je ani zďaleka na takej úrovni ako tu. Neskutočné..” neveriacky spomína Slovenka, ktorej Taliansko je už 13 rokov druhým domovom. Zdá sa Vám tento scenár povedomý? Len 2 dní dozadu sa aj napriek pokynom štátu o nezhromažďovaní sa a domácej karanténe, mnohí vybrali na lyžovačku do Jasnej.“Žiadny štát nebol na túto situáciu pripravený ekonomicky a už vôbec nie psychologicky, berte to vážne. U nás sa situácia stále zhoršuje... Zabudnite aj na prechádzky v prírode. Taliani začali opatrenia a tzv.domácu karanténu dodržiavať až keď sa situácia vyhrotila, nerobte tú istú chybu...”  Bratislava bola síce ako mesto takpovediac vymretá, no za to davy ľudí sa postretali v prírode. Studnička či Koliba bola plná ľudí..Katarína pri tejto informácii zo Slovenska len neveriacky krúti hlavou.

Opatrenia na Slovensku sú adekvátne a nevyhnutné, ostatné je už len a len na ľuďoch

“Vláda urobila konštrukívne opatrenia, to podstatné je teraz len na vás…obyvateľoch!” Odkazuje Slovákom Katarína. Každý z nás je potenciálny nositeľ virusu! Je to LEN na nás či mu umožníme, aby sa šíril alebo mu v tom zabránime. “Nepanikárte! Buďte zodpovední, selektujte informácie o víruse, sieť je plná fake news...” upozorňuje Katarína, ktorá žije v okrese Como s približne 600.000 obyvateľmi, pričom nakazených je tam cca 100 ľudí.

Začiatky v Taliansku

Koronavírus evidovali Taliani v podstate od momentu, keď ho Čína zverejnila. Sledovali jeho vývoj, šírenie a hlavne opatrenia Číny. Taliansko začalo v januári kontrolovať všetky lety prichádzajúce z Číny, Hong Kongu, Macao a Taiwanu. Pasažierom bola meraná telesná teplota a zaevidované ich kontaktné údaje. V prípade potreby... 30-teho januára nariadila krajina úplne pozastavenie letov z týchto krajín a v dôsledku zhoršujúcej sa situácie začali kontrolovať všetkých pasažierov prichádzajúcich do Talianska, bez výnimky. Vláda síce opatrenia urobila, no všetko ostatné bolo na ľuďoch. „Taliani situáciu evidovali, no určite ju nebrali veľmi vážne.“ Keď sedela s kamarátkou na káve (vtedy ešte mohli ) a rozoberali rýchlosť postavenia nemocníc v Číne, či promptnosť v prípade zabezpečenia lôžok, padla veta: „Predstav si, že by sa to stalo tu v Taliansku?! A stalo sa.. Prešli tri týždne odo dňa, keď bol identifikovaný prvý pacient  pozitívny na koronavírus v Taliansku.

Dnes má Taliansko viac ako 21 000 oficiálne pozitívnych na koronavírus

Tzv. pacient 0 je v Taliansku podľa výskumov a následných zistení Nemec. Prvé ohniská nákazy boli v severnom Taliansku, jedná sa o spolu 11 miest v rámci Lombardie a Benátska. Miesta boli ihneď uzavreté, vyhlásená 14-dňová karanténa, vytvorená prvá červená zóna v Taliansku. Ľudí pochádzajúcich z týchto zón, ktorí mali buď príznaky ochorenia, alebo boli v kontakte s nakazeným pacientom, ihneď testovali.

Taliansko má cca 60 miliónov obyvateľov. Lombardia približne 10 miliónov. Mali ju ihneď izolovať ako Wu-han?

“To je otázka, ktorú sme si položili viacerí.” Hovorí Katarína. Dva spomínané regióny su jednými z najpriemyselnejšich zón Talianska. Tvoria asi 40% HDP. Miláno vzdialené od samotného ohniska asi 50km, je centrom biznisu a podnikania. Prejdú ním denne milióny ľudí z celého sveta. “Koľko obchodov sa robí s Čínou? V týždni, keď v Taliansku prepukla nočná mora koronavírusu, bol v Miláne týždeň módy. Je to tiež zóna, kde je vysoká hustota obyvateľstva. Dnes vieme, že stačí naozaj málo, aby sme sa nakazili. Ľuďmi preplnené prostredie dáva široký priestor nákaze. “

“Talianska vláda urobila všetko čo bolo potrebné. Problém bol však v prvotnom podcenení vírusu a v následnom ľudskom prístupe.”

S neustále narastajúcim počtom nakazených, vláda sprísnila opatrenia. Zablokovala nakoniec nielen celú Lombardiu, ale aj celé Taliansko. Minimizovali povolenie na voľný pohyb osôb, zatvorili všetko okrem životne dôležitých a potrebných zariadeni. Podľa Kataríny bolo najväčšou chybou zľahčovanie situácie okolo koronavírusu. “Najväčšia chyba bola podcenenie vážnosti koronavírusu definujúc ho ako ‘obyčajná chrípka’. Chápem, že v momente davovej psychózy bolo nutné upokojiť ľudí, ale tieto vyjadrenia, podľa môjho názoru, dopomohli k veľkému odľahčeniu situácie v Taliansku..." Ďalšou veľmi zavádzajúcou a mylnou informáciou bolo, že len vyššie vekové skupiny s predchádzajúcou komplikovanou zdravotnou anamnézou sú vystavené riziku smrti. Týmto si veľa hlavne mladých Talianov povedalo, že sa ich to vlastne netýka. No nie je to pravda. Intubovaní boli a sú aj mladí ľudia.. ”Prvý pacient, ktorý nakazil prvú červenú zónu, bol intubovaný 38-ročný muž, vo výbornej fyzickej kondícii. Vtedy sa začali ľudia pýtať, ako je to možné, keďže sa malo jednať “len o agresívnejšiu chrípku.” hovorí Katarína.

Talianske zdravotníctvo pre koronavírus kolabuje

“Obávam sa, že to najhoršie nás ešte len čaká.” Myslí si Slovenska žijúca pri talianskom jazere Como. Zdravotnícky systém je totiž extrémne preťažený počtom nakazených ľudí, ktorých zdravotný stav si vyžaduje hospitalizáciu a následnú intenzívnu starostlivosť. Nemocnice sú preplnené, všade kde je to len trošku možné, sa vytvárajú oddelenia na hospitalizáciu ďalších pacientov. Odďaľujú sa menšie zákroky, aby sa lekári mohli plne venovať neustále pribúdajúcim vážnym stavom. “Onkologickí pacienti, pokiaľ to nie je akútne, musia počkať na svoju chemoterapiu, lebo sme vo výnimočnom stave...” vysvetľuje Katarína.

Situácia je alarmujúca. Aktuálne je v Taliansku 1 441 mŕtvych

Lombardia ma jeden z najvyspelejších zdravotných systémov v Európe a nestíha. Len za včerajšok sa počet nakazených zvýšil o 3 497 prípadov. Celkovo je v krajine k dnešnému dňu nakazených 21 157 . Veľké množstvo z nich je pozitívnych bez príznakov. Ďalších viac ako 6 000 osôb je v domácej izolácii a 1 518 na Jednotke intenzívnej starostlivosti. Čiže skoro 10% z nakazených skončí na JIS-ke. “Neustále rastie, bohužiaľ aj počet obetí. K dnešku ich zaregistrovali 1 441. Toto sú jednoducho overiteľné dáta poskytnuté Civilnou ochranou, ktorá denne aktualizuje stav situácie.” tvrdí Slovenka. Údaje sedia aj s údajmi na stránke www.worldmeters.info/coronavirus. V predchádzajúcich dňoch dostalo Taliansko veľkú pomoc priamo od Číny. Tím lekárov , odborníkov a 31 ton potrebného materiálu na asistenciu. Okrem ich vzácnych skúseností priniesli aj krvnú plazmu vyliečených pacientov, v ktorej sú protilátky na koronavírus. “Verím, chcem veriť a ako ja, tak asi všetci z nás, že to pomôže.”

Dopad epidémie na ekonomiku, vláda Talianom pomôže

Ekonomický dopad je a bude devastujúci. Na všetkych. Na malých aj veľkých podnikateľov. Mnohé firmy, spoločnosti boli nútené pozastaviť prevádzku, niektoré úplne zatvoriť. A to nielen v Taliansku, podobne to začína aj u nás. Obrovský dopad zaznamenali v Taliansku v cestovnom ruchu či v gastronómii. “Áno, vláda prisľúbila ekonomické úľavy a pomoc. Dáva k dispozícii 25mlr.. Návrh dekrétu, ktorý bol dnes podpisaný  hovorí o pozastavení splátky úverov na nehnutelnosť (dom, byt) platby odvodov, o znížení poplatkov za plyn, elektriku atd., o vystaveni ‘babysitter’ voucherov...” Vymenúva Slovenka, ktorá sa ešte donedávna spolu s talianskym priateľom radila medzi drobných podnikateľov v oblasti distribúcie a predaja. Aj oni nateraz pozastavili svoje živobytie, no veria, že nie nadlho.

Radšej byť doma unudený ako v nemocnici intubovaný

Táto fráza sa v poslednej dobe objavuje na sociálnych sieťach často. No je pravdivá. Myslím, že v týchto chvíľach slová ‘všetci za jedného, jeden za všetkých’ by nemali byť len prázdnou populistickou frázou, ale mali by byť naším dennodenným mottom. “Mal by to byt prísľub, ktorý dáme jeden druhému, lebo presne o to tu ide, ak chceme tento boj vyhrať, musíme rešpektovať tých okolo nás.” Hovorí Katarína, ktorá je v štátom nakázanej izolácii pre celúkrajinu (nevyhnutnej okrem nakúpenia si potravín) 4-tý deň. “Dnes som bola na nákupe, vchádzame po jednom, dvoch, aby sa dodržal potrebný odstup. Potraviny su neustále dopĺňané, od hladu určite neumrieme. Rúšok nie je dostatok, to je asi všeobecný problém. Ja osobne som si ich stihla zabezpečiť, tí čo nie, viem, že sú spôsoby ako si ich vyhotoviť ...”rozpráva Slovenka žijúca v okrese s malebnou prírodou pri jazere Como. Ja som 8-my deň v domácej karanténe, po návrate z dovolenky. Neposielajú nás do vojny, len takpovediac sedíme na gauči..Tak pristupujme k tejto situácii v akej sme zodpovedne, aby sme nedopadli tak ako opísala sympatická Slovenka, žijúca v talianskej Lombardii.

Ja som ôsmy deň v domácej karanténe, po návrate z dovolenky. Tak aspoň píšem tento článok.  Moji kolegovia, sú však na striedačku v práci a v teréne dennodenne. S rúškami na tvárach chcú divákom TV JOJ i čitateľom webu noviny.sk aj naďalej prinášať aktuálne informácie. Taktiež majú doma rodiny, taktiež si uvedomujú vážnosť situácie... Ak nepatríte medzi záchranné zložky ,novinárov či pracovníkov lekární, potravín, nemusíte ani päty vytiahnuť z domu. ( okrem nakúpenia si potravín..) Tak budte vďační, že LEN sedíte na gauči doma a hlavne zdraví. Pristupujme k tejto situácii v akej sme zodpovedne, aby sme nedopadli tak ako opísala sympatická Slovenka, žijúca v talianskej Lombardii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy